Vindmølle-testcenter i modvind

MODSTAND: Organisationer raser over vindmølle-testcenter i Thy. Forening har klaget til EU-Kommissionen, og DN overvejer fredningssag i området.
Placeringen af testcenter vil skade naturområder, mener organisationer. Troels Lund har selv udpeget område i naturkanon.
Placeringen af testcenter vil skade naturområder, mener organisationer. Troels Lund har selv udpeget område i naturkanon.
Kristian Aaskov Nielsen

Den 9. oktober løftede Troels Lund Poulsen (V) sløret for sin naturkanon. Klitplantagen ved Østerild i Thy var med på listen. Dagen inden havde ministeren siddet i Østerilds multihal og argumenteret for placeringen af et vindmølle-testcenter i selvsamme plantage.

"Det er sølle. Det er så internt ukoordineret, som det kan være;" siger vicepræsident i DN Poul Hald-Mortensen.

I kanonen er der henvist til vandreturspjecen for området. Vandreture, som vil være fjernet med etableringen af centeret. Flere organisationer er også meget uforstående over for placeringen af testcenteret. Danmarks Naturfredningsforening overvejer at starte en fredningssag.

"Hvis ministeren virkelig fastholder det her, så må vi overveje en fredningssag for at bevare de natur- og landskabsmæssige helheder. Vi ønsker at bevare det potentiale, der er i udvikling af natur," siger Poul Hald-Mortensen.

Klage til EU
Landsforeningen for Bedre Miljø har også sendt en klage til EU-Kommissionen. Vullum Sø i nærheden af Østerild Klitplantage er et EF-habitatområde. Ifølge foreningen vil byggearbejdet have indvirkning på vandtilførslen til søen. Det må det ikke ifølge habitatdirektivet.

"Når han (miljøministeren, red.) siger, at det har en national betydning, så mener vi, han gradbøjer reglerne. Vi har intet imod, at man støtter forskningen, men det skal ske på en redelig måde. Det er ikke, hvad der sker lige nu," siger Henrik Svanholm.

I sin klage til EU-Kommissionen påpeger foreningen, at et sagsanlæg mod den danske stat kan komme på tale, hvis Folketinget vedtager anlægsloven.

Truede trækruter
Placeringen af vindmøllerne skal ske over en 6 km strækning. Ifølge Landsforeningen for Bedre Miljø skærer det trækruterne over mellem Vejlerne i øst og Vullum Sø.

"Vingefanget vil blive omkring 200 meter. Så vi er bekymrede for, at det vil gå ud over fuglene og deres trækruter," siger Henrik Svanholm.

Og der er en række specielle fugle i området, hvilket DN mener bør have indflydelse på placeringen af testcenteret.

"Det ligger ingen videnskabelige undersøgelser, der fortæller, hvad så store møller har af betydning for fugleliv. Hvis man på nogen måde skal tage forsigtighedsprincippet alvorligt, så skal man få det ordentligt undersøgt," siger Poul Hald-Mortensen.

Kæp i hjulet for nationalpark
Området er ifølge Poul Hald-Madsen så bevaringsværdigt, at det har potentiale som nationalpark.

"I 2004 vurderede vi, at den rigtige udpegning af nationalparkområdet i Nordvestjylland vil gå videre og dække det her område. De planer har ministeren sat en meget effektiv stopper for," siger Poul Hald-Mortensen.

Det er da heller ikke nogen hemmelighed, at Nationalparken Thy også havde planer med området. Det fortæller kredsformanden i Friluftsrådet og medlem af bestyrelsen for Nationalparken Thy, Jacob Funder.

"Vi har nogle visioner for udvidelse af nationalparken, og det skulle gerne være mod øst og dette område. Det testcenter vil blive placeret lige præcis i det område for udvidelsen," siger Jacob Funder og fortsætter:

"Man går ind og devaluerer den nationalpark, der er nu, og fjerner mulighederne for at vidde den. Der ligger nogle fantastiske natur- og friluftsområder," siger Jacob Funder.

Modstrider opstillingsanbefalinger
I 2007 blev der udarbejdet en tværministerielle rapport for placering af vindmøller i Danmark. Rapporten kortlagde en række områder, hvor man kunne arbejde videre med placeringen af disse vindmøller. Denne rapport omtaler ikke Østerild, hvilket er faldet Landsforeningen for Bedre Miljø for brystet.

"Der er intet problem i at lave et testcenter. Det skal bare ikke ligge der, hvor det er planlagt. Det er fuldstændigt tåbeligt, når ministeren ikke lytter til sine egne embedsmænd. Det er noget, der bekymrer os," siger Henrik Svanholm.

Men det er Troels Lund Poulsen ikke enig i. I et svar til Per Clausen (EL) forsvarer ministeren sig med, at der er tale om testmøller.

"Rapport fra regeringens planlægningsudvalg for vindmøller på land fra 2007 omhandler den langsigtede udbygning med produktionsmøller op til 150 meter på land. Rapporten behandler ikke test af prototypemøller," skriver Troels lund Poulsen i sit skriftlige svar.

Ikke tegn på problem
I By- og Landskabsstyrelsen arbejder chefkonsulent Ole Gregor med VVM-undersøgelsen af projektet. Han understreger, at projektet ikke er landet endnu, og derfor kan det være svært at sige, hvilke konsekvenser projektet har

"Vi er ved at binde enderne sammen. Og umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at der nogle problemer," siger Ole Gregor.

Han indrømmer, at der er områder, de ikke kan forudse.

"Det er svært at vide, hvilken betydning det har, når man sætter lysmaster på en 250 meter høj vindmølle. Men erfaringerne fra tv-masterne tyder ikke på, at der er et problem."

Fjerner man ikke en del af de værdier, der er i området, når man etablerer et testcenter?

"Man kan vende det om og spørge, om man ikke skaber nogle. Klithederne er en truet naturtype, og hvis man fælder skoven deroppe, får man mulighed for at genskabe nye klitområder. DN har også foreslået, at man skulle lave flere lysåbne arealer," siger Ole Gregor.

0:000:00