Debat

EL: Den borgerlige medieaftale kører videre, som intet var hændt

DEBAT: Regeringen har haft et år, men har stadig ikke indkaldt til nye medieforhandlinger. Der er brug for en ny retning, skriver Søren Søndergaard (EL).

Forståelsespapiret, der blev fremsat i 2019 ved regeringsdannelsen, mangler en klar retning for kulturområdet, mener Søren Søndergaard (EL), mediepolitisk ordfører.
Forståelsespapiret, der blev fremsat i 2019 ved regeringsdannelsen, mangler en klar retning for kulturområdet, mener Søren Søndergaard (EL), mediepolitisk ordfører.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Søndergaard (EL)
Mediepolitisk ordfører

Torsdag 25. juni fejrer forståelsespapiret ét års fødselsdag.

Forståelsespapiret blev aftalt mellem Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten og er grundlaget for, at Mette Frederiksen overhovedet fik lov at danne en regering og kunne sætte sig i statsministerstolen.

Det 18 sider lange forståelsespapir udstak en ny retning for Danmark. Meget markant på klimapolitikken og den grønne omstilling, men ligeså på udbygning af velfærden og bekæmpelse af ulighed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

”Danmark er for lille til store forskelle”, som det blandt andet blev slået fast.

På nogle områder blev forståelsen udpenslet i detaljer, mens der på andre områder blev malet med den brede pensel.

På nogle områder, for eksempel besparelsen på DR og nedskæring af budgettet til public service i det hele taget, kører den borgerlige medieaftale (der altså ikke er flertal for i folketinget) bare videre, som om intet var hændt.

Søren Søndergaard
Mediepolitisk ordfører, Enhedslisten

Der er brug for en ny retning
Et vigtigt område - kulturområdet - er stort set fraværende i papiret. Her trænger vi virkelig til en ”version 02”. For også når det gælder kulturpolitikken er der brug for en ny retning.

En retning, der understøtter det ypperligste indenfor kunsten, men som også fremmer vækstlagene. En retning, der understøtter alles adgang til kulturelle oplevelser, men som også fremmer muligheden for selv at være en aktiv udøver.

På ét kulturpolitisk område står der dog noget, nemlig:

”Styrke dansk public service. Efter folketingsvalget er der ikke længere flertal bag medieaftalen. Regeringen vil gøre status på implementeringen af aftalen og på den baggrund indbyde til politiske drøftelser med det mål at styrke dansk public service og blandt andet tage initiativ til, at streamingtjenester bidrager mere til danskproduceret indhold”.

Læs også

Som om intet var hændt
Her et år efter har regeringen hverken lavet en status over implementeringen af medieaftalen eller indkaldt til nye medieforhandlinger.

På nogle områder, for eksempel besparelsen på DR og nedskæring af budgettet til public service i det hele taget, kører den borgerlige medieaftale (der altså ikke er flertal for i folketinget) bare videre, som om intet var hændt.

Og på andre områder breder usikkerheden sig for mediebranchen, som ikke ved, hvad den har at rette sig efter fremover.

På den baggrund er det helt forståeligt, at aktører på området begynder at råbe op for at få forhandlinger om et nyt medieforlig sat i gang.

En branche under pres
Senest har vi fået en henvendelse fra Journalistforbundet og en anden fra repræsentanter fra Producentforeningen, Skuespillerforbundet, dramatikerne og filminstruktørerne.

Den danske mediebranche er under pres. Og Corona-krisen understreger endnu engang, hvad der er på spil, hvis banen bliver overladt til ”fake news”-fabrikanter, trolle-fabrikker og multinationale mediegiganters profitjagt.

Et stærkt, seriøst og uafhængigt medielandskab – baseret på public service og publicistiske medier – er vigtigere end nogensinde.

I Enhedslisten tager vi forståelsespapiret meget alvorlig. For det var på det grundlag, vi gjorde Mette Frederiksen til statsminister.

Nu er der så gået ét år uden den lovede styrkelse af dansk public service. Nu er der ikke mere tid at spilde!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00