Bredt flertal vil give kommuner større frihed til modtagelse af Ukrainske børn og unge

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om at øge kommunernes handlerum i forbindelse med modtagelse af tusindvis af børn og unge fra Ukraine. Tilstrømningen bliver en "markant udfordring" for landets kommuner, lyder det i aftalen. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Landets kommuner får nu større frihed til at finde lokale løsninger på udfordringerne med at modtage tusindvis af børn og unge fra Ukraine.

Et bredt flertal i Folketinget er nemlig blevet enige om, at der skal indføres særlige regler for fordrevne ukrainske børn og unge med opholdstilladelse efter særloven.

Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

”Danmark står som følge af krigen i Ukraine foran en ekstraordinær stor tilstrømning af fordrevne, og en stor del af disse forventes at være børn og unge,” står der i aftalen.

”Det konkrete antal og hastigheden af tilstrømningen er ukendt, men tilstrømningen fra Ukraine forventes at blive så stor, at den vil udgøre en markant udfordring for landets kommuner, og at det derfor bliver nødvendigt at give kommunerne nye handlemuligheder (..)”, tilføjes det.

Kan fravige folkeskoleloven

S-regeringen har landet aftalen med Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne.

Aftalens hovedpunkter
  • Fravigelse af gældende regler i dagtilbuds-og folkeskoleloven for forfordrevne børn og unge fra Ukraine med opholdstilladelse efter særloven.
  • Nye særlige tilbud for fordrevne børn og unge fra Ukraine med opholdstilladelse efter særloven på dagtilbuds- og grundskoleområdet.
  • Justering af gældende regler for fordrevne personer fra Ukraine med opholdstilladelse efter særloven på ungdoms- og voksenuddannelsesområdet.
  • Supplerende redskaber for tilvejebringelse af kapacitet til modtagelse af børn og unge fra Ukraine med opholdstilladelse efter særloven.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Konkret fremgår det, at grundskolerne får mulighed for at tilbyde undervisning på ukrainsk og engelsk samt give eleverne fjernundervisning.

Samme særregler kommer til at gælde for ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner. 

Det bliver også muligt at anvende materiale fra det ukrainske undervisningsministerium, hvis det lever op til den danske folkeskoles mål.

”Aftalen skal sikre den nødvendige kapacitet i dagtilbud og grundskolen og samtidig understøtte, at børn og unge fra Ukraine får de bedst mulige rammer for at indgå i det danske samfund i den tid, de er her, uden at give afkald på deres tilknytning til ukrainsk sprog, kultur og identitet,” lyder det.

Kommunerne kan med den nye aftale også etablere modtagelsesklasser på tværs af kommunegrænser og undervisningstilbud på tværs af klassetrin.

Og der skal ikke stilles krav om sprogprøver for ukrainske flygtninge bosat i udsatte boligområder, fremgår det.

”Tilbuddene vil være fritaget fra en række regler i dagtilbuds- og folkeskoleloven, herunder krav om dansk som hovedsprog i dagtilbud og som undervisningssprog samt krav til undervisningstimetal i grundskolen.”

Lovforslaget fremsættes til hastebehandling i maj 2022 for at kunne træde i kraft hurtigst muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00