Debat

Klimapartnerskab: Corona får ikke luftfarten til at sænke de grønne ambitioner

DEBAT: Luftfartens Klimapartnerskab har lavet en konkret og ambitiøs plan for den grønne omstillingen af flytrafikken. De ambitioner bliver der ikke slækket på trods coronakrisens hårde konsekvenser for sektoren, skriver SAS Danmark. 

"Vi ønsker ikke blot at medvirke aktivt til at omstille luftfarten til en fuldt bæredygtig transportform - vi ønsker at drive den," skriver Simon Pauck Hansen. 
"Vi ønsker ikke blot at medvirke aktivt til at omstille luftfarten til en fuldt bæredygtig transportform - vi ønsker at drive den," skriver Simon Pauck Hansen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Simon Pauck Hansen, koncerndirektør SAS Danmark

Der hersker ingen tvivl om at luftfarten er blevet hårdt ramt af coronakrisen, og at der går længe inden vi er fuldt tilbage på vingerne.

Men på trods af at coronaen har forandret branchen, har den ikke forandret vores klimaambitioner. Tværtimod.

Luftfarten bidrager med omkring 100 milliarder kroner til dansk økonomi og titusindvis af arbejdspladser.

Handlingsplanen har potentialet til at skabe et bæredygtigt eksporteventyr, som vil styrke danske arbejdspladser og cementere Danmarks rolle som moderne og innovativ nation, der har potentialet til at revolutionere transportsektoren.

Simon Pauck Hansen
Koncerndirektør SAS Danmark

Grøn og bæredygtigt omstilling er en nødvendighed, hvis luftfarten skal have relevans på lang sigt. Derfor har vi det ultimative mål, at dansk luftfart skal være klimaneutral allersenest i 2050.   

En ambitiøs og konkret plan
I Luftfartens Klimapartnerskab har vi lavet en konkret plan for, hvordan vi når i mål med ambitionen om at sænke udledningen for indenrigstrafik med 70 procent i 2030.

Vi skal omstille luftfarten til at blive bæredygtig. Med 33 konkrete initiativer vil vi ikke blot indfri Danmarks målsætning om 70 procents reduktion af CO2 for indenrigstrafikken - vi vil gå længere end det:

Ved hjælp af biogas, strøm fra vindmøller og CO2-fangst vil vi skabe et marked for CO2-neutralt flybrændstof og gøre Danmark til verdensleder inden for bæredygtig omstilling af luftfarten.  

I Luftfartens Klimapartnerskab præsenterer vi en konkret plan for, hvordan vi skaber efterspørgsel på bæredygtigt brændstof. På den baggrund har Luftfartens Klimapartnerskab som målsætning, at 30 procent af alt flybrændstof, der tankes i Danmark i 2030, skal være bæredygtigt.

Vi ønsker ikke blot at medvirke aktivt til at omstille luftfarten til en fuldt bæredygtig transportform - vi ønsker at drive den.

Vi vil stimulere efterspørgslen på bæredygtigt brændstof, så vi kan realisere vores mål om, at alle flyselskaber, som flyver fra Danmark, i 2030 skal kunne tanke med 30 procent iblanding af bæredygtigt brændstof.

Banebrydende klimafond
Et helt centralt led i planen for luftfartens bæredygtige omstilling er etableringen af Luftfartens Klimafond, som gennem et klimabidrag på billetprisen i omegnen af 30 kroner skal finansiere initiativet.

Forslaget er nyt  - også på globalt plan. Og det er et klart signal om, at Danmark sætter handling bag ordene og går forrest i forhold til en moderne og innovativ omstilling af luftfarten.

Ingen andre steder i verden har man forpligtet sig til noget tilsvarende. Klimafonden er en økonomisk model, der er bæredygtig, og som ikke koster vækst, arbejdspladser eller konkurrenceevne for virksomhederne i branchen.

Vores plan er bygget op om fire helt centrale initiativer, som skal sikre bæredygtig omstilling af luftfarten:

 • Luftfartens Klimafond skal etableres og sikre branchens egen finansiering af omstillingen og at branchen opnår klimamålene  
 • Der skal sættes fart på tilgængeligheden af bæredygtigt flybrændstof
 • Nationale handlingsplaner for biogas, grøn strøm og kulstoffangst til produktion af bæredygtigt brændstof i Danmark
 • Danmark skal arbejde for en international emissionsbaseret afgift og en mere effektiv anvendelse af luftrummet i Europa

Konkrete forslag til både indenrigs- og udenrigstrafik
Et bredt politisk flertal er ambitiøst på Danmarks vegne, når det gælder klimaet. I Luftfartens Klimapartnerskab ønsker vi at bidrage med konkrete løsninger.

Regeringens klimamålsætninger omhandler en 70 procents CO2-reduktion af indenrigstrafikken, hvilket vores handlingsplan opfylder.

Men initiativerne i Klimapartnerskabets handlingsplan går faktisk endnu længere. Vores mål er, at 30 procent af al brændstof, der tankes af udenrigs- og indenrigsluftfarten i Danmark i 2030, skal være bæredygtigt.

Derudover er den samlede målsætning fra luftfartsbranchen at være klimaneutrale i 2050. Udover de fire centrale principper, som alle kræver politisk beslutning, investerer luftfartsselskaberne i disse år kæmpemæssige milliardbeløb i nye moderne og energieffektive fly, der i sig selv bidrager med markante reduktioner af udslip.

Med Klimapartnerskabets ambitioner ser vi potentiale for, at Danmark og danske virksomheder kan blive globale rollemodeller.

Handlingsplanen har potentialet til at skabe et bæredygtigt eksporteventyr, som vil styrke danske arbejdspladser og cementere Danmarks rolle som moderne og innovativ nation, der har potentialet til at revolutionere transportsektoren.

Det kan lade sig gøre. Vi er klar til at skyde bæredygtig omstilling af luftfarten i gang.

Dokumentation

Temadebat: Klimapartnerskaberne efter coronakrisen
Før coronakrisen for alvor ramte Danmark, præsenterede de 13 klimapartnerskaber deres anbefalinger til, hvordan brancherne kan nedsætte sit klimaaftryk.

Men har coronakrisen og de nye økonomiske forhold ændret på partnerskabernes anbefalinger? Skal den grønne omstilling sættes på pause, eller er den vigtigere end nogensinde?

Det spørger vi om i denne debat.

Her er debattørerne:

 • Jens Bjørn Andersen, administrerende direktør, DSV Panalpina A/S
 • Eva Berneke, administrerende direktør, KMD
 • Simon Pauck Hansen, koncerndirektør, SAS
 • Camilla Haustrup Hermansen, direktør, PlusPack A/S
 • Jesper Kristian Jacobsen, administrerende direktør, Per Aarsleff A/S
 • Lars Fruergaard Jørgensen, administrerende direktør, Novo Nordisk
 • Michael Løve, Group CEO, Netto International
 • Mads Nipper, administrerende direktør, Grundfos
 • Torben Möger Pedersen, administrerende direktør, PensionDanmark
 • Søren Skou, administrerende direktør, Mærsk
 • Michael Lundgaard Thomsen, direktør, Aalborg Portland
 • Jais Valeur, administrerende direktør, Danish Crown

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Pauck Hansen

Fhv. driftsdirektør og vicepræsident, SAS Danmark

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024