Fredericia har lukket sundhed og innovation inden for voldene

I Fredericia har de taget forskud på den nære sundhed, som udgør en hjørnesten i forhandlingerne om en ny sundhedsreform. Altinget har besøgt landets største sundhedshus og tryktestet politikernes visioner i praksis. 

Fredericia Sundhedshus rummer i alt 27.000 kvadratmeter og er indrettet i byens gamle sygehus, som blev nedlagt i kølvandet på strukturreformen i 2007.
Fredericia Sundhedshus rummer i alt 27.000 kvadratmeter og er indrettet i byens gamle sygehus, som blev nedlagt i kølvandet på strukturreformen i 2007.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Jacob Pedersen

Voldanlægget, som omkranser midtbyen og de lange, lige korridorveje, fortæller i egen myndighed historien om byen: Fredericia blev anlagt som fæstningsby i 1650 på et sted uden tidligere beboelse, grundlagt og indrettet til at beskytte nationen.

Inden for voldene ligger resterne af byens gamle sygehus, som fik nedlagt de fleste funktioner i 2008, året efter strukturreformen. I næsten 10 år stod bygningerne derfor tomme, indtil Fredericia Kommune i 2016 købte de 27.000 kvadratmeter og slog dørene op til det, der er blevet til et nyt vartegn: Fredericia Sundhedshus.

Fakta

Mere sundhed skal flyttes ud lokalt

Sundhedshuse og sundhedscentre har været en politisk prioritet i mere end et årti. Det første sundhedshus kom i Randers i 2011, men i dag er der sundhedshuse med regionale funktioner i alle fem regioner.

Regeringen lægger i sit udspil til en sundhedsreform op til en ny struktur for sundhedsvæsenet bestående af akutsygehuse, specialsygehuse og 20 nærhospitaler. Regeringen foreslår konkret 13 placeringer af de nye nærhospitaler; Helsingør, Frederikssund, Kalundborg, Næstved, Nakskov, Nyborg, Fredericia, Tønder, Tarm, Greenaa, Skive, Nykøbing Mors og Skagen. Resten skal afklares gennem forhandlingerne.

Det politiske ønske om at styrke den borgernære sundhed skyldes blandt andet, at der i de kommende år bliver langt flere ældre med løbende behandlingsbehov. For at sikre, at kvaliteten følger med, når en større del af indsatsen skal foregå i kommunerne frem for på sygehuset, foreslår regeringen, at der udarbejdes en national kvalitetsplan for det nære sundhedsvæsen. 

Det kommunale sundhedspersonale skal i højere grad kunne varetage akut opstået sygdom, forværring af sygdom eller andre mere komplekse pleje-­ og behandlingsbehov, fremgår det i udspillet.

Kilde: Regeringens sundhedsudspil, marts 2022 

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00