Debat

Ingeniør: 70 procent af danskerne har aldrig hørt om verdens mest skadelige drivhusgas

Drivhusgassen SF6 er 23.500 gange mere skadelig end CO2, og hvert år udledes der SF6 i mængder, der svarer til 6,7 millioner tons CO2. Alligevel har stort set ingen danskere hørt om gassen. Det er alarmerende, skriver Henrik Wilhøft. 

Kun syv procent af danskerne har hørt om SF6. Det lave informationsniveau er højest overraskende, eftersom gassens skadelige virkninger har haft politisk bevågenhed siden 80’erne, hvor FN’s Montreal-protokol blev vedtaget, skriver Henrik Wilhøft. 
Kun syv procent af danskerne har hørt om SF6. Det lave informationsniveau er højest overraskende, eftersom gassens skadelige virkninger har haft politisk bevågenhed siden 80’erne, hvor FN’s Montreal-protokol blev vedtaget, skriver Henrik Wilhøft. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Henrik Wilhøft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

SF6 er den mest potente drivhusgas, vi på nuværende tidspunkt kender til.

Den har et foruroligende højt opvarmningspotentiale: Alene et kilo SF6 svarer til 23.500 kilo CO2. Ovenikøbet har gassen en atmosfærisk levetid på op til flere tusinde år, hvilket betyder, at det, vi udleder i dag, har konsekvenser, der rækker langt ud over både vores egen, vores børns og vores børnebørns levetid.

Derfor kan det overraske, at nærmest ingen danskere har hørt om gassen. I en ny undersøgelse som Eaton har foretaget blandt 1009 danskere via analysebureauet YouGov, svarer hele 70 procent af danskerne, at de aldrig har hørt om gassen før. Kun syv procent svarer, at de har hørt en del eller meget om drivhusgassen. Det lave informationsniveau er højest overraskende, eftersom gassens skadelige virkninger har haft politisk bevågenhed siden 80’erne, hvor FN’s Montreal-protokol blev vedtaget.

Og hvem ved, måske er det lave informationsniveau netop grunden til, at politikerne ikke ligefrem har stået i kø for at gøre noget ved udledningen af den klimaskadelige gas?

Danskerne efterspørger politisk handling

Danskerne er ellers tilsyneladende klar til at handle på problemet, hvis politikerne vil være med: 69 procent mener i nogen, høj eller meget høj grad – efter at være blevet introduceret til gassen og dens skadelige klimapåvirkning – at gassen bør forbydes helt i EU. 45 procent ville tilmed i nogen, høj eller meget høj grad være villige til at betale en højere pris for deres el, hvis den blev produceret uden brug af SF6.

EU har af flere omgange diskuteret et totalforbud mod SF6, og jeg håber, at de endelig tager springet, når de i 2022 endeligt tager sagen op igen.

Henrik Wilhøft
Project Sales Engineer, Eaton

Men først og fremmest efterspørger danskerne (73 procent) dog, at politikerne i Folketinget afsætter flere ressourcer til at oplyse den danske befolkning om SF6-problematikken.

I dag har EU forbudt SF6 i alle andre brancher end el-industrien, hvor den fortsat er det mest anvendte isolationsmedie i høj-og mellemspændingsanlæg. Eksempelvis blandt forsyningsvirksomheder i Danmark - på trods af at der eksisterer op til flere både grønne og økonomisk fornuftige alternativer og har gjort det i rigtig mange år. Derfor udledes der fortsat SF6 i mængder svarende til 6,7 millioner tons CO2 om året på verdensplan, hvoraf cirka 80 procent af udledningerne kommer fra el-industrien.

Vi skal finde andre isolationsmedier nu 

EU har af flere omgange diskuteret et totalforbud mod SF6, og jeg håber, at de endelig tager springet, når de i 2022 endeligt tager sagen op igen. I mellemtiden savner jeg dog, at de danske politikere – inklusive flere forsyningsselskaber – også tager ansvar for situationen.

Hvis ikke vi gør noget snart, er konsekvensen langt værre end blot status quo, som ellers er slem nok i sig selv. For med den grønne omstilling, der allerede er godt i gang, skal der kobles flere hundrede nye anlæg til vores elnet, hvilket betyder, at mængden af SF6 – ironisk nok – kommer til at stige i takt med den grønne omstilling, såfremt vi ikke begynder at anvende nogle andre isolationsmedier.

Med al respekt er opgaven for de danske politikere og forsyningsvirksomheder faktisk relativt ligetil. Opbakningen fra danskerne er der. Alternativerne er velafprøvede og rentable. Og det er kun én branche – elbranchen – som kræver omstilling. Så hvad er det egentligt, vi venter på?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00