Enhedslisten: Udligning handler om rige og fattige kommuner, ikke land og by

UDSPIL: Ambitionerne om et mere "solidarisk" udligningssystem lever videre i Enhedslisten, selvom partiet er uden for døren i de aktuelle forhandlinger om udligningen. Opskriften er flere penge og mere udligning.

Ifølge Enhedslistens kommunalordfører er det en afsporing at gøre debatten om kommunal udligning til et spørgsmål om landkommuner over for storbyer eller udkant over for centrum. Det handler slet og ret om fattige og rige kommuner.
Ifølge Enhedslistens kommunalordfører er det en afsporing at gøre debatten om kommunal udligning til et spørgsmål om landkommuner over for storbyer eller udkant over for centrum. Det handler slet og ret om fattige og rige kommuner.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Man kan ikke diskutere kommunal udligning og finansiering af den lokale velfærd, uden samtidig at tale om at tilføre flere penge.

Det er i hvert fald holdningen hos Enhedslisten, der ikke har villet acceptere, at de aktuelle forhandlinger om kommunernes udligningsordning tager afsæt i ordningen som et nulsumsspil.

Dermed har partiet på et tidligt tidspunkt diskvalificeret sig selv til de videre forhandlinger om en justering af kommunernes udligning.

Dokumentation

Enhedslistens forslag til en udligningsreform

  • Forhøjelse af landsudligningen.
    Udligningsprocenten hæves fra 61 til 88 procent af det strukturelle underskud, sådan at statslig finansiering fremover dækker en større del af forskellene i kommunernes økonomiske udgangspunkt (beskatningsgrundlaget). Omvendt skal kommuner med strukturelt overskud fremover betale 88 procent af dette til de øvrige kommuner.
    Dette vil blandt andet betyde, at tilskuddet til kommuner med højt strukturelt underskud uden for hovedstaden vil kunne reduceres fra 32 procent til 5 procent.
    Hovedstadsudligningen på aktuelt 27 procent vil med den nye model blive en dækket af landsudligningen og dermed kunne bortfalde.

  • Omlægning af refusionssystemet:
    Kommunerne skal have dækket 80 procent af udgifterne til kontanthjælp, sygedagpenge og førtidspension. I dag får de dækket 20 procent, når borgerne har været på overførselsindkomst i over 52 uger.

Økonomi
Enhedslistens forslag vil (inklusiv en kompensationsordning til kommuner, som måtte tabe på omlægningen) ifølge beregninger fra Indenrigsministeriet koste 13 mia. kr. årligt. Dette vil Enhedslisten gennemføre ved at opjustere det statslige bloktilskud til kommunerne med lidt mere end to mia. kr. årligt over seks år.

Finansieringen skal ske gennem det finanspolitiske råderum, en omlægning af beregningsgrundlaget for topskat og evt. andre "solidariske" skatteomlægninger, hvis det økonomiske råderum viser sig for begrænset.

Læs hele Enhedslistens udspil her.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00