Debat

Parasport Danmark: Nye Team Danmark-millioner skal skabe bedre vilkår for danske paraatleter

Trods løbende optimering af det sportslige set-up omkring de danske paraatleter og en generel velvilje fra Team Danmarks eksperter er der stadig en forskel på Danmark og andre lande, når det kommer til økonomisk støtte til parasporten. Og det kan aflæses på resultatlisterne, skriver John Petersson, formand for Parasport Danmark. 

Medaljer koster penge, og i parasporten har inflationen for alvor godt fat. På længere sigt frem mod PL i 2028 og 2032 skal vi tage hånd om den næste generation af lovende danske paraatleter. Potentialet er stort, skriver John Petersson, formand for Parasport Danmark.
Medaljer koster penge, og i parasporten har inflationen for alvor godt fat. På længere sigt frem mod PL i 2028 og 2032 skal vi tage hånd om den næste generation af lovende danske paraatleter. Potentialet er stort, skriver John Petersson, formand for Parasport Danmark.Foto: OIS
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Medaljer koster penge, og i parasporten har inflationen for alvor godt fat.

Næste år forventes historisk mange nationer at deltage ved de Paralympiske Lege i Paris, og her vil paraatleterne løbe hurtigere, kaste længere og springe højere end nogensinde før.

Konkurrencen skærpes hele tiden i den internationale parasport, og ved de seneste Paralympiske Lege i Tokyo i sommeren 2021 blev næsten 200 rekorder overgået - ti gange så mange som til OL i øvrigt - mens stadig flere lande formåede at vinde mindst en PL-medalje. 

Bliver ordningen permanent, styrkes mulighederne for langsigtet sportslig planlægning for para-atleterne og deres trænere

John Petersson, formand, Parasport Danmark

Udviklingen er grundlæggende glædelig for parasporten, men samtidig er det også en kendsgerning, at Danmark gennem en årrække er sakket længere og længere bagud i medaljeræset.

I Tokyo vandt de danske atleter til sammen fem medaljer, hvilket var en tangering af det laveste antal i historien.

I Rio fire år inden var tallet syv. Var det ikke for deltagelsen af et dansk landshold i kørestolsrugby, havde den danske Tokyo-trup samtidig været den mindste i 44 år.

Udviklingen er i høj grad et spørgsmål om prioritering. I et sammenligneligt land som New Zealand bruger High Performance Sport NZ lige over 13 procent af deres midler på paraatleterne.

I Holland er det 11 %. Og i Storbritannien, der længe har været bannerfører i den paralympiske bevægelse, er hele 22 % af midlerne hos UK Sport dedikeret PL-idrætterne.

Herhjemme er tallet under fire procent.

Trods løbende optimering af det sportslige set-up omkring de danske paraatleter og en generel velvilje fra Team Danmarks eksperter er det klart, at sådan en forskel kan aflæses på resultatlisterne.

Millioner på finansloven støtter mennesker og sikrer medaljer
På den baggrund blev jeg naturligvis begejstret, da kulturminister Jakob Engel-Schmidt i sidste uge bebudede, at der i regeringens finanslovsforslag for 2024 afsættes 70 mio. kr. ekstra over fire år til Team Danmark.

Med pengene fulgte nemlig en kærkommen opfordring om at bruge en del af midlerne til at styrke parasporten på eliteniveau.

Bliver milliontilskuddet en realitet, synes det givet, at paraatleterne fremover kan regne med økonomisk støtte til personlige hjælpere mv., når de deltager i træningslejre og internationale konkurrencer.

Den støtte har hidtil været betinget af ekstraordinære tilskud fra kulturministeren via det årlige idrætsaktstykke og derfor forbundet med væsentlig usikkerhed.

Bliver ordningen permanent, styrkes mulighederne for langsigtet sportslig planlægning for para-atleterne og deres trænere. ‘Mennesker og medaljer’ lyder Team Danmarks mission, og i mine øjne vil det være at sætte handling bag de kloge ord.

Det er en anerkendelse af de særlige udfordringer, mennesker med handicap står over for, når de stræber efter at repræsentere Danmark på øverste internationale konkurrenceniveau.

Læs også

Samtidig forventer jeg, at Team Danmark vil være med til at skrue op for ambitionerne for den danske PL-deltagelse fremover. Potentialet er stort, og tidspunktet er det rette.

Allerede frem mod legene i Paris næste sommer skal vi give landstrænere og eksperter betydeligt mere tid med para-atleterne, så vi sikrer tilstrækkelige kompetencer og ressourcer i deres sportslige forberedelse.

Fra drømme til virkelighed
Mange paraatleter har særlige udfordringer, som gør det nødvendigt med tættere opfølgning og hyppigere kontakt, hvis de skal lykkes på højeste niveau.

Det er der i de fleste PL-idrætter ikke tilstrækkelig mulighed for i dag. Direkte økonomisk støtte til paraatleternes leveomkostninger vil også være en gamechanger i parasporten, hvor vi fortsat har høje egenbetalinger i flere PL-idrætter.

Konsekvensen er, at para-atleter, som ikke selv har et stærkt økonomisk fundament, står svagere end deres konkurrenter og uden mulighed for at afsætte den tid til træning, forberedelse og restitution, der kræves på højeste internationale niveau.

På længere sigt frem mod PL i 2028 og 2032 skal vi tage hånd om den næste generation af lovende danske para-atleter. Potentialet er stort

John Petersson, formand, Parasport Danmark

Lige nu er det kun i meget begrænset omfang muligt at hjælpe de para-atleter, der har brug for lidt ekstra støtte til at få hverdagen til at hænge sammen.

På længere sigt frem mod PL i 2028 og 2032 skal vi tage hånd om den næste generation af lovende danske para-atleter. Potentialet er stort.

Mange PL-idrætter har i dag gang i en velfungerende talentudvikling, og vi forventer at have markant flere atleter med på højeste niveau om fire år.

Men det medfører samtidig, at udgifterne til afholdelse af træningslejre og deltagelse i internationale konkurrencer - og behovet for opfølgning, ekspertbistand, sparring og støtte - stiger lige så betydeligt.

Det kan de nuværende økonomiske rammer ganske enkelt ikke holde til. Det er heldigvis generelt min opfattelse, at interessen for at støtte op om de bedste danske paraatleter bliver stadigt større i Danmark, og særligt engagementet fra Team Danmarks mange eksperter har været med til at sikre, at atleterne fortsat kan drømme om PL-medaljer.

Sammen er jeg helt sikker på, at vi kan løfte barren, så drømmene kan blive til virkelighed – og så endnu flere unge mennesker med et handicap kan drømme med.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)









0:000:00