Facebook kritiserer regeringen for ”aggressiv hadtale” og forkerte påstande

Regeringens forslag til regulering af tech-giganter bliver mødt med kritik for at bruge misvisende tal og en aggressiv tone fra virksomheden bag Facebook og Instagram. Den kritik afviser Socialdemokratiet.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Simon LesselChris Lehmann

Facebook bliver ofte kritiseret for at fremme hadsk tale og sprede falske påstande.

Men nu kritiserer den amerikanske tech-gigant den danske regering for at gøre præcis det samme.

Kritikken er rettet mod den del af regeringens nye medieudspil, der skal bane vejen for mere regulering af tech-giganternes forretningsmodel. I udspillet anklager regeringen Facebook for at være skadelig for demokratiet og børn og unges trivsel.

”Jeg er træt af, at det her altid skal være mange sider med aggressiv hadtale rettet mod os,” siger politisk chef for Meta, der står bag Facebook og Instagram, Martin Ruby.

Socialdemokratiets medieordfører, Kasper Sand Kjær, afviser, at regeringen har en for aggressiv tone overfor tech-giganterne.

Læs også

”Nej, det har vi ikke. Meget af den kritik, vi rejser, kommer af os selv. De her virksomheder har alt for længe været uregulerede. Der er en klar erkendelse hos os af, at vi ikke hurtigt nok så konsekvenserne af nye typer medier og platforme, da de dukkede op,” siger han og fortsætter:

”Vi har derfor et meget stort ansvar for at underlægge dem demokratisk kontrol, så det ikke er rene rå markedskræfter, som hersker.”  

Facebook: Regeringen peger fingre ad os

Med medieudspillet vil regeringen blandt andet bede tech-giganterne om at give bedre indsigt i, hvordan algoritmerne styrer det indhold, vi bliver præsenteret for på sociale medier.

”For at passe på vores demokrati og vores unge piger er vi nødt til at regulere politisk, hvad de (tech-giganterne, red.) må. Det kræver, vi ved mere, og det her er et første skridt til at få den viden,” forklarede kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Altinget efter præsentationen af udspillet torsdag.

Regeringen mener, at tech-giganterne har viden om deres skadevirkninger på blandt andet børn og unges trivsel, som de burde dele, og den skriver i udspillet at ”flere læk tyder på, at de (tech-giganterne, red.) ofte er bevidste om de skadelige effekter”.

Hvis de virkelig mener det, og de ikke mener, deres platform er så skadelig, som meget tyder på, så burde det ikke være en udfordring at udlevere de oplysninger, vi kommer til at bede dem om. Så det håber jeg, de vil gøre

Kasper Sand Kjær
Medieordfører, (S)

Men det er regeringens beskrivelse af Instagrams påståede skadevirkning, der får Facebook til at reagere med så kraftig kritik.

I sit udspil skriver regeringen blandt andet, at én ud af tre teenagepiger mener, at Instagram gør situationen værre, hvis de i forvejen har det dårligt med deres krop.

Og det er blandt andet den udlægning, som Facebook mener, regeringen udlægger forkert.

”Der er millioner af danskere, der bruger vores platforme hver dag. Regeringen peger fingre ad os, når de er så aggressive. Især fordi den internationale forskning viser, at nogle af regeringens påstande er forkerte,” siger Martin Ruby, politisk chef for Facebook/Meta i norden.

S afviser kritik

Regeringen har tallet fra Facebook selv.

Tallet stammer nemlig fra et stort læk, som en tidligere ansat i Facebook, Frances Haugen, står bag.

Martin Ruby mener, regeringen fremstiller det som om det er én ud af tre af alle teenagepiger, der får et forværret selvbillede af Instagram. Han pointerer, at undersøgelsen er lavet blandt teenagepiger, der har dårligt selvværd i forvejen, og ud af dem siger én ud af tre, at de får det værre af appen.

Det er derfor Ruby kritiserer den tone, regeringen bruger over for virksomheder som Facebook, trods at han også ser flere positive elementer i udspillet.

Kasper Sand Kjær (S) afviser også påstanden om, at regeringen skulle bruge misvisende tal og forkerte påstande i sit udspil.

”Ja, det kan jeg slet ikke genkende. I øvrigt er en af de konkrete initiativer i medieudspillet er jo at oprette en myndighed, som skal føre tilsyn med hvad konsekvenserne er ved techgiganterne, så vi får bedre viden at stå på,” siger han.  

Vil holde Facebook op på åbenhed

I første omgang er det Ane Halsboe-Jørgensens plan at spørge tech-giganterne, om de frivilligt vil udlevere deres viden om, hvordan algoritmerne påvirker den offentlige debat og trivslen.

Hvor meget Meta vil udlevere, afhænger dog af hvad regeringen vil vide.

”Det ville være fint, at vi kommer lidt tættere på hinanden. Det kunne være godt at få fortalt regeringen, hvad teknikken er, og hvad den kan i dag. Regeringen har en masse misforståelser om, hvordan vores virksomhed fungerer," siger Martin Ruby.

Han uddyber, at Facebook allerede laver mange interne undersøgelser af, hvordan de påvirker samfundet. Dem diskuterer de i forvejen med ngo’er og akademikere for at forbedre virksomhedens produkter, og den snak vil han også gerne inddrage regeringen i.

"Vi taler meget gerne med eksterne om det her. Vi taler hele tiden med ngo'er og eksperter om det her. Det er ikke rigtigt, at vi har en masse hemmelig viden. Vi taler meget gerne mere med regeringen om hvordan vores systemer fungerer. Vi vil også gerne tale med den om børn og unges trivsel, hvad vi gør og hvad vi kan gøre."

Kasper Sand Kjær opfordrer Facebook til at stå ved deres ord om åbenhed og udlevere alt.

”Hvis de virkelig mener det, og de ikke mener, deres platform er så skadelig, som meget tyder på, så burde det ikke være en udfordring at udlevere de oplysninger, vi kommer til at bede dem om. Så det håber jeg, de vil gøre,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Sand Kjær

Selvstændig rådgiver, fhv. MF (S), formand, Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD)
bachelor i uddannelsesvidenskab (DPU, Aarhus Uni.)

Martin Ruby

Politisk chef for Facebook i Norden og Benelux
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00