Debat

Filmfestival til Niels Frid: Danmark har haft en internationalt anerkendt dokumentarfilmfestival i årevis

Mens Niels Frid venter på, at Danmark får en stor, international dokumentarfilmfestival, har vi andre lavet den i årevis. CPH:DOX er bredt anerkendt og et udstillingsvindue for danske dokumentarfilm internationalt, skriver Niklas Engstrøm & Katrine Kiilgaard. 

CPH:DOX er ikke bare en stor publikumssucces, med mere end 125.000 besøgende i 2023, den er i dag bredt internationalt anerkendt som en af verdens absolut største og vigtigste dokumentarfilmfestivaler, skriver Niklas Engstrøm & Katrine Kiilgaard. 
CPH:DOX er ikke bare en stor publikumssucces, med mere end 125.000 besøgende i 2023, den er i dag bredt internationalt anerkendt som en af verdens absolut største og vigtigste dokumentarfilmfestivaler, skriver Niklas Engstrøm & Katrine Kiilgaard. Foto: Anne Bæk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mens mange i den danske filmbranche stod klar med roser til den nye filmaftale, der i denne uge blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, havde Niels Frid i Altinget straks fundet sin mest skuffede mine frem.

I sin iver efter at finde det ledige, skuffede standpunkt finder Frid imidlertid nogle argumenter frem, der er ganske løsrevne fra virkeligheden.

Et af dem er, at det da er meget godt, at dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX fra næste år får et årligt tilskud på 3,5 millioner kroner, der skal få festivalen bredere ud i Danmark, men at "det, vi venter på, er en stor, international dokumentarfilmfestival, der kan bane vejen for danske dokumentarfilm ude i verden."

Den gode nyhed til alle der, som Frid, ikke har opdaget det er: Vi har allerede en stor international dokumentarfilmfestival i Danmark.

CPH:DOX er med andre ord allerede alt det, Niels Frid venter på – et helt unikt, internationalt udstillingsvindue for danske dokumentarfilm

Niklas Engstrøm & Katrine Kiilgaard
Kunstnerisk leder & administrerende direktør, CPH:DOX

CPH:DOX er globalt anerkendt

CPH:DOX er ikke bare en stor publikumssucces, med mere end 125.000 besøgende i 2023, den er i dag bredt internationalt anerkendt som en af verdens absolut største og vigtigste dokumentarfilmfestivaler.

Det skyldes ikke kun festivalens stærke konkurrenceprogram, hvor mange af årets allervigtigste dokumentarfilm får deres verdenspremierer. Det skyldes også de mange brancherettede aktiviteter for de 2.000 professionelle nationale og internationale branchefolk, der hvert år besøger festivalen.

Ved siden af en international konference, markedsvisninger og netværksarrangementer, er festivalens centrale branchetiltag et stort finansieringsforum, hvor filmskabere og producenter møder finansiører, salgsagenter og distributører.

Den del af festivalen har på grund af sin størrelse og sin væsentlighed trukket overskrifter og ros fra en lang række toneangivende internationale medier, som blandt andet Variety, Screen International og Deadline.

Læs også

Festivalen tiltrækker ikke blot prominente filmskabere, men også de allervigtigste spillere i forhold til finansiering og distribution – fra europæiske TV-stationer over private investorer og internationale fonde til alle de store amerikanske streaming-tjenester.

CPH:DOX er med andre ord allerede alt det, Niels Frid venter på – et helt unikt, internationalt udstillingsvindue for danske dokumentarfilm. Og det er da også derfor, at dansk dokumentarfilm i dag - i komplet modsætning til hvad Frid skriver - nomineres til og vinder nogle af de største priser i verden.

Vi skal ikke længere tilbage end til 2023 for at finde den seneste danske film, Lea Globs ‘Apolonia, Apolonia’, der har vundet hovedprisen på IDFA - den eneste dokumentarfilmfestival i verden, der kan siges at være større end CPH:DOX.

Dansk dokumentarfilm har altså international succes, og vi tør godt sige, at CPH:DOX har haft en væsentlig betydning herfor

Niklas Engstrøm & Katrine Kiilgaard
Kunstnerisk leder & administrerende direktør, CPH:DOX

Og vi skal ikke længere tilbage end til 2022 for at finde den seneste danske dokumentarfilm - Jonas Poher Rasmussens ‘Flugt’ - der blev Oscar-nomineret, og dét endda, som den første dokumentarfilm nogensinde, i hele tre kategorier.

Næste skridt

Dansk dokumentarfilm har altså international succes, og vi tør godt sige, at CPH:DOX har haft en væsentlig betydning herfor. Til gengæld mener vi, at vi godt kan gøre endnu mere for at bane vejen for dansk dokumentarfilms udbredelse til publikum i hele landet.

Med den nye støtte til det landsdækkende projekt DOX:Danmark, som kulturminister Jakob Engel-Schmidt og forligskredsen har set potentialet i, er det vores ambition at gøre festivalen til et endnu større udstillingsvindue for vigtige dokumentarfilm fra Danmark - og fra resten af verden.

For dé film og fortællinger må ikke være forbeholdt mennesker, der er bosat i København, og derfor er vi ekstremt stolte af, at vi, siden projektets spæde start i 2021, sammen med lokale kulturinstitutioner og kommuner i hele landet har været med til at sætte rammerne for vigtige samtaler, nye idéer, refleksion, debat og fællesskab – alt sammen med udgangspunkt i dokumentarfilmen.

Næste udgave af festivalen løber af stablen i marts 2024 - vi håber, at Niels Frid vil deltage, så han ved selvsyn kan konstatere, at han ikke længere behøver at vente på, at Danmark får en stor, international dokumentarfilmfestival.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)

0:000:00