Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Lars Aagaard Møller

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, hvilke sammenhænge der er mellem boligselskabsafdelingers muligheder for at levere el fra en hovedmåler til beboere med bimålere fordelt på flere bygninger og elmarkedsdirektivet art. 2, nr. 5

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 37, Spørgsmål 37
I svar på spørgsmål 9 angiver ministeren med henvisning til elmarkedsdirektivet art.

2, nr. 5, at deling af el i et boligselskab er eldistribution. Vil ministeren uddybe, hvilke sammenhænge der er mellem boligselskabsafdelingers muligheder for at levere el fra en hovedmåler til beboere med bimålere fordelt på flere bygninger og elmarkedsdirektivet art. 2, nr. 5?

Svar fra torsdag den 30. marts 2023
Jeg bemærker indledningsvist, at der rettelig skal henvises til elmarkedsdirektivet definition af distribution i art. 2, nr. 28, hvoraf det fremgår, at distribution defineres som transport af elektricitet med henblik på dets leverance til kunder.

Som jeg nærmere har redegjort for i besvarelsen af spm. 9, at når der er tale om flere elforbrugere, som fx beboere i en boligforening, vil transport af elektricitet på tværs af bygninger i en boligforening udgøre distribution i henhold til ovenstående definition i elmarkedsdirektivet.

I Danmark er distribution en aktivitet, der kræver bevilling. Det vil således ikke være muligt for en boligforening at transportere elektricitet på tværs af bygninger i en intern elektricitetsforbindelse. Dette er en opgave for bevillingshaveren i området.

En boligforening kan dog efter reglerne i bekendtgørelse nr. 1069 af 30. maj 2021 om VE-fællesskaber og borgerenergifællesskaber foranstalte deling af elektricitet via det kollektive net. Det bemærkes, at de gældende nettariffer og afgifter finder anvendelse ifm. denne deling.

Desuden forbedres rammerne for lokal kollektiv tarifering med L 37. Lokal kollektiv tarifering er en tarifløsning, der kan tage højde for sammenslutningernes samlede træk på det kollektive elnet, når de tariferes. En sammenslutning kan, ved at producere og forbruge elektricitet samtidig, mindske belastningen af det kollektive elnet. Dette kan danne grundlag for en reduceret tarifbetaling for f Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] www.kefm.dk energifællesskaber. Det er dog op til netvirksomhederne at udvikle den eventuelle tarifmodel og Forsyningstilsynet at godkende den.
0:000:00