Debat

DI: Kommuner skal holde fast i samarbejdet med private virksomheder

DEBAT: Kommuner har under coronakrisen gjort en indsats for at hjælpe det lokale erhvervsliv. Hold fast i samarbejdet med private virksomheder, skriver DI-underdirektør Hanne Schou.

Selvom hverdagen vender tilbage, og de offentlige arbejdspladser åbner op for fysisk tilstedeværelse, er krisen ikke ovre endnu, skriver DI-underdirektør Hanne Schou.
Selvom hverdagen vender tilbage, og de offentlige arbejdspladser åbner op for fysisk tilstedeværelse, er krisen ikke ovre endnu, skriver DI-underdirektør Hanne Schou.Foto: Hans Søndergård/Dansk Industri
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Schou
Underdirektør, Dansk Industri

Siden coronakrisen ramte Danmark, har mange kommuner gjort en stor indsats for at hjælpe det lokale erhvervsliv.

Kommunerne har fremrykket betalinger til private leverandører, sørget for nødpasning til privatansatte medarbejderes børn og fremrykket kommunale vedligeholdelses-, renoverings- og anlægsopgaver for at holde hjulene i gang i det lokale erhvervsliv.

Det er alt sammen indsatser, som erhvervslivet sætter stor pris på. For kommunernes indsats er vigtig og kan gøre en forskel for mange virksomheder.

Nytænkning kan bringe både kommuner og virksomheder videre.

Hanne Schou
Underdirektør, Dansk Industri

Og vi har brug for, at kommunerne fortsætter det gode arbejde, så vi sammen kan få økonomien i gang igen.

Virksomheder og kommuner rammes
Selvom hverdagen begynder at vende tilbage, og de offentlige arbejdspladser nu også åbner op for fysisk tilstedeværelse, er krisen ikke ovre endnu.

Heller ikke hos virksomhederne. Nogle virksomheder blev ramt af krisen fra starten med hjemsendelse af medarbejdere, fyringer, aflyste ordrer og arrangementer. For andre virksomheder rammer krisen først for alvor nu, når efterspørgslen efter danske varer falder som følge af nedgangen i andre lande.

Coronakrisen kommer til at sætte dybe spor i økonomien også i årene fremover, og krisen vil ikke bare ramme virksomhederne og deres medarbejdere, men også kommunekasserne.

Derfor er der brug for, at kommunerne gør mere og gør det i en længere periode – sammen med virksomhederne

Hold fast i samarbejdet med private virksomheder
Kommunerne er en stor samhandelspartner for mange store og små virksomheder. Derfor er det særligt vigtigt at fastholde samarbejdet med de private leverandører om varer, service og rådgivning.

Og i en tid, hvor mange medarbejdere er hjemsendte eller arbejder hjemmefra, er der behov for at fastholde og nytænke samarbejdet mellem kommuner og virksomheder.

Vores opfordring til kommunerne er også at bruge virksomhederne til at løse nye opgaver og inddrage virksomhederne som partnere i langsigtede investeringer i for eksempel infrastruktur, kultur- og oplevelsesfaciliteter eller 5G-løsninger til smart city-initiativer.

Læs også

Sæt digitalisering og klima øverst på dagsordenen
Krisen har vist, at der er nye gode digitale muligheder for at arbejde og samarbejde på. Brug dem, og brug dem også til nytænkning af den kommunale service.

Virksomhederne har i en krisetid endnu mere brug for, at det virkelig spiller i det kommunale på alle områder fra sagsbehandling til information, dialog og samarbejde.

Og så er der klimakrisen, som coronakrisen for en tid har skubbet lidt i baggrunden. Her kan kommunerne bidrage til både at afbøde klimakrisen og samtidig understøtte erhvervslivet.

For vi er rigtig gode til at udvikle nye løsninger til bekæmpelse af klimaudfordringerne i Danmark, og de løsninger skal selvfølgelig ud i resten af verden.

Så jo større efterspørgsel – også fra kommuner – efter klimatilpasningsløsninger, grønne indkøb og tiltag til reduktion af CO2-udledningen, jo hurtigere får vi håndteret problemerne, og jo bedre rustet bliver virksomhederne til at ramme verdensmarkedet.

Tænk i nye muligheder
Så hvor vanskelig en krise end er, kan den også bruges til at tænke nyt.

Vi har allerede gjort det med digitale møder og nye måder at arbejde og finde løsninger på. Så brug også anledningen til at slippe kreativiteten løs, og tænk i nye løsninger i kommunerne. Gør det for borgerne, og gør det for virksomhederne.

Nytænkning kan bringe både kommuner og virksomheder videre. Så lad os også bruge krisen til at sætte turbo på kreativiteten, så vi sammen kan finde nye løsninger, der kan få os bedst muligt igennem krisen.

Dokumentation

Temadebat: Gør kommunerne nok for at understøtte det lokale erhvervsliv under krisen? 

Kommunerne har under coronakrisen vedtaget hjælpepakker til det lokale erhvervsliv, alt imens erhvervslivet har krævet, at kommunerne øger investeringerne.

Aarhus Kommune vil fremrykke kommunale investeringer i brancher for vedligeholdelse, renovering og byggeri. Det vil give aktivitet i de private virksomheder, som arbejder med nybyggeri, tilpasninger og renoveringer af kommunale bygninger.

Samtidig har Dansk Industri sendt 45 forslag til kommunerne om at yde coronahjælp til det lokale erhvervsliv. Kommunerne skal øge investeringer i digitalisering og miljø- og klimaforbedringer for at undgå en klimakrise efter coronakrisen, mener industrien.

I en temadebat giver Altinget ordet til centrale aktører, som vil debattere på, hvorvidt kommunerne gør nok for at understøtte det lokale erhvervsliv under coronakrisen.

Her er aktørerne:
  • Ane Buch, direktør, SMVdanmark
  • Hanne Schou, underdirektør, Dansk Industri
  • Hans Stavnsager (S), borgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune
  • Jacob Bundsgaard (S), formand, KL, og borgmester, Aarhus Kommune
  • Jens Ejner Christensen (V), borgmester, Vejle Kommune
  • Kristian Würtz (S), rådmand, Sociale Forhold og Beskæftigelse, Aarhus Kommune
  • Lars Storr-Hansen, direktør, Dansk Byggeri
  • Niels Milling, underdirektør, Dansk Erhverv
  • Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef i statsvidenskab, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Schou

stud.theol.
lærer (Tønder Statsseminarium 1983), cand.comm. (Roskilde Uni. 1991), MPA (CBS 2001), PLD (Harvard Business School 2010)

0:000:00