Debat

Det rene galimatias

DEBAT: PSO-afgiften og den uhensigtsmæssige danske brug af vindkraft gavner hverken klimaet, elforsyningssikkerheden eller den grønne omstilling, skriver Tone Brix-Hansen, formand for Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller.
PSO-afgiften er en del af et forkvaklet forsøg på grøn omstilling, skriver Tone Brix-Hansen, formand for Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller.
PSO-afgiften er en del af et forkvaklet forsøg på grøn omstilling, skriver Tone Brix-Hansen, formand for Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller.Foto: Colourbox
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Tone Brix-Hansen
Formand for Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller

Europa-Kommissionen har henvendt sig til vores regering, fordi de mener, at den danske PSO-afgift er traktat-stridig. Det eneste som kan undre i sagen er vel, at Kommissionen ikke har henvendt sig tidligere.

For at få stillet rigtig mange vindmøller op i Danmark har vi indført nogle meget lukrative støtteordninger til opstillerne, som alle danskere og almindelige danske virksomheder er pålagt at betale i form af PSO-afgift.

Alene i 2014 kommer vi til at betale 7,6 milliarder kroner i PSO-afgift, og dette beløb øges for hver eneste vindmølle, der stilles op.

Snørklet konstruktion
Vi har nu stillet så mange vindmøller op i Danmark, at når det blæser, producerer vi mere vind-el, end vi selv kan bruge. Denne overskuds-el sælges til udlandet på markedsvilkår, hvilket typisk vil sige en meget lav pris.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Vindmølleejerne kan dog være ligeglade. Vi danskere betaler nemlig fuld pris inklusive fuldt PSO-tilskud for al den el, møllerne producerer, uafhængig af om vi kan bruge den eller ej. Det kan undre, at Europa-Kommissionen ikke også interesserer sig for denne eksport af subsidieret el, men de lader det måske være danskernes eget problem, at de er så dumme at finde på sådan noget?

Det kan kun undre, at vi bliver ved med at opstille vindmøller, når vi har så mange i forvejen, at vi ikke kan udnytte deres produktion, når bare det blæser godt.

Helt tragikomisk bliver det, når vi ved, at den fortsatte store, danske udbygning af vindkraft ikke har nogen som helst effekt på vores klima, hvilket var hele forudsætningen for vindmøllesatsningen. I hvert fald for folkets opbakning. De CO2-kvoter, vi frigiver i Danmark, kan nemlig købes billigt og bruges i andre lande.

Tone Brix-Hansen
Formand for Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller

Når det kun blæser lidt, producerer vores vindmøller mindre el, end vi skal bruge, og fordi vi har lukket vores egne effektive og rene kulkraftværker ned, må vi importere el fra udlandet. Og så importerer vi mere beskidt kulkraft, end vi selv kunne producere - og sågar atomkraft. Takket være vindmøllerne får danskerne nu leveret 14 procent atomkraft i stikkontakterne!

Og vi betaler PSO-afgift for denne el også. Det er her det går galt for Kommissionen; at regeringen indkræver PSO-afgift for udenlandsk produceret el, medens indtægterne fra selvsamme afgift kun går til støtte af dansk produceret (vind-)el.

Det er da en forunderlig konstruktion, som vores politikere har fået snørklet sammen. Det er så afgjort ikke let at indlemme urentabel, ineffektiv og overflødig vind-el i et energisystem!

Vi hverken gavner klimaet eller sætter et godt eksempel
Et videre resultat af snørklerierne er desuden, at Danmark fra at være selvforsynende med el, nu er blevet et af tre lande i Europa i OECD's kategori "ekstremt afhængig af el-import".

Helt tragikomisk bliver det, når vi ved, at den fortsatte store, danske udbygning af vindkraft ikke har nogen som helst effekt på vores klima, hvilket var hele forudsætningen for vindmøllesatsningen. I hvert fald for folkets opbakning. De CO2-kvoter, vi frigiver i Danmark, kan nemlig købes billigt og bruges i andre lande.

Alligevel er det regeringens ønske, at Danmark skal gå foran for at vise alle andre lande vejen til grøn omstilling af el-produktionen. Det er fantastisk idealistisk. Realistisk bliver det dog aldrig. For det, vi viser, er nemlig, at vejen til en grøn omstilling baseret på vindkraft er ekstremt dyr og nær uladsiggørlig.

Og hvilke andre lande vil følge det danske eksempel og implementere en ekstremt dyr, ineffektiv og usikker energiform, som kræver backup-produktion, truer deres forsyningssikkerhed, forurener deres landskaber og i øvrigt er til stor gene for de mennesker, der bor tæt på?

Sund fornuft efterspørges
Dette forkvaklede forsøg på grøn omstilling kan da også kun lade sig gøre i et lille land. Danmarks produktion og forbrug af el er så relativ lille i forhold til nabolandene, at de indtil nu har kunnet "hjælpe" os mod betaling.

Men hvor længe kan det lade sig gøre, hvis vindmølle-el i stigende grad vanskeliggør en rationel elforsyning?

I andre lande ville man måtte slukke for vindmøllerne, når det blæser godt. Og hvad er så pointen med vindmøllerne? Dette scenario kan udmærket blive realiteten i Danmark, sådan som vi bliver ved med at stille vindmøller op. Det er det rene galimatias.

Måtte nogen snart forbarme sig over vores klima- og energiminister, Rasmus Helveg Pedersen (R), og finansminister Bjarne Corydon (S) og forklare dem lidt om sund fornuft og elementære, økonomiske realiteter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00