Regeringen roser EU-klimaudspil

KLIMA: EU-Kommissionens klimaudspil er bedre end forventet og et godt udgangspunkt for forhandlingerne, mener klimaminister Martin Lidegaard (R). Venstre og SF i Europa-Parlamentet er mere skeptiske.
EU-Kommissionen har fremlagt sit udspil. Klima- og energiministrene vil forhandle, men det er stats- og regeringscheferne, som skal indgå en aftale om EU's klima- og energimål for 2030.
EU-Kommissionen har fremlagt sit udspil. Klima- og energiministrene vil forhandle, men det er stats- og regeringscheferne, som skal indgå en aftale om EU's klima- og energimål for 2030.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Det kunne have været mere forfærdeligt, men i betragtning af, hvilke udfordringer vi står overfor, er udspillet slet, slet ikke tilstrækkeligt.

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta
Det er der i EU's klimapakke

Mål for drivhusgasudledning og vedvarende energi: EU-Kommissionen foreslår et reduktionsmål på drivhusgasser på 40 procent i 2030 i forhold til 1990-niveau og et bindende mål for vedvarende energi på 27 procent. Diskussionen om et mål for energieffektivisering er udskudt til efter en analyse af energisparedirektivet er færdig senere i 2014.

Opgradering af kvotehandelssystemet: EU's marked for handel med CO2-kvoter skal gøres mere dynamisk, så der automatisk fjernes kvoter, hvis priserne kollapser, sådan som det er sket tidligere.

Udvinding af skifergas: Kommissionen præsenterer fælles retningslinjer for udvindingen af skifergas. Det såkaldte fracking er kontroversielt på grund af de miljømæssige konsekvenser, udvindingsmetoden kan have.

Analyse af energipriser: En rapport om sammenhængen mellem energipriser, konkurrencedygtighed og klimaindsats vil kaste lys over omkostningerne ved at have en ambitiøs klimadagsorden, og hvad det koster at lade være.


Kilde: EU-Kommissionen
Bedre end forventet.

Det er den umiddelbare reaktion fra klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) oven på, at EU-Kommisionen onsdag fremlagde deres bud på EU's klima- og energimål i 2030. Ifølge udspillet skal EU reducere CO2-udslippet med 40 procent i forhold til 1990-niveau, og så skal 27 procent af energiforsyningen komme fra vedvarende energi i 2030.

"Jeg havde frygtet, det var værre, og er glad for, at vi stadig følger et ambitiøst niveau for EU's klimapolitik. Det har meget stor betydning," siger Martin Lidegaard.

Regeringen skal i de kommende uger nærlæse udspillet og dets analyser, før den vil lægge sig fast på sine prioriteter. Det ligger dog allerede fast, at den danske regering helst ser, at EU får tre bindende mål: Et for CO2-udledningen, et for vedvarende energi og så et for energieffektivitet.









0:000:00