Katarina Ammitzbøll
 svarer 
Astrid Krag

Katarina Ammitzbøll (K) spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, hvordan skal en evt. ekstraudgift ved en ændring til statsgaranteret udskrivningsgrundlag finansieres

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 83, Spørgsmål 3
Hvordan skal en evt. ekstraudgift ved en ændring til statsgaranteret udskrivningsgrundlag finansieres?

Svar fra tirsdag den 1. december 2020
”Hvordan skal en evt. ekstraudgift ved en ændring til statsgaranteret udskrivningsgrundlag finansieres?” Svar:

De fire kommuner, som har selvbudgetteret for 2020 har budgetteret med en umiddelbar nettogevinst på ca. 300 mio. kr. set i forhold til valget af det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Merbeløbet er udbetalt til de fire kommuner i 2020.

Hvis kommunerne ekstraordinært vælger at ændre valget til det statsgaranterede udskrivningsgrundlag, vil der blive foretaget en negativ regulering for dette merbeløb.

For staten betyder omvalget således ikke nogen merudgift i 2020. I 2023 vil aflysningen af en efterregulering samlet set heller ikke forventes at indebære en merudgift. En efterregulering i 2023 vil isoleret set kunne indebære statslige merindtægter i 2023, men efterreguleringen vil samtidig indgå ved fastsættelsen af bloktilskuddet ud fra princippet om, at der skal være balance mellem kommunernes samlede indtægter og udgifter. En negativ regulering i 2023 vil således alt andet lige give udslag i et tilsvarende højere balance- og bloktilskud til kommunerne under ét og den samlede virkning for staten i 2023 er således neutral.
0:000:00