Debat

FilmFyn-direktør: Streamingtjenesterne bør afkræves et kulturbidrag

Man bør kræve et kulturbidrag fra de globale streamingtjenester grundet deres trussel mod dansk kultur og danske tv-serier. Det skal have fokus under de kommende medieforhandlinger, skriver Klaus Hansen.

Uanset om det er Netflix, HBO Max eller Disney Plus, så er det ikke danske serier, der bliver præsenteret, når vi åbner det første skærmbillede, skriver Klaus Hansen.
Uanset om det er Netflix, HBO Max eller Disney Plus, så er det ikke danske serier, der bliver præsenteret, når vi åbner det første skærmbillede, skriver Klaus Hansen.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Klaus Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Streamingtjenesternes voksende dominans truer de danske tv-fortællinger, der styrker vores kultur og nationale sammenhængskraft.

Det er muligt at bremse truslen fra streamingtjenesterne, men der skal sættes ind nu, for at vi også i fremtiden har originale kvalitetsserier, der afspejler hele Danmark og dansk fortælletradition i en ny, globaliseret medievirkelighed.

De regionale filmfonde er en del af løsningen, fordi Den Vestdanske Filmpulje og FilmFyn allerede i dag har til opgave at sikre kvaliteten og understøtte den kreative udvikling i dansk film- og tv-serie-produktion i hele landet.

Alt dette kræver en statslig indsats via det kommende medieforlig. Streamingtjenesterne bør afkræves et kulturbidrag, og forvaltningen af midlerne bør ske fra Det Danske Filminstitut, Den Vestdanske Filmpulje og FilmFyn.

Streamingtjenesterne producerer masser af serier. De fleste er ensartede og internationaliserede.

Det er muligt at bremse truslen fra streamingtjenesterne, men der skal sættes ind nu

Klaus Hansen
CEO, FilmFyn

Danske serier bestilles også i stigende grad, men problemet er, at de ikke bestilles ud fra en motivation om at fortælle samlende fortællinger for os som en lille dansk kultur - men udelukkende ud fra et kommercielt sigte om at skaffe flere abonnenter til tjenesterne selv.

Det er altså udelukkende den nuværende efterspørgsel, der dikterer, hvilke tv-serier den kreative produktionsbranche skal udvikle.

En trussel mod danske tv-serier
Dertil kommer, at udbuddet hos streamingtjenesterne er så enormt, at de danske produktioner drukner i en digital, algoritmedreven afgrund. Uanset om det er Netflix, HBO Max eller Disney Plus, så er det ikke danske serier, der bliver præsenteret, når vi åbner det første skærmbillede.

Det er med andre ord både fortællingen og mængden, der gør, at streamingtjenesterne er en trussel mod danske tv-serier.

Vi har behov for flere originale og kulturelt betydningsfulde danske tv-serier - udviklet og produceret af netop de kreative danske kræfter blandt forfattere, instruktører og producenter, som allerede har sat dansk film- og tv-produktion på verdenskortet.

Det er deres idérigdom og fortællinger, der bør drive indholdet til os som danske tv-seere frem for globale medievirksomheders jagt på abonnenter.

Ny debatserie: Hvad skal et nyt medieforlig opnå?

Hvordan skal den nye mediepolitik udformes? Det har Altinget Kultur i denne debatserie spurgt en række af mediepolitikkens aktører om.

Kort sagt har vi bedt aktørerne om at forholde sig til følgende spørgsmål:  

Hvad er vigtigst at få med i et nyt medieforlig? 

Hvordan forholder et nyt medieforlig sig til en virkelighed, hvor risikoen for nyhedsørkener vokser, og hvor sociale medier udgør en konkurrent på både indtjening og opmærksomhed?

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du meget velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Vi må ikke miste serier, der både underholder, udfordrer og tager emner op fra vores egen kulturelle baghave. Serier, vi kan spejle os i som lille land, og som skaber samtaler over middagsbordene og på arbejdspladsen i alle egne af Danmark.

Lykke-Per, Arvingerne og Fred til Lands er eksempler på serier med stor kulturel betydning, som sandsynligvis vil få det svært i en ny medievirkelighed domineret af streamingtjenesternes efterspørgsel.

Lad os kræve et kulturbidrag
Selv om DR og TV2 i dag, med succes, gør en stor indsats for de danske tv-serier, så kan især det markedsdrevne TV2 komme i en konkurrencemæssig situation, hvor det bliver tvunget til at efterspørge tv-serier, der kan konkurrere med de udenlandske.

Vi risikerer at få en ensartethed og internationalisering, der medfører en udhuling af seriernes danske DNA, som ikke løses ved at pålægge streamingtjenesterne en kvote for danske tv-serier.

De globale streamingtjenesters markedsmæssige påvirkning af danske tv-serier og dansk kultur gør det derfor legitimt at kræve, at de betaler et kulturbidrag til opretholdelse og udvikling af danske tv-serier med det DNA, vi kender fra 'den danske model'.

Dermed kan vi være med til at afbalancere streamingtjenesternes indflydelse på dansk kultur og sikre, at danske tv-serier fortsat er det, vi taler om blandt kollegaer, venner og familie.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00