Debat

DBU: Sådan ændrer vi på, at danske fodboldkvinder overgås af europæiske konkurrenter

De engelske landsholdsspillere fik til sammen 3.005 minutters spilletid i seneste sæson af Champions League. De danske måtte nøjes med 450. DBU’s nye talentstrategi for kvindefodbolden skal få Danmark ind i kampen, skriver Anders Gerber.

Ser vi på Danmark kontra de lande, som vi sammenligner os med såsom Sverige, Norge og Holland, får de danske spillere desværre ikke lige så meget spilletid i de største ligaer i verden, skriver Anders Gerber. 
Ser vi på Danmark kontra de lande, som vi sammenligner os med såsom Sverige, Norge og Holland, får de danske spillere desværre ikke lige så meget spilletid i de største ligaer i verden, skriver Anders Gerber. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Anders Gerber
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Real Madrid, Paris Saint Germain, Bayern München, Arsenal og andre store europæiske klubber.

Spillerne på det danske kvindelandshold har de senere år rykket til store prominente fodboldklubber og trukket de mest ikoniske trøjer overhovedet. Flere af dem har vundet trofæer og fejret personlige triumfer med deres klubber. Andre har i perioder haft mindre spilletid på grund af klubbernes mange stjernespillere.

Spilletid er dog ofte afgørende for udviklingen af fodboldspillere – både på kvinde- og herresiden. Derfor har vi DBU i arbejdet med ny talentstrategi for pige/kvindefodbolden og kortlagt de nuværende spillere på Kvindelandsholdets antal minutter på banen ude i deres klubber.

Ser vi på Danmark kontra de lande, som vi sammenligner os med såsom Sverige, Norge, Holland og lignende, får de danske spillere desværre ikke lige så mange minutter i top fem ligaerne i verden.

Talentstrategi med spilleminutter i baghovedet

Spilleminutter betyder selvfølgelig ikke alt, men det er rigtig god måde for spillerne at forbedre sine kvaliteter og sikre kontinuerlig træning og udvikling

Anders Gerber
Talentchef for kvinde- og pigefodbold, DBU

Kvindelandsholdet har netop været til historiens største VM-slutrunde for kvinder, hvor de efter et flot gruppespil og en heroisk indsats måtte se sig slået af værterne fra Australien i sjettedelsfinalen foran 75.000 tilskuere.

Undervejs mødte de danske kvinder England i gruppespillet, og sammenligner vi truppen for de to hold, danner der sig et billede.

De engelske spillere havde sammenlagt spillet 3.005 minutter i Champions League og 22.478 minutter i en top fem-liga i sæsonen 22/23. Den danske trup havde spillet 450 minutter i Champions League og 8.189 minutter i en top fem-liga.

Vi skal selvfølgelig have med, at England er en af de største nationer indenfor kvindefodbolden, og er et hold der også hele vejen til finalen.

Derudover betyder spilleminutter selvfølgelig ikke alt, men det er rigtig god måde for spillerne at forbedre sine kvaliteter og sikre kontinuerlig træning og udvikling. Og for os er det en måde at sammenligne vores bedste spillere med andre nationers lige så, og se hvor meget de optræder på de store scener rundt omkring i verden.

Læs også

Med blandt andet spilleminutterner i baghovedet lancerer vi derfor en ny pige- og kvinde talentstrategi. En strategi der skal være med til at uddanne og udvikle danske spillere til nationalt og internationalt topniveau.

Fodboldspilleren som helhed

Det er en strategi, der primært målretter sig klubmiljøerne, hvor vi gerne vil stimulere klubbernes fokus på udvikling af pigespillere og hjælpe dem til at blive lokomotiver, der presser talentudviklingen i positiv retning.

Der er brug for hjælp til at udvikle pige- og kvindefodbolden i Danmark, så vi sammen i fremtiden kan måle os med lande som Norge, Holland og Irland.

Anders Gerber
Talentchef for kvinde- og pigefodbold, DBU

Men samtidig også have et skarpt øje på, at vi sikrer en bedre trivsel blandt de unge fodboldspillere. Der bliver nemlig ikke udelukkende kigget på spillet på banen, men derimod på fodboldspilleren som helhed. Det er et naturligt skridt i arbejdet med at få udbredt kvindefodbolden.

Der er brug for at fodbold-Danmark står sammen. Der er brug for hjælp til at udvikle pige- og kvindefodbolden i Danmark, så vi sammen i fremtiden kan måle os med lande som Norge, Holland og Irland.

Der er brug for hjælp til, at vi sammen kan se ind i et pulserende pige- og kvindefodboldmiljø i Danmark, hvor alle spillere og aktører trives. Det er vigtigt, at vi sikrer sammenhængende udviklingsmiljøer og sikrer os en tydelig rød tråd fra børnefodbolden til Champions League og VM-slutrunder.

Derfor håber jeg, at fodbold-Danmark alle vil tage godt imod den nye talentstrategi og hjælpe den i gang, så vi sammen i fremtiden kan måle os med vores europæiske konkurrenter og endnu bedre overhale dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Gerber

Talentchef, kvinde- og pigefodbold, DBU
folkeskolelærer og UEFA Pro-licens

0:000:00