Blå partier strides om ny ældremilliard

ÆLDRE: Der er behov for en ny ældremilliard, når især udkantskommuner får færre penge efter omlægning af ældremilliarden. Det er oplægget til finanslovsforhandlingerne fra DF, mens LA afviser.

Mens yderkommuner landet over mister penge, så er det særligt de større byer, der vinder på omlægningen. Ikke mindst Københavns og Aarhus Kommune, der får en gevinst på henholdsvis 44 og 12,5 mio. kr.
Mens yderkommuner landet over mister penge, så er det særligt de større byer, der vinder på omlægningen. Ikke mindst Københavns og Aarhus Kommune, der får en gevinst på henholdsvis 44 og 12,5 mio. kr.Foto: co
Kasper FrandsenKim Rosenkilde

Det er bekymrende, at de kommuner, der allerede har mindst, får mindre.

Jonas Dahl (SF)
Finansordfører
Fakta
Her er de største vindere og tabere på omlægning af ældremilliarden:

10 største vindere
København 76,1 pct
Ishøj 68,1 pct
Albertslund 42,9 pct
Aarhus 28,6 pct
Høje Taastrup 21,9 pct
Hvidovre 11,8 pct
Odense 11,8 pct
Ringsted 10,6 pct
Skanderborg 9,9 pct
Horsens 9,3 pct

10 største tabere
Ærø -44,3 pct
Læsø -42,9 pct
Samsø -39,8 pct
Fanø -38,4 pct
Hørsholm -36,5 pct
Langeland -36,3 pct
Dragør -27,6 pct
Rudersdal -27,5 pct
Odsherred -27,5 pct
Bornholm -27,1 pct

Kilde: Finansministeriet

Partierne i blå blok står langt fra hinanden, inden de skal forhandle om fremtiden for den såkaldte ældremilliard, der fra 2016 lægges ind under kommunernes almindelige bloktilskud.

Og nye tal fra Finansministeriet gør ikke den forhandlingsøvelse nemmere.

Tallene viser nemlig, at når ældremilliarden i 2016 ryger ind i det almindelige bloktilskud til kommunerne, rykker mange millioner væk, især fra fattige udkantskommuner til rige og større byer som Købehavn og Aarhus.

Dokumentation

Omlægning af ældremilliard

KL og regeringen blev med aftalen om kommunernes økonomi for 2016 enige om, at den såkaldte ældremilliard ikke længere skulle fordeles til kommunerne gennem en central pulje, som kommunerne skulle søge fra.

Fremover indgår pengene i det samlede kommunale bloktilskud.

I den oprindelige version blev kommunernes andel af ældremilliarden fastsat ud fra et beregnet udgiftsbehov på ældreområdet. Fremadrettet fordeles pengene via den generelle kommunale udligningsordning.

Det var i den politiske aftale om ældremilliarden lagt fast, at den frem til 2016 skulle fordeles som pulje. Hvad der efterfølgende skulle ske, var lagt op til forhandling.

Finansministeriet har i et svar til Folketingets Social- og Indenrigsudvalg beregnet de økonomiske konsekvenser af omlægning for de enkelte kommuner.

Kilde: Finansministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00