Debat

Dansk Firmaidræt: Sundhedsudfordringerne kalder på svære politiske beslutninger 

Vores fysiske og mentale sundhedsudfordringer løses ikke udelukkende med frivillighed og oplysning. De kræver strukturelle beslutninger, skriver Peder Bisgaard og Pernille Aude.

De faglige organisationer bør invitere regeringen til forhandlinger om en
national strategi omkring forebyggelse, skriver Peder Bisgaard og Pernille Aude.
De faglige organisationer bør invitere regeringen til forhandlinger om en national strategi omkring forebyggelse, skriver Peder Bisgaard og Pernille Aude.Foto: Dansk Firmaidræt
Peder Bisgaard
Pernille Aude
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nylig var der igen en undersøgelse, der viste, at når børn leger, øges trivslen. 1000 familier blev spurgt, og resultatet er ikke overraskende:

Bevægelse og leg hænger sammen med trivsel.

Det gælder selvfølgelig også, når det kommer til unge, voksne og seniorer.

I Dansk Firmaidræt arbejder vi målrettet på at bringe bevægelsen ind på arbejdspladserne, for ligesom børn i daginstitutionerne, børn i folkeskolen, unge på ungdomsuddannelserne, så har voksne og seniorerne godt af at bevæge sig på arbejdspladserne og i fritiden.

Bevægelse øger voksnes trivsel.

Når vi i Dansk Firmaidræt peger på arbejdspladserne som en arena, så er det fordi, der dagligt møder mere end tre millioner ansatte ind på arbejdspladserne.

Det er den største arene med det største potentiale, når vi taler om bevægelse og potentialet for grundlæggende at bekæmpe ulighed i sundhed blandt voksne danskere.

Læs også

Mindre sygefravær og nedslidning

For bevægelsen og legen gør lige præcist det samme for voksne, som det gør for børn i daginstitutionen. Bevægelse skaber sundere mennesker, det øger trivslen, det kan være med til at reducere sygefravær, forebygge nedslidning, og øge den sociale forståelse og rummelighed.

Godt for den enkle, for virksomheden og for samfundet. Her findes ingen modsætningsforhold mellem arbejdstager og arbejdsgiver. Som i ingen.

Alle får det bedre. Også bundlinjen i virksomheden og i samfundet. For slet ikke at tale om sundhedsvæsenet, som i den grad er under pres med lange ventelister, mangel på arbejdskraft og økonomi.

I Dansk Firmaidræt arbejder vi for, at flere skal bevæge sig på arbejdspladserne og på ungdomsuddannelserne, og at flere frivillige skal opleve glæden ved at tage del i foreningslivet.

Vores fire mærkesager underbygger vores ambitioner.

  1. Væk med bøvlet i foreningslivet
  2. Forebyg nedslidning med motion
  3. Mere lighed i sundhed
  4. Mere bevægelse på ungdomsuddannelserne.

Vi er heller ikke bange for at sige, at der skal strukturelle beslutninger til i både Folketinget, kommuner og blandt de faglige organisationer, herunder arbejdsgiverorganisationerne, hvis flere voksne skal have mere bevægelse i hverdagen.

National strategi om forebyggelse

Vi er kommet et godt stykke hen ad vejen med information og frivillighed. Og rundt i Danmark findes mange gode eksempler på arbejdspladser, hvor ledere og ansatte er i bevægelse, tit og ofte båret af enkelte ildsjæle.

Vi er heller ikke bange for at sige, at der skal strukturelle beslutninger til i både Folketinget, kommuner og blandt de faglige organisationer.

Peder Bisgaard
Formand, Dansk Firmaidræt

Vi hjælper gerne med rådgivning, forskning og fakta, når det kommer til, hvad virker, og vi har også et klart blik på, hvor der skal træffes strukturelle beslutninger, hvis vi skal øge sundheden og trivslen markant i samfundet.

Om det så er beslutninger i folketinget, ved trepartsforhandlinger eller i kommunerne. Folketinget har afgørende indflydelse, og kan sætte en ny retning ved for eksempel at beslutte, at arbejdsmiljørepræsentantsuddannelsen skal indeholde mere uddannelse i bevægelse, sundhed og at en overbygning på uddannelsen kunne handle om forebyggelse.

Når det kommer til trepartsforhandlinger, så bør parterne, udover løn og frihed, også sætte fokus på at beslutte, hvilke sundheds- og forebyggelsestiltag der skal være en del af aftalen.

Herudover kunne de faglige organisationer invitere regeringen til forhandlinger om en national strategi omkring forebyggelse.

Og på kommuneniveau kunne de lokale byråd beslutte at sætte fokus på bevægelse lige fra vuggestuen, børnehaven, skole, ungdomsuddannelser, kommunens arbejdspladser og på seniorområdet - meget gerne i tæt samarbejde med civilsamfundet.

Læs også

Strukturelle beslutninger er et must

Vi tror på, at der på alle tre niveauer skal træffes beslutninger om, at bevægelse er vigtigt og derfor rammesat på for eksempel arbejdspladsen og uddannelsesinstitutionen.

På den måde skubber det til og er med til at underbygge en kultur, hvor det er helt naturligt, at vi bevæger os hver dag.

Men vi er vel godt på vej? Er der ikke flere og flere arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner, der ser, at investeringen i at give sine medarbejdere mulighed for bevægelse er godt for bundlinjen?

Der skal, hvis vi skal have flere med, træffes strukturelle beslutninger om at sætte ind med bevægelse.

Peder Bisgaard
Formand, Dansk Firmaidræt

Ja og nej. Ja, fordi der faktisk er flere og flere, der er med.
Og nej, fordi det går for langsomt, hvilket taler for strukturelle beslutninger.

Analyser og undersøgelser viser igen og igen, at vores fysiske og mentale sundhed er under pres.

Det giver dårlige liv og presser vores sundhedsvæsen og samfundsøkonomi. At bevægelse, motion og leg øger sundhed og trivsel - uanset alder.

Udfordringerne kan løses et stykke af vejen med frivillighed og oplysning. Men der skal, hvis vi skal have flere med, træffes strukturelle beslutninger om at sætte ind med bevægelse, motion og leg, der hvor mennesker samles.

Vi er med på, at det ikke nødvendigvis er ligetil. Vi tror dog på, at når flere og flere mennesker har smerter, når de går på arbejde, når mistrivslen øges, og når et sundhedsvæsen er voldsomt presset, så kræver det svære beslutninger, der kan få os til at ændre kultur.

Og med den viden, vi har, så bør de beslutninger træffes hurtigt – og hellere i dag end i morgen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Aude

Næstformand, Dansk Firmaidræt, salgschef, Essity
HD i organisation og ledelse

Peder Bisgaard

Formand, Dansk Firmaidræt, formand, Idrætscentret Vestereng IdrætsZone, byrådsmedlem (S), Hillerød Kommune, formand, Folkeoplysningsudvalget
politiassistent (1978), kriminalassistent (1985)

0:000:00