Debat

Dansk Industri: Nej, vi ønsker ikke at tage del i politiets magtmonopol

DEBAT: Det er en udbredt misforståelse, når private vagtvirksomheder anklages for at ville tage del i politiets kerneopgaver og magtmonopol. Hvis man konkurrenceudsætter de opgaver, der ikke kræver en politiuddannelse, kan politiet netop få mere tid til deres kerneopgaver, skriver Mette Rose Skaksen, Dansk Industri.

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Rose Skaksen
Branchedirektør i DI Service

Andre debattører her på Altinget har givet udtryk for, at private vagt- og sikkerhedsvirksomheder ønsker at få del i politiets magtmonopol, herunder politiets kerneopgaver.

Det er en udbredt misforståelse af hensigten hos de private vagt- og sikkerhedsvirksomheder.

Derimod er konkurrenceudsættelse af opgaver, der ikke kræver en politiuddannelse, en god vej til at aflaste politiet og sikre en effektiv drift.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Magtmonopolet skal blive hos politiet
De private vagt- og sikkerhedsvirksomheder har intet ønske om at tage del i politiets magtmonopol eller bære våben. De opgaver skal politiet fortsætte med at løse, så borgernes retssikkerhed beskyttes.

Det er bare ikke alle opgaver, der nødvendigvis kræver våben og en politiuddannelse. Vi har blandt andet set forslag om, at HK’ere kan løse opgaver som paskontrol og fartkontrol for at frigøre ressourcer til politiet, angiveligt uden det forringer retssikkerheden. Disse opgaver kan også løses af private.

De private vagt- og sikkerhedsvirksomheder har intet ønske om at tage del i politiets magtmonopol eller bære våben. De opgaver skal politiet fortsætte med at løse. Det er bare ikke alle opgaver, der nødvendigvis kræver våben og en politiuddannelse.

Mette Rose Skaksen
Dansk Industri

Privat ID-tjek ved svensk grænse
Private vagter har siden starten af 2016 tjekket ID på rejsende til Sverige på grund af det svenske transportøransvar. Den opgave løses med succes i privat regi, uden at borgere har lidt overlast, og med en kort opkvalificering kan private vagter bidrage til grænsekontrollen.

Listen over krav til det civile personale, der i dag sidder i fotovogne, kom i maj 2016. Ifølge politiet skal man være robust og selvstændig, have et basalt kendskab til færdselsloven og kørekort til kategori B.

Der kan stilles lignende krav til private vagter. Til sammenligning har de som en del af deres uddannelse fået undervisning i konflikthåndtering, hvilket mig bekendt ikke er tilfældet for HK’ere.

Private aktører kan også bidrage med effektive sikringsløsninger, for eksempel videoovervågning ved grænseovergange og adgangskontrol.

Politiet skal fokusere på kerneopgaverne
Vores medlemmer støtter op om politiet og anerkender, at politiet løser en række kerneopgaver, som forudsætter en politiuddannelse.

Men når vi taler om politiets kerneopgaver, må det samtidig være udtryk for en anerkendelse af, at nogle af de opgaver, som politiet løser i dag, er mere perifere.

Ved at lade private løse de opgaver, som ikke kræver en politiuddannelse, kan betjentene netop koncentrere sig om at løse kerneopgaver som efterforskning, forebyggende arbejde og borgernære indsatser.

Det er svært at se, hvordan det undergraver politiets faglighed og borgernes retssikkerhed, som andre debattører peger på.

De private virksomheder lever i høj grad af at være professionelle i deres opgaveløsning. Allerede i dag løser de til stor tilfredshed tryghedsskabende opgaver mange vigtige steder i samfundet.

Derfor er det en oplagt løsning på politiets udfordringer at konkurrenceudsætte opgaver, som ikke kræver en politiuddannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Rose Skaksen

Viceadm. direktør, Green Power Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00