Debat

De sidste dages klimahellige

DEBAT: Hverken Danmark eller EU har fået noget ud af at have en klimakommissær, og ingen taler om den globale opvarmning som den hellige ko længere, skriver medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF).
Der tales ikke længere om global opvarmning, men derimod om energisikkerhed, infrastruktur og cost/benefit ved de forskellige energiformer, skriver Morten Messerschmidt.
Der tales ikke længere om global opvarmning, men derimod om energisikkerhed, infrastruktur og cost/benefit ved de forskellige energiformer, skriver Morten Messerschmidt.Foto: Facebook
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Morten Messerschmidt (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

I 2009, da jeg tiltrådte min første periode i Europa-Parlamentet, var klimadagsordenen brandvarm.

Man gjorde klar til et COP15 i København, som var afgørende for klodens fremtid. Hvis ikke man fik en aftale i København, gik vi en dyster fremtid i møde, måtte man forstå.

Det gik som bekendt ikke særlig godt. Egentlig ikke overraskende, når man tager FN-sporets rammer i betragtning. Men Danmark fik da en klimakommissær ud af det hele, og nu efter fem år i stolen er hendes tid som kommissær snart ved vejs ende.

Så hvad har Danmark egentlig fået ud af at have en klimakommissær? Hvad har EU fået ud af det, når den tyske energikommissær, Oettinger, alligevel har haft pengene og den politiske opbakning?

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Man har intet ændret
Desværre ingenting. Man har haft for store ambitioner, resultaterne har været skuffende, og vores klimakommissær står tilbage som en venlig og karismatisk politiker, som de gode intentioner til trods ikke havde evnen eller muligheden for at ændre noget som helst.

Det sætter i virkeligheden EU's rolle i relief, når man påtager sig rollen som hele verdens klimaduks og ikke er i stand til at få de andre store lande til at indse problemernes omfang. Før det lykkes, er det umuligt at skabe nogen tro på, at der kan opnås en enighed på klimaområdet.

I disse dage forhandles der ivrigt om, hvordan den nye Kommission skal sættes sammen. Danmark bør gå efter at få en post, hvor der faktisk kan udrettes noget. Find en Kommission, hvor vi kan sætte reelle aftryk og vise gode resultater i de næste fem år. I stedet for at stå og skrige på en sidelinie i en kamp, der for længst er fløjtet af.

Morten Messerschmidt (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Nu er vi i 2014, og ingen taler om den globale opvarmning som den hellige ko længere. Nu snakkes der i stedet om energisikkerhed, infrastruktur og cost/benefit ved de forskellige energiformer.

Måske er det krisen, der har vækket de mange klimahellige fra deres tornerosesøvn og mindet dem om, at EU ikke kan gå i front og redde en verden, som ikke føler, at den har behov for at blive frelst. Det kan også være, at det simpelthen bare er sund fornuft, og at skræmmekampagner ikke virker.

Kommission med reelle danske aftryk
Vigtigst er det dog, at vi i de næste fem år får nye kommissærer, som anerkender behovet for at skabe vækst og arbejdspladser i EU. Vi har ikke kun brug for gode intentioner og floromvunden tale - vi har brug for politikere med arbejdshandskerne på og målet i sigte.

Kun på den måde kan EU-zonen bevæge sig ud af en lang periode præget af recession og høj arbejdsløshed.

I disse dage forhandles der ivrigt om, hvordan den nye Kommission skal sættes sammen. Danmark bør gå efter at få en post, hvor der faktisk kan udrettes noget. Find en Kommission, hvor vi kan sætte reelle aftryk og vise gode resultater i de næste fem år. I stedet for at stå og skrige på en sidelinie i en kamp, der for længst er fløjtet af.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)









0:000:00