Kommunernes opsparing tager største dyk siden finanskrisen

LIKVIDITET: Efter et årti med støt stigende opsparinger tog kommunernes samlede kassebeholdning et dyk på over tre milliarder kroner i 2019. Det har sat borgmestre landet over i forhøjet alarmberedskab.

Roskilde er blandt de kommuner, som har oplevet et ekstraordinært stort træk på opsparingen i 2019. Årsagen skal findes helt tilbage ved finanskrisens kommunale økonomiske kickstart.
Roskilde er blandt de kommuner, som har oplevet et ekstraordinært stort træk på opsparingen i 2019. Årsagen skal findes helt tilbage ved finanskrisens kommunale økonomiske kickstart.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der er ingen tvivl om, at jeg er bekymret.

Tomas Breddam (S)
Borgmester i Roskilde Kommune

Mens et stort antal kommuner gør klar til at træde på speederen og sætte nye anlægsprojekter i gang, så er man andre steder nødt til at holde bremsen i bund.

For selv om den samlede kommunale kassebeholdning fortsat er historisk høj, så faldt niveauet opgjort efter den såkaldte kassekreditregel i 2019 fra godt 47 milliarder kroner til 44 milliarder. Det er det største fald i opsparingen i godt et årti.

Hele 71 kommuner kom ud af 2019 med en lavere likviditet end ved udgangen af 2018. Og flere steder i landet har udviklingen fået alarmklokkerne til at ringe.

0:000:00