Palads-aktivist: Det er hyklerisk, når politikerne ignorerer borgernes ønsker til byens fremtid
Rådhuspolitikerne skriver selv, at København skal rumme skæve bygninger, kulturmiljøer og lavere klimaaftryk i fremtiden. Det hænger ikke sammen med at rive ikoniske Palads ned, skriver Amalie Strømberg Loft.
Amalie Strømberg Loft
Aktivist, advokat og talsperson for Bevar PaladsLæser man overborgmester Sophie Hæstorp Andersens indledning til kommuneplanstrategien fra 2023, kan man forstå, at København anser sig selv for at være et foregangsbillede for alverdens storbyer, når det kommer til klima og grøn omstilling. København er en inspiration for andre, kan man læse.
Der står også, at det er vigtigt, at udviklingen sker i tæt dialog med københavnerne, fordi københavnerne er eksperter i hverdagsliv.
Vi skal også sikre, at vi får byens sjæl med ind i fremtiden, understreger borgmesteren, og hun skriver specifikt, at det er vigtigt, at der også er plads til skæve bygninger, kulturmiljøer og bynatur i fremtiden.
Overhold jeres egne løfter
I Bevar Palads har vi i mere end syv år kæmpet for at bevare Palads. Vi har kæmpet for at redde bygningen fra den nedrivning, som dens ejer Nordisk Film Biografer og Egmont koncernen går og fantaserer om.
Man skulle tro, at vores indsats var overflødig, og at politikerne selvfølgelig ville bevare palads.
Amalie Strømberg Loft
Talsperson, Bevar Palads
Når man læser overborgmesterens forord til kommuneplansstrategien, skulle man tro, at vores indsats var overflødig, og at politikerne på Rådhuset selvfølgelig ville sikre, at et af Københavns allermest markante vartegn ikke bliver revet ned.
Dels fordi det er ekstremt klimabelastende at rive ned, dels fordi man næppe finder en mere skæv bygning i bybilledet, dels fordi københavnerne elsker den og dels fordi, den rummer vores kulturhistorie og dermed også vores sjæl.
Desværre er vores indsats ekstremt nødvendig. Og derfor kan jeg også uden at blinke konstatere, at de visioner borgmesterens så fint fremfører i sine forord, intet hold har i virkeligheden.
Faktum er, at som tingene ser ud lige nu, har vi et politisk flertal, der støtter Nordisk Film og Egmonts planer om at rive det kulturhistoriske monument Palads ned, for at erstatte det med endnu et nybygget kontorhus.
Hvis de mente bare lidt af det, der står i strategien, ville de aldrig støtte en nedrivning af Palads.
En kæmpe klimabelastning
Nordisk Film har nægtet at lave et klimaregnskab for nedrivningen af Palads. Derfor kender vi ikke tallene for, hvor meget selve nedrivningen af det knap 5000 m2 store hus fra 1918 vil påvirke klimaet negativt.
Der er intet forbilledeligt ved at smide om sig med store ord, når der ingen reel vilje ligger bag.
Amalie Strømberg Loft
Talsperson, Bevar Palads
Men tallene for nybyggeriet kendes nogenlunde.
Forvaltningens egen opgørelse viser, at bare udgravningen af den nye kælder til Nordisk Film og Egmonts kontorhus vil kræve, at 5000 lastbiler skal køre jord væk. Det vil have så store negative konsekvenser for klimaregnskabet, at det sprænger alle tilladte grænser og vil kræve dispensation.
Jeg går ud fra politikerne godt ved, at 30 procent af Danmarks CO2-udledning kommer fra byggeri, og at de negative klima- og miljømæssigeeffekter af at rive ned og bygge nyt i samme størrelse er 45-55 procent større end at renovere.
Nordisk Film vil bygge mere end fire gange så stort, og så vil de i øvrigt også fælde 17 træer på Axeltorv.
Hvis overborgmesteren og hendes allierede virkelig mener, at København skal være en inspiration til klimaansvarlighed, kunne de starte med at nedstemme den nye lokalplan for Palads, som Egmont og Nordisk Film har bestilt.
Der er intet forbilledeligt ved at smide om sig med store ord og ambitioner, når der ingen reel vilje eller handlekraft ligger bag.
Nordisk Film og Egmont er ikke folkevalgte
Så er der alt det andet vrøvl med, at udviklingen af byen skal være i tæt dialog med københavnerne, og byen skal beholde sin sjæl og skæve bygninger. Også den del har jeg til gode at se bevis på.
Da kommunen forrige år introducerede Byens Sjæl som fænomen og bad københavnerne nominere, hvad de forbandt med Byens Sjæl, vandt Palads med længder ned til nummer to. Kommunen valgte efterfølgende at ændre præmisserne for Byens Sjæl og diskvalificerede Palads, fordi bygningen allerede var klassificeret som bevaringsværdig.
Desuden er der er indsamlet knap 28.000 underskrifter mod en nedrivning.
Politikerne ved godt, at københavnerne vil beholde Palads. De ved godt, det er en møgsag, der vil gøre dem upopulære, hvis de giver lov til et stort kontorhus i stedet for. Alligevel vil de i strid med visionerne i deres egen strategi, hellere holde sig gode venner med Egmont-koncernen.
Når man beder en politiker fra et af partierne, der støtter nedrivningen, forklare hvorfor, får man et svar, der så tydeligt er konstrueret af Nordisk Film og Egmont. Noget med at det er vigtigt med en moderne biograf på Axeltorv. Det er uværdigt at høre på.
En fattigere by
Som det ser ud lige nu, støtter Socialdemokratiet, de Konservative, SF, Venstre og Liberal Alliance en nedrivning af Palads.
København uden Palads bliver en fattigere by.
Amalie Strømberg Loft
Talsperson, Bevar Palads
Måske kommer de på bedre tanker, når de læser deres egen strategi og kommuneplan.
Måske indser de, at København har brug for bevarende lokalplaner, og ikke har brug for at magtfulde ejere af bevaringsværdige bygninger kan bestille en ny lokalplan, der giver mulighed for nedrivning.
Måske kommer de i tanke om, at de sidder på københavnernes mandat, og at Nordisk Film slet ikke har stemmeret til kommunalvalget. Man har lov at håbe.
En ting er sikkert: København uden Palads bliver en fattigere by. En kedeligere by. En by ledet af hyklere, der sender alle de forkerte signaler til omverdenen.
Skal Palads rives ned? Skal metroen udvides yderligere? Skal København være en grønnere by?
Nu spørger Altinget Hovedstaden forud for den nye kommuneplan: Hvordan ser fremtidens København ud?
Flere politiske og civile aktører vil give deres bud på:
- Hvad er vigtigst at få med i kommunalplanen, hvis København skal være en god by at bo i, i fremtiden?
- Hvor er der konkret brug for indsatser?
- Hvad skal der til, før at København bliver den bedste by at bo i?
Læs om paneldeltagerne her.
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive til Line Høvik Søby på [email protected] for at høre om mulighederne.