Borgmester: Holbæks økonomi skal styres ‘uden fugle på taget’

INTERVIEW: Selvom den vestsjællandske kommune har landets laveste likviditet, er Holbæk langt fra at være en rådden banan. Det mener Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), der vil få kommunen på fode igen ved hjælp af skarpe prioriteringer og benhård økonomistyring.

Mens Holbæks dårlige økonomi har ført til besparelser i den kommunale service, har byrådet samtidig bestilt en ny multiarena til 365 millioner. Det har vakt en del undren blandt borgere, der har oplevet kvalitetsforringelser i blandt andet folkeskolerne. 
Mens Holbæks dårlige økonomi har ført til besparelser i den kommunale service, har byrådet samtidig bestilt en ny multiarena til 365 millioner. Det har vakt en del undren blandt borgere, der har oplevet kvalitetsforringelser i blandt andet folkeskolerne. Foto: Holbæk Kommune
Benjamin Holst

“Vi hører på ingen måde hjemme i den kategori.”

Selvom likviditeten er under 1.000 kroner per indbygger og væksten beskeden, er Holbæk Kommunes borgmester, den 25-årige Christina Krzyrosiak Hansen (S), kategorisk afvisende over for enhver sammenligning med Udkantsdanmark og rådne bananer.

“Der er så meget, der gør Holbæk Kommune til et attraktivt sted. Det er et væsentligt parameter, når man taler om en rådden banan og et Udkantsdanmark. Kan kommunen tiltrække borgere, kan kommunen tiltrække virksomheder, er der et godt kulturliv, hvordan ser det ud på velfærdsområdet. Det er i lige så høj grad ting, der gør en kommune god,” siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Professor i driftsøkonomi, Per Nikolaj Bukh, har i en artikel på Altinget: kommunal peget på, at konturerne af et nyt Udkantsdanmark er ved at vokse frem i Vestsjælland, hvor den fælles indikator for flere kommuner - heriblandt Holbæk - blandt andet er meget lave kassebeholdninger.

“Min vigtigste opgave som borgmester for Holbæk Kommune, det er at få styr på økonomien igen. Det er forudsætningen for alt det, vi gerne vil politisk. Hvad enten det er at løfte vores børneområde eller at hæve kvaliteten i vores folkeskole. Det kræver bare, at økonomien er i orden, men det er den ikke endnu og vi er stadig langt fra målet”

Christina Krzyrosiak Hansen (S)
Borgmester i Holbæk

“Der mener jeg slet ikke, at vi ligger, fordi vi vækster på så mange områder. Blandt andet har befolkningstallet været stigende siden 2013. Den organisation og den økonomi, jeg har overtaget, den er en kæmpe udfordring, men vi har stabiliseret den og er nu gået i gang med at undersøge, hvordan vi kan få løftet likviditeten,” siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Flere arbejdspladser
Holbæk oplever faktisk reel befolkningstilvækst og ifølge kommunens egne tal er der blevet skabt 640 nye arbejdspladser i de sidst tilgængelige målinger fra 2016. Og dem kommer der flere af, for forudsætninger for at tiltrække nye virksomheder er gode, fortæller borgmesteren.

“Der er mange virksomhedsejere, der kigger til Holbæk og tænker: Det ligger godt i forhold til motorvejen og i forhold til dem, der eventuelt har samarbejdspartnere i Jylland eller i Tyskland. Det er til at betale, det er ikke Storkøbenhavn. Og det ligger samtidig så tæt på København, at man kan pendle,” siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Men ét er gode forudsætninger for vækst og jobskabelse. Et andet er kommunal økonomistyring. For spørgsmålet er, hvordan det kunne gå så galt, at Holbæk i 2017 var tæt på at blive sat under administration. Samtidig har det ført til en del undren, at kommunen på trods af dårlig økonomi har valgt at investere i en ny multiarena til 365 millioner kroner - eller godt en tredjedel af, hvad kommunen modtager årligt via udligningen.

“Uroen om økonomien i Holbæk skyldes, at man i rigtig mange år har ført en for risikabel økonomistyring. Man er gået fra en klassisk stram økonomistyring til at bevæge sig ud på et mere risikabelt spor, hvor man har sat sin lid til omstillingsarbejdet og håbet, at man kunne få beløbene fra omstillingen tilbage igen. Det har man ikke fået. Var man en kommune med en kæmpe stor likviditet, så var det måske også en metode, man kunne anvende, men fordi vores økonomi er så udfordret, som den er, så er der ikke plads til at føre en så risikabel økonomimodel,” siger Christina Krzyrosiak Hansen, der fremover vil sikre, at Holbæks økonomi styres ‘uden fugle på taget’.

Velfærden skal prioriteres
I dag er kassebeholdningen hævet fra 30 til 70 millioner. Men besparelserne på velfærden har gennem årene sat deres præg på kommunens serviceniveau, ikke mindst på folkeskoler, der har oplevet elevflugt til privatskolerne. Så der er et stykke vej endnu, erkender Christina Krzyrosiak Hansen.

“Jeg tror, alle borgere i Holbæk Kommune vil kunne genkende billedet af, at der igennem de sidste 6-12 år er blevet lavet kæmpe store besparelser på vores velfærdsområder. Det er der, jeg har sagt, at det skal vi simpelthen have styr på. Så det ikke er velfærden, der bliver ramt hårdt, hver gang vi skal lægge et budget. Det går ikke i længden,” siger hun.

“Min vigtigste opgave som borgmester for Holbæk Kommune, det er at få styr på økonomien igen. Det er forudsætningen for alt det, vi gerne vil politisk. Hvad enten det er at løfte vores børneområde eller at hæve kvaliteten i vores folkeskole. Det kræver bare, at økonomien er i orden, men det er den ikke endnu og vi er stadig langt fra målet,” siger Christina Krzyrosiak Hansen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Krzyrosiak Hansen

Borgmester (S), Holbæk Kommune
ba.soc. (Københavns Uni.)

Per Nikolaj Bukh

Professor, Aalborg University Business School, Aalborg Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1991), ph.d. i driftsøkonomi (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00