Hvert fjerde folketingsmedlem til klimatopmøde

COP15: Modsat tidligere traditioner har alle politikere, der havde tid og lyst, fået akkreditering til klimatopmødet. MF'erne skal networke og dele viden, forklarer de.
43 folketingspolitikere er akkrediteret til klimatopmødet.
43 folketingspolitikere er akkrediteret til klimatopmødet.
Kristian Aaskov Nielsen
Fakta

Antal akkrediterede: 43
Socialdemokraterne: 12
Venstre: 11
Socialistisk Folkeparti: 6
Dansk Folkeparti: 4
De Radikale: 4
Konservative: 3
Enhedslisten: 1
Hertil en grønlandsk og en færøsk parlamentariker

Se navnene på politikerne nederst på siden - og bemærk, at listen over akkrediterede ikke inkluderer ministre.


Kilde: Folketinget

FN har været mere end rundhåndet med akkrediteringerne til COP15, og tusindvis må i disse dage se langt efter det adgangskort til Bella Center, som de ellers var blevet lovet.

Blandt de akkrediterede er 43 af Folketingets 179 medlemmer. Men hvad laver MF'erne i det store kongrescenter, når de reelt er uden for indflydelse i selve forhandlingerne?

"Det betyder selvfølgelig en del, hvor mange kontakter man kan nå at skaffe sig i løbet af en COP i forhold til arbejdet hele året rundt. Alt, hvad der kan krybe og gå inden for klima, er i Bella Center lige nu," siger Socialdemokraternes klimaordfører, Mette Gjerskov.

Fordi arrangementet er på dansk jord, har alle MF'er, der har tid og lyst, fået lov til at deltage. Til de foregående klimatopmøder har det ellers været praksis, at fem parlamentarikere har deltaget. To fra hver side af folketingssalen og udvalgsformanden. Men denne gang har en række politikere set deres snit til at være med, hvor det sker.

Menneskerettigheder er også klima
Flere MF'er har ordførerskaber, som ikke umiddelbart ligger i forlængelse med klimadagsordenen. Men klima strækker sig over flere politikområder, mener blandt andre SF's menneskerettighedsordfører, Kamal Qureshi, som også er til stede på topmødet. Ifølge ham har klima og menneskerettigheder meget til fælles.

"Det har det i høj grad. Klima er med til at skabe klimaflygtninge, som i høj grad gør dem sårbare over for menneskerettigheder. Der er en række lande, som på grund af klimaforandringerne bliver fattigere og mister deres livsgrundlag," siger han.

Der er dog også politikere, som har sværere ved at pakke det ind under deres ordførerskaber. Heriblandt Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen. Han deltog også kun i åbningen og den senere festforestilling på Det Kongelige Teater.

"Det er for at få en fornemmelse af, hvad der foregår. Nu er det primært folk, der arbejder med klima i vores parti, som er aktive og følger mere intenst med. Jeg følger mere med fra afstand. Dels gennem medierne og disse enkelte arrangementer," siger Mogens Jensen.

Vi skal holde øje
Ifølge Mette Gjerskov er det oppositionens opgave at løfte det parlamentariske ansvar. De skal have et vågent øje med regeringen.

"Oppositionens rolle er altid at holde øje med regeringen. Det gør jeg der, hvor det sker - og lige nu sker det i Bella Center. Det kan jeg kun, hvis jeg er tilstede og snakker med de relevante folk," lyder det.

Gjerskov har været til møde med chefen for den amerikanske miljøstyrelse, Lisa Jackson. SF's Kamal Qureshi skal deltage i en konference om reproduktiv sundhed, mens klimaordfører Per Dalgaard (DF) var meget begejstret for et arrangement om energirigtige byggeformer.

DF: Vi kan ikke lukke konferencen
Der er også plads til skeptikerne på COP15. Som Altinget | Energi & klima tidligere har omtalt, afholdte de ellers deres egen konference på Christiansborg forrige søndag. Men Per Dalgaard er ikke enig med partifælle og MEP Morten Messerschmidt i, at klimatopmødet bør lukkes.

