Borgmester: Krisen viser vigtigheden af stærkt samarbejde med erhvervslivet

DEBAT: Værdien af partnerskaber mellem kommuner og erhvervsliv er kun blevet tydeligere under coronakrisen, skriver Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V).

Af Jens Ejner Christensen (V)
Borgmester, Vejle Kommune

Når man i krisetider skal rykke sammen i bussen, er det en klar fordel at kende de andre passagerer.

I Vejle Kommune har vi igennem mange år dyrket partnerskabet med det lokale erhvervsliv. Vi mødes fast med formændene for de lokale erhvervs- og handelsforeninger, vi samler detailhandlerne i deres kvarterer eller byer hver måned, vi har et stort netværk for turisme- og oplevelsesvirksomheder, og vi har sammen mere end 1.000 erhvervsfolk skabt rammerne og sat målene for en ny erhvervspolitik i Vejle Kommune.

For vi ved, at hvis vi skal skabe nye arbejdspladser, sikre den nødvendige arbejdskraft og tiltrække nye virksomheder, ja så skal vi gøre det sammen.

Værdien af partnerskabet er kun blevet tydeligere under coronakrisen. Mange ting er nemmere, når man kender hinanden, og kommunikationen allerede flyder, men vigtigst af alt er nok den tillid, som vi har opbygget igennem årene.

Det kendskab og den tillid kan man ikke opdyrke henover natten, når krisen først er landet. Vi kunne også kalde det resiliente partnerskaber, som er en del af strategien i Vejle.

Møder opdaterer erhvervslivet
Da store dele af landet og det lokale erhvervsliv blev lukket ned, fik vi i fællesskab – kommunen og de lokale erhvervs- og handelsstandsforeninger – på under en uge etableret et virtuelt erhvervsmøde.

Onsdagsmøderne er nu blevet en fast del af vores kontakt med store dele af erhvervslivet. Det er en mulighed for at opdatere alle interesserede om den lokale indsats og nye tiltag i forhold til erhvervslivet.

Vi har informeret om fremrykkede investeringer, og hvilke muligheder de giver for virksomhederne, vi har informeret om konkrete tiltag til at hjælpe både detailhandlen og turismeindustrien, og vi har sikret, at virksomhederne ved, hvor og hvordan de kan få hjælp fra kommunen, hvad end det handler om aftaler på beskæftigelsesområdet eller hjælp til at forstå de nye hjælpepakker.

På samme vis har vi inviteret erhvervslivets organisationer til at give en status på deres områder og de tiltag, de har iværksat.

Har fremrykket investeringer
På bygge- og anlægsområdet har vi også arrangeret et virtuelt erhvervsmøde, hvor vi gennemgik de planlagte investeringer helt ned til hvilken skole, der skulle have nyt tag og hvilke plejehjem, der skulle demenssikres.

I Vejle Kommune har vi fremrykket investeringer for cirka 45 millioner kroner – heraf er 25 millioner kroner en ekstrainvestering på anlægsområdet. Vi har prioriteret grønne investeringer, sikre skoleveje og projekter på kommunale ejendomme, hvor der har været et efterslæb.

Det er i høj grad projekter, som det ofte vil være muligt for lokale virksomheder at byde ind på og som giver værdi for både erhvervslivet, borgerne og kommunen.

Samtidig har vi etableret en lokal coronahotline i erhvervsafdelingen, fremrykket betalinger af vores fakturaer til tidligst mulige dato og etableret en online platform for detailhandlen i samarbejde med City Vejle.

Investeringer skal give værdi
De mange nye tiltag kan ikke stå alene. Vi har samtidig fokus på at holde driften i gang, så vidt det har været muligt.

Jobcentret har knoklet med at lave aftaler om arbejdsfordeling, Teknik og Miljø finder nye, virtuelle måder at holde møder med aktørerne, vores lokalråd har fået hurtig støtte fra eksisterende puljer til tiltag i lokalsamfundene og så videre.

Der er givetvis nogen, som synes, at vi kunne gøre endnu mere. Det er muligvis også rigtigt.

Jeg vil dog mene, at vi i en krisetid fortsat skal holde fast i de principper, som gør Vejle til en meget veldrevet kommune – nemlig at vi ikke sætter noget i gang, som vi ikke har penge til, og at vores investeringer skal give værdi.

Det er de sunde, fornuftige principper, der giver os i Vejle mulighed for at investere i krisetiden. Og det er det stærke partnerskab med erhvervslivet, der giver os i Vejle mulighed for at hjælpe, styrke og udvikle det lokale erhvervsliv.

Forrige artikel Virkelighedens Velfærd: Løs krisen med saltvandsindsprøjtning til velfærden Virkelighedens Velfærd: Løs krisen med saltvandsindsprøjtning til velfærden Næste artikel KL: Regeringen skal lade kommunerne bidrage til erhvervslivets ordrebøger KL: Regeringen skal lade kommunerne bidrage til erhvervslivets ordrebøger