svarer 
Louise Schack Elholm

Udvalget for Landdistrikter og Øer spørger ministeren for landdistrikter, Louise Schack Elholm, om kommentar til præsentation fra foretræde med Steen/Strøm Fields d. 22/2-23

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 36, Spørgsmål 2
Vil ministeren kommentere præsentation fra foretrædet med Steen/Strøm Fields den 22. februar 2023, jf. L 36 - bilag 5.

Svar fra tirsdag den 14. marts 2023
Henvendelsen vedrører ikke de forslag til ændringer i planloven, der er fremsat med L 36. Aftale om Opfølgning på evaluering af planloven m.v. fra juni 2022 indeholder ikke ændringer af planlovens detailhandelsregler.

Jeg vil dog gerne kommentere henvendelsen.

Centerkæden Steen & Strøm henviser til de tidligere vurderede effektiviseringspotentialer ved at liberalisere planlovens detailhandelsbestemmelser, j bl.a. en rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fra 2014 og et svar fra den daværende finansminister til Folketingets Finansudvalg i 2016.

Jeg kan oplyse, at planlovens detailhandelsbestemmelser blev ændret i forbindelse med modernisering af planloven i 2017. Formålet med ændringerne var bl.a. at styrke produktiviteten i detailhandlen og dermed grundlaget for et større vareudvalg samt lavere priser til fordel for borgerne. Med ændringerne blev størrelsesbegrænsningerne fjernet helt for udsalgsvarebutikker, som foreslået af produktivitetskommissionen. Samtidig blev størrelsesbegrænsningerne øget for dagligvarebutikker. Derudover blev der indført mulighed for at planlægge for nye og for udvidelse af eksisterende aflastningsområder i byer i hele landet, hvor der er et tilstrækkeligt kundegrundlag. Baggrund var bl.a. at give plads til nye butikstyper, der kombinerer fysiske butikker og e-handel. De nye muligheder blev vurderet til at øge væksten i samfundet.

Gode rammevilkår for detailhandlen har også relation til målsætninger om levende bymidter, der har stor betydning for bosætning, turisme, fællesskaber mv. - ikke mindst uden for de største byer. Det er vigtigt, at der er en god balance i planlovens detailhandelsbestemmelser, så vi både kan fastholde levende bymidter og sikre effektive butikker. Der ses ifølge evalueringen af planloven fra marts 2021 en udvikling med øget nethandel, færre butikker i bymidten og Frederiksholms Kanal 21 1220 København K www.km.dk Telefon 3392 3390 e-post [email protected] Akt nr.: 264001 Dette akt nr. bedes oplyst ved henvendelse til Kirkeministeriet Dato: 14. marts 2023 Ændringer af planlovens detailhandelsregler forudsætter enighed i forligskredsen bag planloven. Fremadrettet drøfter jeg gerne planlovens detailhandelsregler med partierne bag aftale om planloven.

Henvendelsen har desuden givet anledning til ULØ alm. del spm. 13, hvor der efterspørges en redegørelse for status og sagsforløbet ifm. at opnå byggetilladelse til Fields-ejendommen.

Akt nr.:

Side 2 Louise Schack Elholm / Hans Peter Olsen
0:000:00