EU spænder ben for PSO-lempelser til gartnerier

VÆKST: Fødevareerhvervet jubler over regeringen og Venstres aftale om en vækstpakke. Gartnerierne frygter imidlertid, at de ikke får del af de målrettede afgiftslettelser.
Regeringen vil gerne tilgodese gartnerier med en målrettet lempelse af PSO-afgiften. Men det kolliderer med EU's statsstøtteregler.
Regeringen vil gerne tilgodese gartnerier med en målrettet lempelse af PSO-afgiften. Men det kolliderer med EU's statsstøtteregler.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Man må prøve at få Kommissionen til at regne på vores tal og så indrømme, at gartnerierne også skal med. Der skal bankes i bordet i Bruxelles, så gartnerier kommer med på bilagslisten.

Leif Marienlund
Konsulent i Dansk Gartneri
Fakta

Målrettet PSO-lempelse

En del af lempelserne (ca. 1 mia. kr.) vil være målrettet særligt elintensive
virksomheder.

Der afsættes herudover en ramme til yderligere PSO-lempelser m.v. på 0,4 mia. kr., som om muligt vil kunne målrettes energiintensive virksomheder.

Man er opmærksom på de særlige udfordringer, som energiintensive gartnerier har. Man er derfor enige om i relevante sammenhænge at afdække muligheden for, at også energiintensive gartnerier kan blive omfattet af EU's undtagelsesbestemmelser. 


Kilde: Skitse til Vækstpakke 2014
Både direktøren for det hele på Axelborg og DI Fødevarers branchedirektør har svært ved at få armene ned over regeringen og Venstres rammeaftale om en kommende vækstpakke. Hos Dansk Gartneri sidder man til gengæld tilbage med følelsen af at blive forbigået.

Det er først og fremmest udsigten til en lempelse af den forventede PSO-afgift med over 13 milliarder kroner frem mod 2020, som får erhvervsorganisationerne til at gribe ud efter de rosende gloser.

"Det er jo virkeligt noget, mange af vores virksomheder har haft som en topprioritet. Det er særligt slagterier, gartnerier og mejerierne, som er meget optaget af det her," siger Søren Gade.

Selv om det endnu er uklart, hvor meget lempelsen vil gavne fødevareerhvervet, så lyder vurderingen fra Landbrug & Fødevarer, at der formentlig vil blive skåret et par hundrede millioner af den samlede fødevareklynges afgifter. Ifølge Søren Gade betaler klyngen alene omkring 700 millioner kroner om året.

0:000:00