Debat

Kandidater fra S, R, V og K: Fire grønne mærkesager skal gøre København CO2-negativ

Tværpolitisk samarbejde er vejen frem, når vi skal lave grønne aftaler, som rækker længere end blot en, to eller tre valgperioder. Vores samarbejde om et grønt København er allerede begyndt, skriver fire kandidater til Københavns Borgerrepræsentation. 

Københavns Kommune skal nedsætte en klimafond, som finansieres ved, at der årligt afsættes en procentdel af kommunens budget, som skal gå til grønne og bæredygtige initiativer og projekter, skriver de fire kandidater.
Københavns Kommune skal nedsætte en klimafond, som finansieres ved, at der årligt afsættes en procentdel af kommunens budget, som skal gå til grønne og bæredygtige initiativer og projekter, skriver de fire kandidater.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ved de seneste to valg har klimaudfordringerne fået stor opmærksomhed. Det er godt. Der skal tages ansvar og handles både i EU og i Folketinget for at sikre et grønnere, renere og bedre samfund. Men vi må ikke glemme, at der ikke kun skal handles globalt og nationalt.

Afsendere
  • Louise Theilade Thomsen, Venstres Ungdoms kandidat til Københavns Borgerrepræsentation
  • Emil Moselund Østergaard, kandidat for Radikal Ungdom til Københavns Borgerrepræsentation
  • Mathilde Kastbjerg, Konservativ Ungdoms kandidat til Københavns Borgerrepræsentation
  • Marcus Vesterager, Frit Forum Københavns medlem- og kandidat til Københavns Borgerrepræsentation 

Der skal i den grad også handles lokalt. Det kræver, at Danmarks kommunalpolitikere tager ansvar, og det kræver, at vi står sammen om at finde brede forlig, som samler de enkelte kommuner om den fælles klimaudfordring.

Vi tror på, at tværpolitisk samarbejde er vejen hertil. Vi skal lave aftaler, som rækker længere end blot en, to eller tre valgperioder. Og så skal vi have løsninger, der tager højde for alle københavnere – røde som blå.

Klimafond og flere grønne områder
Det kan jo umiddelbart lyde let at love samarbejde før et valg. Derfor er vi gået skridtet videre. Vores samarbejde om et grønt København er nemlig allerede begyndt. Vi går til valg på fire fælles grønne mærkesager, som skal hjælpe vores ambition på vej.

København har allerede et mål om at blive CO2-neutral. Det skal ske hurtigst muligt, men det skal ikke være slutmålet. Vi skal også arbejde for, at København bliver CO2-negativ. Derfor skal Københavns Kommune nedsætte en klimafond. Fonden skal finansieres ved, at der årligt afsættes en procentdel af kommunens budget, som skal gå til grønne og bæredygtige initiativer og projekter.

En klima-fremtidsfond med sådanne kapaciteter har muligheden for at tænke længere og bredere end nu. For den skal styres af innovative og grønne kræfter, og det politiske lag skal, modsat tidligere, alene have ansvaret for at godkende initiativerne.

Et grønnere København skal også manifestere sig fysisk i byen. Derfor skal København helt bogstaveligt blive grønnere. Der skal plantes flere træer, flere blomster og laves flere grønne områder.

Det er vores fælles politiske mål, at minimum 70 procent af de kommunale indkøb skal være klimavenlige. Vælges det grønne alternativ ikke, skal der være en rigtig god forklaring på hvorfor

kandidater til Københavns Borgerrepræsentation
Se afsendere i faktaboks

Kommunen skal samtidig gøre det lettere for københavnerne selv at tage ansvar for at gøre byen grønnere. Det skal gøres ved eksempelvis at give tilladelse til at plante blomsterbede i gaderne, samt ved at give en hjælpende hånd til haver på tagene.  

Klimavenlige indkøb
Vi skal samtidig blive langt bedre til at bruge de ressourcer, vi allerede har. I stedet for at rive ned og bygge nyt skal vi fokusere på at renovere de bygninger, som allerede står.

Derfor skal vi intensivere vores renoveringsarbejde, så vores kommunale bygninger kan holde længere, og vi skal optimere vores bygninger, så de bruger mindre energi. Vi skal samtidig se på, hvordan vi kan yde mere offentlig støtte til private, som ønsker at energioptimere deres ejendomme.

Med høje ambitioner om et grønnere København er det naturligvis kun retfærdigt, at kommunen selv går forrest. Københavns Kommune er Danmarks største arbejdsplads og køber hvert år varer og tjenesteydelser for mere end 8 milliarder kroner. Det giver en særlig position, som forpligter. Jo flere grønne løsninger, der efterspørges, jo flere vil der blive udviklet og leveret.

Derfor skal Københavns Kommune indføre et mantra om, at det grønne alternativ altid skal overvejes i indkøbsprocessen. Det er vores fælles politiske mål, at minimum 70 procent af de kommunale indkøb skal være klimavenlige. Vælges det grønne alternativ ikke, skal der være en rigtig god forklaring på hvorfor. Vi vil samtidig gøre det lettere for grønne køretøjer at levere deres varer. Det skaber grøn konkurrence og mindre CO2 til byen.

Vi er fire unge kandidater, som er fundet sammen på tværs af Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre om nye højder for grønne, fælles ambitioner. Som unge kandidater føler vi et særligt ansvar for at skabe klimavenlige løsninger til gavn for alle, og vi håber, at kunne repræsentere de tusindvis af unge, som skal sætte deres kryds for første gang til det københavnske kommunalvalg.

Det vigtigste for os er ikke, hvem du stemmer på, men derimod at du stemmer. Hvad enten du er rød, blå eller midt i mellem, så har du en grøn kandidat at stemme på. For selvom vi er uenige om meget, så er vi fuldstændig enige om at kæmpe for et grønnere København til gavn for alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00