Her er lovforslaget, der redder risikovillige kommuner for trecifret milliontab

LOV: Regeringen har fremsat det lovforslag, som skal gøre det muligt for de fire kommuner, som har valgt selvbudgettering i 2020, at overgå til statsgarantien. Den hjælpende hånd forventes at koste staten 300 millioner kroner.

Ved forårets økonomforhandlinger blev finansminister og tidligere Aarhus-borgmester Nicloai Wammen (S) enig med KL-formand og nuværende Aarhus borgmester, Jacob Bundsgaard (S), om at give fire kommuner - herunder ikke mindst Aarhus - en ekstraordinær hjælpende hånd.
Ved forårets økonomforhandlinger blev finansminister og tidligere Aarhus-borgmester Nicloai Wammen (S) enig med KL-formand og nuværende Aarhus borgmester, Jacob Bundsgaard (S), om at give fire kommuner - herunder ikke mindst Aarhus - en ekstraordinær hjælpende hånd.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde
Fakta
Selvbudgettering og statsgaranti

Staten har fra 1996 givet kommunerne mulighed for at modtage en garanti for væksten i udskrivningsgrundlaget. Den enkelte kommune skal beslutte, om man vil tage imod garantien, eller om man vil anvende selvbudgettering af udskrivningsgrundlaget.

Statsgarantien indebærer, at en eventuel merstigning i de selvangivne indkomster tilfalder staten og ikke den pågældende kommune.

Omvendt er risikoen ved at vælge selvbudgettering, at en eventuel lavere vækst end garanteret af staten skal finansieres af den kommune, der har valgt selvbudgettering.

Kilde: Aarhus Kommune

Fire kommuner skal nu have mulighed for at omgøre deres beslutning om at basere budgettet for 2020 på deres eget indtægtsskøn.

Regeringen har lagt et lovforslag frem, som følger op på forårets økonomiforhandlinger, hvor man nåede til enighed om at etablere denne løsning set i lyset af coronakrisens ekstraordinære påvirkning af økonomien i 2020.

Blandt de fire kommuner er KL-formand Jacob Bundsgaards (S) egen kommune Aarhus, der også står til at få den største økonomiske gevinst ved den nye særlige ordning.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00