Theresa Scavenius
 svarer 
Lars Aagaard Møller

Theresa Scavenius (ALT) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, om problemstillingen med risiko for dobbelt støtte, og hvordan lovforslaget forholder sig til kritikken

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 81, Spørgsmål 3
Der er i høringssvarene blevet rejst kritik af risikoen for dobbelt støtte. Kan ministeren redegøre for problemstillingen samt redegøre for, hvordan lovforslaget forholder sig til kritikken?

Svar fra torsdag den 4. maj 2023
Det er korrekt, at der i høringssvar f ra TEKNIQ Arbejdsgiverne, Better Energy og Dansk Solcellef orening er udtrykt kritik af risiko f or dobbeltstøtte. Kritikken går på, hvilke VE-producenter, der udstedes oprindelsesgarantier til. Jeg skal hertil bemærke, at dette lovf orslag ikke vedrører, hvilke VE-producenter, som vil kunne f å udstedt oprindelsesgarantier. Hensigten med den f oreslåede § 56 b, stk. 5 i lovf orslaget er udelukkende at tydeliggøre i danske retsregler, at ef tersom Danmark udsteder oprindelsesgarantier til statsstøttet VE, så skal markedsværdien af oprindelsesgarantier tages i betragtning i niveauet af f inansiel støtte.

Jeg ser derf or de pågældende høringssvar som en generel kritik af det danske system f or oprindelsesgarantier.

Ef ter VE II-direktivet kan medlemsstaterne beslutte, om der skal udstedes oprindelsesgarantier til statsstøttede VE-producenter eller ej. I Danmark har man valgt at udstede oprindelsesgarantier til VE-producenter, som modtager statsstøtte til VE-produktion.

Jeg vil understrege, at der i den f orbindelse ikke er tale om dobbeltstøtte i en statsstøtteretlig f orstand, da indtægter f ra salg af oprindelsesgarantier ikke udgør statsstøtte.

Hvis medlemsstaterne vælger at udstede oprindelsesgarantier til statsstøttede VEproducenter, så skal det sikres, at markedsværdien af oprindelsesgarantier tages i betragtning i niveauet af f inansiel støtte. Den f oreslåede § 56 b, stk. 5 har til hensigt at tydeliggøre, at når danske myndigheder giver nye støttetils agn , så tages Klim a-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T : +45 3392 2800 E: [email protected] www.kefm.dk markedsværdien af oprindelsesgarantierne i betragtning. Jeg vil i den f orbindelse henvise til mit svar på L 81 - spm. 6.








0:000:00