Kommentar af 
Dan Jørgensen

Danmarks klimaindsats er længere fremme, end vi troede

Blandt kritikere af regeringens klimaindsats er det gået i glemmebogen, hvor ambitiøs og svær en udfordring 70 procents-målet egentlig er, skriver Dan Jørgensen (S).

Vejen til 70 procent er ikke så konkret, som den burde være. Men vi er længere, end vi først troede, skriver Dan Jørgensen. 
Vejen til 70 procent er ikke så konkret, som den burde være. Men vi er længere, end vi først troede, skriver Dan Jørgensen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dan Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har formentlig verdens mest ambitiøse klimamål. Det er selvsagt ikke nok til at kunne modstå kritik. Det kræver handling.

Ofte kritiseres regeringen for, at Danmark ikke er nået langt nok med klimaindsatsen. Men er det en velbegrundet, saglig kritik?

Nye tal viser, hvor langt vi er nået. Og det er længere, end vi troede.

Hidtil har opgørelser vist, at vi var ca. en tredjedel af vejen mod at nå vores klimamål i 2030. Nu viser grundigere analyser i den netop offentliggjorte klimafremskrivning fra Energistyrelsen, at det faktisk står endnu bedre til. Det er resultatet af de mange aftaler på klimaområdet, som vi har indgået inden for de seneste år, i øvrigt som resultat af godt og bredt samarbejde i Folketinget. Sammen med andre beslutninger ude i samfundet har det bragt os cirka 40 procent af vejen mod vores mål – som vi altså har frem til 2030 for at nå.

Eller sagt på en anden måde: Hvis vi ikke laver mere politik overhovedet nu, vil det, vi har gjort, betyde en reduktion på 55 procent i 2030. Er det meget eller lidt?

Hvis man sammenligner med USA, så har Biden-administrationen netop offentliggjort et mål på 50 til 52 procents reduktion i 2030, men det er vel at mærke sammenlignet med udledningen i 2005. Sammenligner man med 1990, som vi i Danmark gør, er det amerikanske reduktionstal 43 procent. Ser man på resten af EU, er det samlede mål for hele unionen 55 procent i 2030.

Det sætter unægtelig Danmarks indsats i relief. Vi har allerede opnået mere end det, USA håber på at kunne, og det samme, som EU skal nå om ni år.

I et globalt perspektiv er Danmark altså førende, hvilket netop var en af hovedårsagerne til, at Danmark var inviteret med til præsident Bidens klimatopmøde i sidste uge.

Vi står altså et sted, hvor vi hovedsagligt skal udvikle og modne teknologier og finde nye politiske løsninger for at opnå yderligere reduktioner.

Dan Jørgensen
Klima-, Energi- og Forsyningsminister

Der var tre grupper af lande inviteret: De store udledere, dem, der rammes hårdest af klimaforandringerne, og endelig dem, der går forrest og kan inspirere andre. Danmark var med i den sidste gruppe. 

Hvorfor så den megen kritik i Danmark? Én ting er i hvert fald sikkert. Det er gået i glemmebogen, hvor ambitiøs og svær en udfordring det er, vi har givet os selv. 

Da vi satte os udfordringen, var alle enige om, at det ville blive en meget svær opgave. Faktisk sagde vi i regeringen åbent og ærligt, at vi ikke vidste, hvordan vi skulle komme i mål med at reducere vores udledninger med 70 procent. Og vi understregede, at en vigtig pointe med at sætte sig et meget ambitiøst mål var, at vi skulle presse os selv kontinuerligt frem mod 2030 til at udvikle nye og bedre grønne løsninger, som vil kunne hjælpe ikke bare i Danmark, men også ude i verden. 

Det var ikke en holdning, vi stod alene med. Ingen andre, hverken støttepartier, opposition eller Klimarådet for den sags skyld sagde, at det ville blive nemt. Tværtimod var der konsensus om, at ingen kunne pege på, hvordan vi skulle nå i mål.

Samtidig var der enighed om, at det ville blive helt nødvendigt at udvikle og skalere ny teknologi og skabe nye politiske løsninger. 

Ifølge Klimarådet kan vi nå 60 procents reduktion med de løsninger vi har til rådighed i dag, hvis vi altså vel at mærke ikke skal til at flytte landbrug og industri ud af landet. Med den nye fremskrivning når vi 55 procent, og vi er således langt med at beslutte de reduktioner, vi har løsningerne til i dag. Det er vel at mærke uden de reduktioner, vi kommer til at beslutte i landbruget.

Én ting er i hvert fald sikkert. Det er gået i glemmebogen, hvor ambitiøs og svær en udfordring det er, vi har givet os selv. 

Dan Jørgensen
Klima-, Energi-, og Forsyningsminister

Vi står altså et sted, hvor vi hovedsaglig skal udvikle og modne teknologier og finde nye politiske løsninger for at opnå yderligere reduktioner. Her er vi allerede godt i gang, for det tager tid at udvikle de løsninger, der skal bringe os helt i mål.

Fremadrettet kommer regeringen til at fortsætte med at lave ambitiøs klimapolitik. Vores fokus er stift rettet mod at skabe konkrete resultater, der omsætter sig i virkeligheden – og ikke kun fejres ved at være løsninger på et skrivebord.

Regeringen er ikke uenige med Klimarådet, der i deres rapport fra tidligere på året fremhæver behovet for yderligere konkretisering af de forskellige veje mod de 70 procent. Den kritik tager vi til os. Og vi arbejder helt konkret med at svare på de konkrete opfordringer og samtidig træde nye stier ned for fortsat klimahandling.  

Første skridt bliver forhandlinger om landbrugssektoren. Herefter følger en strategi for fangst og lagring af CO2 samt ikke mindst fortsat implementering af den omfattende klimaaftale, som et stort flertal i Folketinget fandt sammen om sidste år. Det bliver et travlt og vigtigt forår i klimaets tegn. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00