Klimaekspert: Vi kan ikke undgå biomassen

KLIMAKOMMISSION: Biomassen bringer os i en kattepine, men den er ikke til at undgå, siger et medlem af Klimakommissionen. Det bedste er at begrænse den og helt udfase den, når udviklingen af andre teknologier er på plads.

Det er lidt en kattepine, at vi er nødt til at bruge den her biomasse, for vi ved godt, at den har en række potentielle negative virkninger. Men vi undgår den ikke, fordi det er den billigste måde at opnå en uafhængighed af fossile brændstoffer - især på transportområdet.

Jørgen E. Olesen
Medlem af Klimakommissionen
Biomassen skal sammen med vind bære vores energisystem i fremtiden. Sådan lød konklusionen, da Klimakommissionen i går, tirsdag, fremlagde sit bud på, hvordan Danmark skal blive uafhængig af fossile brændsler.

Men biomassen er forbundet med en masse udfordringer, erkender Jørgen E. Olsen, professor ved Danmarks Jordbrugsforskning og medlem af Klimakommissionen. Ikke mindst fordi den ikke er CO2-neutral, som mange lader til at tro, men også fordi vi risikerer at blive afhængige af import. Men den er også problematisk, fordi den udfordrer bæredygtigheden, biodiversiteten og optager den jord, der ellers kunne være blevet brugt til produktion af fødevarer.

"Det er lidt en kattepine, at vi er nødt til at bruge biomasse, for vi ved godt, at den har en række potentielle negative virkninger. Men vi undgår den ikke, fordi det er den billigste måde at opnå en uafhængighed af fossile brændstoffer - især på transportområdet," siger Jørgen E. Olsen.

Biomassen er vigtig i en overgang til det fossilfrie samfund af to grunde, mener Klimakommissionen. Dels som supplement til vindkraften, når vinden ikke blæser. Dels som biobrændstof til den del af transportsektoren - fly, skibe og lastbiltransport - der vanskeligt kan omlægges til el.

0:000:00