Marianne Bigum
 svarer 
Louise Schack Elholm

Vil ministeren støtte et forslag, der skal sikre, at kommunerne prioriterer klimahensyn ved blandt andet renovering af huse?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 36, Spørgsmål 16

Vil ministeren yde teknisk bistand til at udarbejde et ændringsforslag med bemærkninger, som sikrer, at ”klima” også indgår som et konkret formål i kommuneplanlægningen og i lokalplanlægningen (og ikke kun i formålsparagraffen), og at klimahensyn også indbefatter et nødvendigt ressourceperspektiv om at bevare, renovere og transformere vores bygninger, se værdien vores kulturarv og bevare den indlejrede CO2 i vores bygninger, som af klimahensyn bør prioriteres fremfor nybyggeri? Og vil ministeren støtte ændringsforslaget?

Svar fra torsdag den 16. marts 2023
Ministeren støtter ikke ændringsforslaget, da der er risiko for, at det vil fordyre den grønne omstilling

Nedenfor fremgår teknisk bistand til et ændringsforslag til L 36 som ønsket af spørgeren.

Jeg kan oplyse, at krav til bygningers klimapåvirkning følger af bygningsreglementet i overensstemmelse med aftale mellem Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet om National strategi for bæredygtigt byggeri af 5. marts 2021.

Selvom det teknisk vil være muligt at indføre hjemmel i planloven til, at der i kommuneplaner kan fastsættes retningslinjer, og i lokalplaner kan fastsættes bestemmelser om f.eks. at bevare CO2, der er indlejret i eksisterende bebyggelse, kan forslaget medføre forskellige regler i de enkelte kommuneplaner og lokalplaner frem for en ensartet, national regulering i bygningsreglementet.

Der vil dermed være en risiko for, at forslaget vil fordyre den grønne omstilling.

Det er min vurdering, at der er fundet en fornuftig balance mellem byggelovgivningens regler om bygningers klimapåvirkning og planlovens regler om kommunernes arealplanlægning.

Eventuelle yderligere ændringer i kommunernes mulighed for at fastsætte krav i kommuneplaner og lokalplaner forudsætter enighed i forligskredsen bag planloven.

Jeg kan på den baggrund ikke støtte ændringsforslaget.

Jeg kan i øvrigt henvise til mine svar til udvalget på L 36 - spørgsmål 1 og L 36 spørgsmål 7.

Ændringsforslag

Til § 1

x) Efter nr. 2 indsættes som nyt nummer:

»01. § 11 b, stk. 2, affattes således:
»Stk. 2. Kommuneplanen kan indeholde retningslinjer for andre forhold end nævnt i stk. 1 og § 11 a, stk. 1, der kan være af betydning for arealanvendelsen og bebyggelsen, herunder om varetagelse af klimahensyn ved at bevare, renovere og transformere eksisterende bebyggelse, bevare kulturarv og bevare CO2 indlejret i bygninger og om beliggenheden af arealer til lokalisering af landbrugets driftsbygninger og driftsanlæg inden for de udpegede særlig værdifulde landbrugsområder, jf. § 11 a, stk. 1, nr. 10.«.«
[udvidelse af de emner, som kommunalbestyrelsen kan fastsætte retningslinjer om i kommuneplaner]

y) Efter nr. 3 indsættes som nyt nummer:

»02. § 15, stk. 2, nr. 7, affattes således:

»7) bebyggelsers omfang og udformning, herunder til regulering af boligtætheden og til varetagelse af klimahensyn ved at bevare, renovere og transformere eksisterende bebyggelse, bevare kulturarv og bevare CO2 indlejret i bygninger,«.«
[udvidelse af de emner, som kommunalbestyrelsen kan fastsætte bestemmelser om i lokalplaner]

Bemærkninger til forslagene

Med forslaget til nyaffattelse af planlovens § 11 b, stk. 2, kan kommunalbestyrelsen vælge at fastsætte retningslinjer i kommuneplanen på baggrund af et ønske om at varetage klimahensyn ved planlægning for arealanvendelse og bebyggelse, da klimahensyn ud fra en ressourcebetragtning omfatter at bevare, renovere og transformere bygninger, bevare kulturarv og bevare CO2, der er indlejret i eksisterende bygninger.

Med forslaget til nyaffattelse af planlovens § 15, stk. 2, nr. 7, kan kommunalbestyrelsen endvidere vælge at optage bestemmelser i lokalplaner om bebyggelsers omfang og udformning med henblik på at varetage klimahensyn, da klimahensyn ud fra en ressourcebetragtning omfatter at bevare, renovere og transformere bygninger, bevare kulturarv og bevare CO2, der er indlejret i eksisterende bygninger.

0:000:00