Anni Matthiesen
 svarer 
Astrid Krag

Anni Matthiesen (V) spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om det er korrekt, at der i forbindelse med finanskrisen opstod en ”lignende” situation, hvor der landede en regning på 1,6 mia. kr. ved 19 kommuner, og at der blev oprettet en lånepulje på 0,3 mia. kr.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 83, Spørgsmål 8
Vil ministeren oplyse, hvorvidt det er korrekt, at der i forbindelse med finanskrisen opstod en ”lignende” situation, hvor der landede en regning på 1,6 mia. kr. ved 19 kommuner, samt hvorvidt det er korrekt, at der i den anledning blev oprettet en lånepulje på 0,3 mia. kr.?

Svar fra tirsdag den 1. december 2020
”Vil ministeren oplyse, hvorvidt det er korrekt, at der i forbindelse med finanskrisen opstod en ”lignende” situation, hvor der landede en regning på 1,6 mia. kr. ved 19 kommuner, samt hvorvidt det er korrekt, at der i den anledning blev oprettet en lånepulje på 0,3 mia. kr.?” Svar:

Det er korrekt, at der under finanskrisen også opstod en situation med store tab som følge af et valg af selvbudgettering. Med henvisning til besvarelsen af SOU L 83 spørgsmål nr. 4 indebærer covid-19 dog en helt ekstraordinær situation med en global pandemi, som ikke meningsfuldt kan sammenlignes med finanskrisen.

Det kan videre bekræftes, at efterreguleringen for selvbudgettering for 2009 for 19 kommuner samlet set stod til at udgøre en tilbagebetaling på 1,6 mia. kr. i 2012. KL rejste sagen i 2011 i forbindelse med økonomiforhandlinger for 2012. Her blev det aftalt en løsningsmodel, hvor regeringen søgte tilslutning til, at efterreguleringen blev nedjusteret med 300 mio. kr. Samtidig blev der afsat en lånepulje på 300 mio. kr. til fordeling efter ansøgning til kommuner med en ekstraordinær efterregulering sammenholdt med den likviditetsmæssige situation i kommunen.
0:000:00