"Hvad Morten mener, det må han selv stå til regnskab for. Det er helt fint, at vi har en konference, som fokuserer på, at vi skal passe på vores jord. Nu kan vi ikke bare lukke konferencen. Den har været undervejs i mange år. Men hvis det ender op i, at det udelukkende er den menneskeskabte CO2, der har skylden, så er det forfejlet," siger Per Dalgaard.

Han mener ikke, at der kan være nogen tvivl om, at der sker klimaforandringer. Det er bare ikke den menneskeskabte CO2-udledning, der bærer skylden.

"Vi skal passe på vores jord, alt det vi kan. Vi skal putte filtre på lastbiler, personbiler, skorstene og fabrikker. Og så skal vi have opdraget de unge mennesker til ikke at smide alt muligt skidt rundt i naturen og i byerne. Men det er ikke den menneskeskabte CO2, der er den store skurk i klimaforandringerne," siger Per Dalgaard.

Mulighed for vidensdeling og networking
Klimatopmødet byder også på en åbenlys mulighed for at udbygget sin viden og sit netværk. Tilgængeligheden af alt fra NGO'erne til selvstændige forskningslaboratorier er stor i den tilstødende Hal C i Bella Center, hvor hundredvis af små boder byder på hver deres svar på fremtiden.

En af de borgerlige politikere på COP15 er Konservatives energi- og miljøordfører, Per Ørum Jørgensen. Han mener ligeledes, det er et spørgsmål om vidensdeling og networking.

"Det drejer sig også om networking. Jeg er i dialog med forskellige NGO'er, udenlandske parlamentarikere og medier. Så er der stor mulighed for at få viden på alle de side-events, som er på konferencen," siger han.

Men de danske parlamentarikere forsøger også at følge forhandlingerne.

"Selvfølgelig følger vi også processen tæt og har nogle briefinger med forhandlere og ministerier. Det er også der, vi har mulighed for at give noget input," siger Per Ørum Jørgensen.

Dokumentation
Akkrediterede:

Gitte Lillelund Bech (V)
Henrik Høegh (V)
Michael Aastrup-Jensen (V)
Peter Juel-Jensen (V)
Jens Kirk (V)
Karsten Lauritzen (V)
Lars Chr. Lilleholt (V)
Kristian Pihl Lorentzen (V)
Ellen Trane Nørby (V)
Marion Pedersen (V)
Eyvind Vesselbo (V)
Kirsten Brosbøl (S)
Ole Vagn Christensen (S)
Benny Engelbrecht (S)
Mette Gjerskov (S)
Torben Hansen (S)
Ole Hækkerup (S)
Mogens Jensen (S)
Jeppe Kofod (S)
Anne Marie Meldgaard (S)
Flemming Møller Mortensen (S)
Kim Mortensen (S)
Helle Thorning-Schmidt (S)
Per Dalgaard (DF)
Jørn Dohrmann (DF)
Pia Kjærsgaard (DF)
Peter Skaarup (DF)
Ida Auken (SF)
Pia Olsen Dyhr (SF)
Steen Gade (SF)
Anne Grete Holmsgaard (SF)
Kamal Qureshi (SF)
Villy Søvndal (SF)
Per Ørum Jørgensen (KF)
Jørgen S. Lundsgaard (KF)
Helle Sjelle (KF)
Bente Dahl (R)
Johs. Poulsen (R)
Margrethe Vestager (R)
Morten Østergaard (R)
Per Clausen (EL)
Juliane Henningsen (IA)
Høgni Hoydal (NA)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Per Ørum Jørgensen

Byrådsmedlem (løsgænger), Herning Kommune, stifter og seniorrådgiver, Ørum Advice, forperson, Mental Talk, fhv. MF (K og KD)
HH (Herning Handelsskole 1988)

0:000:00