Debat

Dansk Erhverv og to klimabevægelser: Folketinget skal sikre Klimarådet en stærk og fast finansiering

Klimarådet leverer vigtig viden om klimapolitik og den grønne omstilling. Derfor bør Folketinget sikre Klimarådet en tilstrækkelig permanent bevilling i stedet for at skabe unødig usikkerhed, skriver Caroline Bessermann, Johannes Skriver Elf og Ulrich Bang.

Klimarådet&nbsp;bringer saglighed og viden ind i klimadebatten, og&nbsp;Danmark ville være ringere stillet i kampen klimakrisen uden dem. De bør derfor sikres en tilstrækkelig og permanent bevilling, skriver&nbsp;Caroline Bessermann, Johannes Skriver Elf og Ulrich Bang.<br>
Klimarådet bringer saglighed og viden ind i klimadebatten, og Danmark ville være ringere stillet i kampen klimakrisen uden dem. De bør derfor sikres en tilstrækkelig og permanent bevilling, skriver Caroline Bessermann, Johannes Skriver Elf og Ulrich Bang.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

FN's Klimapanel IPCC har netop udgivet sin mest dystre rapport til dato, der beskrev, hvordan verden er ved at bevæge sig mod en opvarmning på 3,2 grader og dermed ved at lægge Parisaftalen i graven. 

Få dage efter gav regeringen så sit bud på en finanslov, der var næsten ryddet for klimainitiativer. Til gengæld vil Klimarådets budget falde med to tredjedele i 2024 med det fremlagte finanslovsforslag. 

Det vil være et stort tilbageslag for den grønne omstilling. Det vil være et helt forkert signal at sende, når omstillingen næsten er gået i stå herhjemme. Der er nu brug for at sætte en streg under, at netop ekspertfaglig viden er helt nødvendigt i den grønne omstilling. 

Dansk Erhverv, Klimabevægelsen og Den Grønne Ungdomsbevægelse opfordrer derfor til, at man sikrer Klimarådets nuværende bevilling og gør den permanent. Klimarådets rolle i den grønne omstilling bør ikke reduceres men derimod styrkes, så de kan opfylde deres nuværende udvikling mod at afsøge flere aspekter af den grønne omstilling såsom globale og erhvervsøkonomiske perspektiver. 

Sikrer vigtig viden 

Klimarådet bygger på en stribe forskellige fagligheder blandt rådets medlemmer, et stærkt sekretariat med dygtige analytikere og et dialogforum, hvor de inviterer civilsamfund og erhvervsliv ind til at diskutere rådets arbejde. De giver os muligheden for at kaste et blik på den grønne omstilling ud fra den bedst tilgængelige ekspertfaglige viden og data.

Således belyser Klimarådet felter af den grønne omstilling, der ellers ville blive forbigået.

Der er rigeligt med usikkerhed i den grønne omstilling, vi har ikke brug for, at Klimarådets fremtid bliver endnu en af dem.

Caroline Bessermann, Johannes Skriver Elf og Ulrich Bang

Og rådet sikrer fokus på den virkelige verden, når politiske skåltaler kommer til at fylde mere end det reelle tempo i den grønne omstilling. Klimarådets viden giver os en fælles platform at tale ud fra og et overblik over, hvilke klimaværktøjer der kan hjælpe os ud af klimakrisen. 

Når Klimarådet laver rapporter om landbrug, transport og biomasse, er det med til at kvalificere klimadebatten; væk fra mavefornemmelser og ind i et vidensbaseret rum.  

Når de kritiserer en klimapolitik bundet op på umodne teknologier og ukonkrete planer, så belyser de sider af klimapolitikken, som både politikere, virksomheder, organisationer og samfundet generelt har brug for at kende til. Og når Klimarådet hejser det røde flag over den førte klimapolitik og implementeringshastigheden, så giver det en grund til at få os alle op af stolene i et fælles opråb om handling. 

Usikkerhed om Klimarådets finansiering

Men med regeringens finanslovsforslag vil Klimarådet fra næste år få 15 millioner kroner mindre ud af sit nuværende budget på 24,8 millioner om året. Dermed skabes der unødig usikkerhed om den faglighed og viden, som klimainitiativer og klimapolitikken bør tryktestes med.

Læs også

Regeringen henviser til, at de vil se på Klimarådets budget til efteråret, men konsekvenserne af den voldsomme budgetbesparelse ser vi allerede nu. Med usikkerhed om budgettet risikerer vi færre og mere spinkle rapporter og et kompetencetab ved, at sekretariatets medarbejdere begynder at se sig om efter andre jobs. 

Der er rigeligt med usikkerhed i den grønne omstilling, vi har ikke brug for, at Klimarådets fremtid bliver endnu en af dem.

Vi opfordrer regeringen og Folketinget til allerede nu at sikre Klimarådets fremtid med en tilstrækkelig og permanent bevilling for dermed at manifestere, at deres ekspertrolle fastholdes i fremtiden.

Caroline Bessermann, Johannes Skriver Elf og Ulrich Bang

Derfor har vi brug for at sikre Klimarådet en stærk og fast finansiering nu.

For der er brug for ekspertorganer som Klimarådet og Det Miljøøkonomiske Råd til at vurdere, om vi er ved at vinde eller tabe i kapløbet mod klimakrisen. De giver os fakta råt for usødet og viser os vejene, vi kan tage fremover.  

Det er vigtigt, for interessen for den grønne omstilling er enorm i befolkningen og i erhvervslivet – heldigvis. Vi taler alle om den grønne omstilling, og vi har brug for at gøre det med faglig viden som fundament. Derfor har vi brug for nogen, der er bannerfører for faglighed og viden i den politiske samtale om den grønne omstilling – i Danmark er det i høj grad Klimarådet. 

Derfor skal vi værne om Klimarådet. Uden det ville Danmark være ringere stillet i kampen mod vor tids største krise. Vi opfordrer derfor regeringen og Folketinget til allerede nu at sikre Klimarådets fremtid med en tilstrækkelig og permanent bevilling for dermed at manifestere, at deres ekspertrolle fastholdes i fremtiden. De bringer saglighed og viden ind i klimadebatten. Derfor stiller vi os bag Klimarådet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Caroline Bessermann

Aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse, studerende, Københavns Universitet
bachelor i international business and politics (CBS)

Ulrich Bang

Underdirektør, Dansk Erhverv, markedschef for klima, energi og miljø, Dansk Erhverv, medlem, Rådet for Energieffektiv Omstilling, Klimarådets Dialogforum, rådgivningsgruppemedlem, KU Science
cand.techn.soc. (RUC 2000)

0:000:00