Forslag om energi-pil deler rådgivere

GRØN VÆKST: To rådgivere med forstand på energipil er delte i spørgsmålet om, hvordan Grøn Vækst-forslag om energipil vil påvirke landskabet. Begge understreger dog, at energipil har en række gode egenskaber.
Et nyt forslag vil gøre det muligt at plante energipil ned til vandløb og søer. Både Folketing og rådgivere er delte i spørgsmålet.
Et nyt forslag vil gøre det muligt at plante energipil ned til vandløb og søer. Både Folketing og rådgivere er delte i spørgsmålet.Foto: colourbox
Anders Jerking

Hvis landbruget skal leve op til vandrammedirektivets restriktive krav, så er energipil et super virkemiddel, som gør, at vi kan fortsætte en fødevareproduktion i landet i stedet for at sende hele produktionen til Østeuropa.

Henrik Bach
Ny Vraa Bioenergy
Folketinget er delt i spørgsmålet om, hvor der fremover må plantes energipil. Og også blandt rådgivere med forstand på energipil er der uenighed om, hvordan regeringens Grøn Vækst-forslag vil påvirke landskabet.

Forslaget betyder, at det fremover bliver muligt at plante energipil inden for beskyttelseslinjen langs søer og vandløb. I dag er det kun muligt, hvis kommunen giver dispensation. Kritikere af forslaget frygter, at de meget høje energipil vil skæmme landskabet.

I Vestjysk Landboforening har man kørt et stort pilotprojekt med energipil, og her er natur- og miljøchef Tove Urup Madsen bekymret for det nye forslag.

"Vi har gode erfaringer med, at kommunen skal give dispensation. Den myndighedsbehandling burde fortsætte. Pil kan blive meget høje. Nogle steder er det derfor skidt for landskabet at plante pil. Andre steder er der ingen problemer. Vores erfaring er, at Ringkøbing-Skjern Kommune er god til at lave den vurdering, og det er meget sjældent, at vi er uenig i kommunens skøn," siger hun og fortsætter:









0:000:00