Debat

Debat: Krisen er enestående til at gentænke turismen i Danmark

DEBAT: Turismeindustrien skal bruge coronakrisen til at præsentere turister for mere end København og vise danskerne, at Danmark er en forrygende feriedestination, skriver Johan Westh Hage.  

Udviklingen og væksten har haft en bagside. Turiststrømmene har skabt kritik af, at for eksempel Nyhavn er voldsomt plaget af trængsel, skriver Johan Westh Hage.
Udviklingen og væksten har haft en bagside. Turiststrømmene har skabt kritik af, at for eksempel Nyhavn er voldsomt plaget af trængsel, skriver Johan Westh Hage.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Johan Westh Hage
Projektleder, Historiske Huse

Turisme- og oplevelsesindustrien oplever lige nu et chok, hvor aktiviteten er gået fra fuld fart til næsten nul.

Det er en tragedie for alle de mennesker, der bliver ramt på deres levebrød, og for de mange selvstændige, der risikerer at skulle lukke virksomheder, som de har brugt deres liv på at opbygge.

Den nuværende situation er uvant for en sektor, der ellers har oplevet konstant vækst. I 2009 var der cirka 20 millioner overnatninger fra internationale gæster i Danmark. I 2019 var dét tal steget til 29 millioner – en stigning på 45 procent.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Dertil kommer knap en million besøgende krydstogtsgæster samt de mange Airbnb-gæster. Cirka en fjerdedel af hotelovernatningerne var i København. Inden coronakrisen ramte, regnede Danmarks Statistik med en fordobling i overnatninger i 2030.

Vækst i hotelværelser og udlejede boliger
Denne udvikling har i Hovedstaden medført en massiv vækst over de senere år i antallet af hotelværelser og kortidsudlejede boliger. Flere historiske bygninger i det centrale København er blevet forvandlet til hoteller, og endnu flere er på vej.

Den nuværende krise er således en enestående mulighed for at gentænke tingene i København og i resten af landet.  

Johan Westh Hage
Projektleder, Historiske Huse

Blandt andet det gamle posthus ved Hovedbanegården, Kuglegården på Holmen, dele af Erichsen Palæ på Kongens Nytorv samt ejendomme ved Rundetårn.

Udviklingen og væksten har også haft en bagside. Beboere i særligt Indre By har længe klaget over, hvordan korttidsudlejning har presset dem ud af deres lejligheder, ligesom turiststrømmene har skabt kritik af, at for eksempel Nyhavn er voldsomt plaget af trængsel.

Samtidig har de mange turister ændret butikslivet, så det lokale og særlige erstattes af luksusforretninger, internationale kæder og souvenirforretninger.

København er en fantastisk by, og de indre dele af byen har utrolig charme og karakter særligt i kraft af enestående historiske bymiljøer og det højeste antal bygningsfredninger i landet.

Og det er blandt andet de ting, der tiltrækker de mange turister. Men når cirka 87 procent af turisterne holder sig i Indre By, skaber det problemer og fører for eksempel til, at turistguiden Lonely Planet sidste år advarede mod at besøge byen.

Turisme er afgørende for kulturarv
Vi står selvfølgelig nu i en helt ny situation.

Krisen har voldsomme konsekvenser for den internationale turisme, og de næste par år kan blive kriseår, der kan true flere af de planlagte hotelbyggerier.

Samtidig har vi en hel gruppe af danskere, der måske ikke skal til udlandet, men stadig har behov for ferie og oplevelser. 

Men hvis ikke man tænker sig om nu, er det også overvejende sandsynligt, at meget er tilbage ved det gamle om et par år, og at en uholdbar og ikke-bæredygtig udvikling dermed fortsætter.

Den nuværende krise er således en enestående mulighed for at gentænke tingene i København og i resten af landet.

Allerede før krisen var Wonderful Copenhagen klar over presset på Indre By og i fuld gang med at markedsføre for eksempel brokvartererne i et forsøg på at sprede turisme og omsætning, ligesom Visit Denmark og andre har arbejdet for at øge turismen uden for højsæsonen.

Læs også

Turisterne skal spredes ud 
Men branchen er stadig præget af fokus på store megadestinationer i den hårde konkurrence om de internationale turister, der skal have det samme "Instagram-øjeblik" som de andre.

I Historiske Huse tror og håber vi på en udvikling, hvor man i højere grad tør gå efter at sprede de internationale turister, når de vender tilbage.

Samtidig kan krisen også give anledning til fremover at markedsføre de mindre danske destinationer og udvikle bedre attraktioner over hele landet også til de danske turister.

Der er mulighed for at prioritere bredden i vores enestående natur- og kulturarv og sprede omsætningen til nogle områder, der ofte har hårdt brug for det.

Turisme er nemlig helt afgørende for udvikling og beskæftigelse også udenfor København og for muligheden for at bevare de ofte nødlidende historiske bygninger og kulturmiljøer i landdistrikter og købstæder.

Samtidig kan man tage presset af de mest søgte destinationer og undgå at ødelægge enestående steder for både beboere og besøgende.

Vi har meget at byde på
Danmark har enestående natur- og kulturattraktioner spredt ud over hele landet, som i første omgang alle de danskere, der nu ikke skal til udlandet, bør få øjnene op for.

Smukke købstæder med middelalderbykerner som for eksempel Ribe, Ebeltoft, Mariager, Kerteminde og Helsingør.

Velbevarede landsbyer med store bindingsværksgårde som Nyord og Viby. Enestående barok- og renæssanceherregårde som Voergaard, Glorup, Borreby og Ledreborg.

Fantastiske klit- og marsklandskaber i det vestjyske, fungerende vandmøller i idylliske naturomgivelser og meget, meget mere.

Tænk, hvis vi også kunne bruge denne krise til noget positivt, når vi kom ud på den anden side i stedet for bare at vende tilbage en ikke-bæredygtig udvikling, der kvæler os i krydstogtsgæster og turistmasser koncentreret på et meget lille område.

Tænk, hvis vi kunne lette det pres, som skaber vrede mod krydstogtsindustrien, presser beboerne og tager sjælen ud af Indre by?

Tænk, hvis vi kunne undgå den oprørsstemning og modløshed, som har ramt byer som Barcelona og Venedig de senere år?

Danmark er for danske og udenlandske turister 
I Historiske Huse arbejder vi hver dag for at give ejerne de bedste vilkår for at passe på den fælles kulturarv – vores mange fredede og bevaringsværdige huse.

Men vi vil også meget gerne gøre vores for at være med til at markedsføre og destinationsudvikle denne kulturarv, så flere danskere kan få øjnene op for, at de ikke behøver at tage flyet til Sydeuropa for at opleve skønhed og sjæl.

Og vi vil også meget gerne arbejde for, at de internationale turister, når de forhåbentlig vender tilbage, får et bredere indtryk af Danmark end det, som vores eller prægtige hovedstad kan levere, og i stedet kommer ud i hele landet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johan Westh Hage

Specialkonsulent, Slots- og Kulturstyrelsen
cand.mag. i kulturstudier

0:000:00