svarer 
Lars Aagaard Møller

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, om kommentar til henvendelse af 10/4-23 fra Ulrik Jørgensen og Gunner Olesen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 37, Spørgsmål 41
Vil ministeren kommentere henvendelse af 10. april 2023 fra Ulrik Jørgensen og Gunner Olesen, jf. L 37 - bilag 13?

Svar fra mandag den 17. april 2023
Jeg bemærker, at bilag 13 indeholder de samme argumenter jeg allerede har forholdt mig til i tidligere KEF-spm. Jeg vil derfor henvise til svarene på KEF-spm 2, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 23, 26, 28, 29, 34, 35, 36, 37, 38, 39.

Jeg vil også gerne benytte lejligheden til igen at understrege, at de regler, som VEII-direktivet fastsætter for VE-fællesskaber, ikke indeholder retten til at eje og drive distributionsnet.

Det samme gælder for borgerenergifællesskaber, hvor det efter elmarkedsdirektivet er valgfrit for medlemsstaterne at give borgerenergifællesskaber retten til at eje, etablere, købe eller lease og selvstændig forvalte distributionsnet. I Danmark valgte vi ifm. gennemførelse af elmarkedsdirektivet ved lov nr. 2196 af 29. december 2020 blevet valgt, ikke at udnytte muligheden for at tildele energifællesskaber retten til at eje og drive distributionsnet.

Derfor skal energifællesskabers deling af elektricitet foranstaltes via det kollektive net.

Det er flere samfundsmæssige fordele ved et kollektivt elforsyningsnet, der drives med bevilling med eneret inden for et geografisk område. Herved undgås etablering af parallelle elnet og dermed unødig netudbygning og netomkostninger.

Tilgangen har gennem årene sikret udbredelse af elinfrastruktur til alle områder i Danmark – også der, hvor der ikke er et selskabsøkonomisk incitament til etablering af elnet.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] www.kefm.dk Endvidere kan jeg fremhæve, at lovforslaget forbedrer incitamenter for lokale løsninger, bl.a. ved at skabe rammer for lokal kollektiv tarifering. Med lovforslaget muligøres en tarifering af deltagerne i en sammenslutning af netbrugere på deres individuelle aftagenumre eller en samlet fælles tarifafregning af en sammenslutning af lokale netbrugere.

En fælles tarifafregning af sammenslutningen af netbrugere indebærer således, at tarifgrundlag kan afregnes samlet i ét nyt målepunkt oprettet til formålet. Der skabes således med lovforslaget en hjemmel for Forsyningstilsynet til at kunne godkende tarifmodeller, hvor afregningsgrundlaget for en fælles tarifafregning dannes på baggrund af et enkelt målepunkt. Dette har tidligere ikke været tilfældet.
0:000:00