Peter Skaarup
 svarer 
Nick Hækkerup

Peter Skaarup (DF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, at undersøgelseskommissionen også får mulighed for at undersøge regeringen og dens rolle i sagen.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 53, Spørgsmål 3
Vil ministeren forpligte sig til at sikre, at undersøgelseskommissionen også får mulighed for at undersøge regeringen og dens rolle i sagen, og nærmere bestemt hvordan vil ministeren i givet fald sikre dette?

Svar fra mandag den 16. november 2020
Det fremgår af lovforslagets § 3, at undersøgelseskommissionen har til opgave at undersøge og redegøre for visse forhold omfattet af Tilsynet med Efterretningstjenesternes særlige undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste, som blev afgivet til Forsvarsministeriet den 21. august 2020, jf. bestemmelsens 1. pkt. Det fremgår endvidere, at undersøgelseskommissionens opgaver fastlægges nærmere i et kommissorium, som fastsættes af justitsministeren, jf. bestemmelsens 2. pkt.

Om afgrænsning af undersøgelsen fremgår følgende endvidere af pkt. 3.2.2 i lovforslagets almindelige bemærkninger:

”Det er en grundlæggende præmis for regeringen, at Danmark historisk har været og fortsat skal være en fuldt integreret del af den vestlige sikkerhedspolitiske alliance. Den alliance bygger ikke mindst på, at Danmark bevarer et nært og tillidsfuldt samarbejde med vores allierede. Det er desuden af hensyn til Danmarks og befolkningens sikkerhed en grundpræmis, at der ikke i forbindelse med undersøgelsen sker en spredning af meget sensitive oplysninger ud over det absolut nødvendige.

Regeringen ønsker desuden, at undersøgelsen skal gennemføres hurtigst muligt – både af hensyn til de personer, der er involveret, og af hensyn til hurtigst muligt at afklare og normalisere forholdene, så Forsvarets Efterretningstjeneste kan varetage sine opgaver effektivt.

På den baggrund vil undersøgelsen fokusere på de mest centrale og konkrete punkter i Tilsynet med Efterretningstjenesternes kritik, herunder spørgsmål om mulig indhentning og videregivelse af oplysninger vedrørende danske statsborgere, orientering af skiftende forsvarsministre, Forsvarets Efterretningstjenestes eventuelle tilbageholdelse af oplysninger og afgivelse af urigtige oplysninger til Tilsynet med Efterretningstjenesterne og 2 spørgsmål om Forsvarets Efterretningstjenestes uberettigede behandling af oplysninger om en ansat i Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

Det forudsættes, at det fastsættes i kommissoriet, at kommissionen vil kunne rette henvendelse til justitsministeren, hvis kommissionen anser det for at være af væsentlig betydning, at der gennemføres en undersøgelse af andre forhold. Justitsministeren træffer i givet fald i samråd med forsvarsministeren og Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne beslutning om, hvorvidt disse forhold skal omfattes af undersøgelsen.” Undersøgelsen vil således bl.a. omfatte spørgsmål om orienteringen af skiftende forsvarsministre.

Som det fremgår, vil undersøgelseskommissionen efter lovforslaget have til opgave at undersøge og redegøre for visse forhold omfattet af Tilsynet med Efterretningstjenesternes særlige undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste, som blev afgivet til Forsvarsministeriet den 21. august 2020. Ifølge Tilsynet med Efterretningstjenesternes pressemeddelelse af 24. august 2020, blev denne særlige undersøgelse iværksat på baggrund af materiale, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne i november 2019 ved én eller flere whistleblowere kom i besiddelse af. Undersøgelsen vil således ikke omfatte perioden efter indgivelsen af det materiale, der har dannet grundlag for Tilsynets særlige undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste.

0:000:00