Marianne Bigum
 svarer 
Louise Schack Elholm

Marianne Bigum (SF) spørger ministeren for landdistrikter, Louise Schack Elholm, om teknisk bistand til at udarbejde et ændringsforslag med bemærkninger, som sikrer, kommunerne ikke kan blive pålagt at overtage en ejendom, hvis kommunalbestyrelsen beslutter, at bygningen ikke må nedrives

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 36, Spørgsmål 20
Vil ministeren yde teknisk bistand til at udarbejde et ændringsforslag med bemærkninger, som sikrer, kommunerne ikke kan blive pålagt at overtage en ejendom, hvis kommunalbestyrelsen beslutter, at bygningen ikke må nedrives, jf. § 49, idet det vil kunne medføre en økonomisk byrde, som vil gøre det vanskeligt for kommunerne at tage et klimahensyn, der også indbefatter et nødvendigt ressourceperspektiv om at bevare, renovere og transformere eksisterende bygninger, se værdien vores kulturarv og bevare den indlejrede CO2 i vores bygninger, og vil ministeren støtte ændringsforslaget?

Svar fra mandag den 27. marts 2023
Lovforslag L 36 har navnlig til formål at gennemføre dele af den politiske aftale ”Opfølgning på evaluering af planloven m.v.” af 15. juni 2022 og et delelement i stemmeaftale af 25. juni 2022 ”Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022, Et grønnere og sikrere Danmark”.

Lovforslaget har nærmere bestemt til formål at fremme vedvarende energi i den fysiske planlægning ved at tilføje ”klima” i planlovens formålsbestemmelse, tilføje ”klimabeskyttelse” i planlovens bestemmelse om varetagelse af nationale interesser i planlægningen og ved at åbne mulighed for, at kommunalbestyrelsen kan planlægge for opstilling af solcelleanlæg og vindmøller i visse landskaber. Lovforslaget har endvidere til formål at effektivisere sagsbehandlingen i Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Et lovforslag skal, for at kunne vedtages, undergives tre behandlinger i Folketinget. Der er dermed en grænse for hvor vidtgående ændringsforslag, der kan stilles til et fremsat lovforslag. Er et ændringsforslag for vidtgående, mister lovforslaget sin såkaldte identitet.

Jeg kan oplyse, at § 49 i lov om planlægning drejer sig om, at hvis det i en lokalplan eller en byplanvedtægt er bestemt, at en bebyggelse ikke må nedrives uden tilladelse fra kommunalbestyrelsen, og tilladelsen nægtes, kan ejeren forFrederiksholms Kanal 21 1220 København K www.km.dk Telefon 3392 3390 e-post [email protected] Akt nr.: 264001 Dette akt nr. bedes oplyst ved henvendelse til Kirkeministeriet Dato: 27. marts 2023 lange ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning. Overtagelsespligten påhviler dog kun kommunen, hvis der er et væsentligt misforhold mellem ejendommens afkastningsgrad og afkastningsgraden for ejendomme med en lignende beliggenhed og benyttelse, som ikke er omfattet af et nedrivningsforbud.

Der er derfor efter min opfattelse ikke den fornødne identitet mellem lovforslag L 36 og det ønskede ændringsforslag til at fremsætte et ændringsforslag med det pågældende indhold under Folketingets behandling af lovforslaget. På den baggrund agter jeg ikke at udarbejde ændringsforslaget og jeg ville heller ikke kunne støtte et sådant forslag.

Akt nr.:

Side 2 Louise Schack Elholm / Hans Peter Olsen
0:000:00