I juni åbnede whistleblowerordning for eliteatleter: To måneder senere har blot en person henvendt sig

Ny whistleblowerordning har fået en henvendelse siden juni. Anti Doping Danmark er snart klar med ny kampagne, der skal styrke atleternes kendskab til kanalen.

Det var især svømmesagen, som fik debatten om eliteatlernes trivsel til at eksplodere for et par år siden.
Det var især svømmesagen, som fik debatten om eliteatlernes trivsel til at eksplodere for et par år siden.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Den nye whistleblowerordning for eliteatleter, EliteSupport, har modtaget en henvendelse i alt, siden den gik i luften 1. juni.

"Det er nok en ordning, der lige skal materialisere sig hos atleterne, så det bliver on top of mind, at den her funktion findes," siger Kim Højgaard Ravn, som er direktør i Anti Doping Danmark, der administrerer whistleblowerfunktionen for Team Danmark.

Folketinget pålagde i forbindelse med den nye eliteidrætslov i april 2021 Team Danmark at indføre ordningen, der skal sikre et fortroligt rum for eliteatleter, som oplever mistrivsel eller grænseoverskridende adfærd i hverdagen. Det skete i kølvandet på svømmesagen, der afslørede årelange problemer med et betændt miljø blandt danske landsholdssvømmere.

Nu har atleterne så fået en whistleblowerordning. Men man skal passe på med at konkludere for hårdt på, at der kun er kommet en henvendelse, fastslår Rasmus K. Storm, der er Analyse- og forskningschef ved Idrættens Analyseinstitut.

"Ordningen har kun været i luften et par måneder, og der har også lige været sommerferie. Så man skal passe på med at drage forhastede konklusioner. Atleterne skal jo også lige nå at blive bevidste om, at funktionen findes," siger han og fortsætter.

"Men når der kun har været en henvendelse, kunne det tyde på, at der ikke aktuelt er store problemer med trivslen blandt eliteatleterne. I hvert fald ikke i en grad så de ser behov for at henvende sig til en whistleblowerordning."

Idrætsforskeren peger dog også på, at en whistleblower-kanal ikke nødvendigvis er det første instrument, som atleterne tager i brug.

"Der er selvfølgelig også den mulighed, at der lige nu kører nogle sager internt i specialforbundene, som gør, at det ikke er nødvendigt for atleterne at gå til en whistleblowerordning. Det kan vi ikke sige noget om," siger Rasmus K. Storm.

Bør være en del af træneruddannelsen
Transparency International har i årevis arbejdet for at styrke whistleblowerordninger i den offentlige sektor og har også tidligere kritiseret Team Danmark for nøl, fordi det tog to år at få EliteSupport etableret.

Nu fastslår formand Jesper Olsen, at det er afgørende, at atleterne blive bevidste om kanalen. Samtidig skal det være nemt for brugerne at henvende sig.

"Det er helt afgørende, at man ikke skal lede for meget på en eller anden hjemmeside," siger Jesper Olsen.

Han råder samtidig Team Danmark til at oplyse om værktøjet.

"Jeg forestiller mig, at hver gang Team Danmark henvender sig til en ny atlet, der får støtte, kunne der også lige være en information om, at der er en whistleblowerordning, og hvor man kan henvende sig." siger Jesper Olsen.

Transparency International-formanden anbefaler også, at elitetrænere skoles i at øge kendskabet til whistleblowerordningen.

"Jeg ved ikke, hvordan de bruger det ude i forbundene. Men hvis jeg eksempelvis stod for træneruddannelsen i DBU, ville jeg simpelthen sætte det som et punkt, hvordan man informerer spillerne om whistleblowerordningen," siger Jesper Olsen.

Klar med ny kampagne
Da Antidoping Danmark 1. juni gik ud med historien om den nye whistleblowerordning, fik den massiv eksponering i landsdækkende, lokale og ikke mindst fagmedier i idrætsforbundene. Alligevel er organisationen nu klar til at rulle endnu en kampagne ud i efteråret.

"Vores indtryk er, at vi er nået relativt bredt ud. Men den lancering, vi lavede lige inden, atleterne susede på sommerferie, skal helt sikkert suppleres af noget mere målrettet, som vi har været i gang med at forberede et stykke tid," siger direktør Kim Højgaard Ravn.

Han fortæller, at Anti Doping Danmark vil sørge for, at der er materiale om ordningen ved atleternes træningslokaler. Samtidig har man produceret en kampagnevideo, som atleterne bliver eksponeret for på idrætsforbundenes sociale medier.

"Det handler om hele tiden at minde atleterne om, at den her mulighed findes. Og hvis der er noget, som er svært, og som man har brug for hjælp til, så kan man henvende sig til EliteSupport," siger Kim Højgaard Ravn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Højgaard Ravn

Administrerende direktør, Anti Doping Danmark
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2011), bachelor/diplomuddannelse, Management and Leadership (Danmarks Tekniske Uni. 2020)

Rasmus K. Storm

Analyse- og forskningschef, Idrættens Analyseinstitut, adjungeret lektor, NTNU Business School, Norge
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2001). ph.d. i sportsvidenskab

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, bestyrelsesformand, Klostergården i København, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.jur.

0:000:00