Debat

Kasper Holten: Kultur er en uvurderlig mental udrustning for vores børn

Kunst er en mental udrustning og derfor et uvurderligt rygstød for en generation af børn, der ellers vokser op i skyggen af kommende katastrofer og en verden, hvor det at rejse ud er ved at blive odiøst, skriver Kasper Holten.

Skolebørn bør bombarderes med projekter, hvor
de arbejder indgående med kunsten, skriver teaterchef Kasper Holten.
Skolebørn bør bombarderes med projekter, hvor de arbejder indgående med kunsten, skriver teaterchef Kasper Holten.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Kasper Holten
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kunstens værdi er – et godt stykke hen ad vejen – at den ikke umiddelbar er nyttig. Sådan i økonomisk forstand, hvor vi rationelt kan gøre op, at investering og udbytte følges ad i et fornuftigt forhold. Men det gælder kun, når vi bruger den målestok. For livet handler jo ikke kun om at overleve, men også om at opleve.

Vi lever i en foranderlig tid. Vi skal måske rejse mindre – men får så brug for på anden vis at få udvidet vores horisont. Vi skal måske forbruge færre ting – men flere oplevelser.

Temadebat

Hvordan kan kunst og kultur bidrage til at løse tidens store kriser?

På kulturområdet vil SVM-regeringen blandt andet "(...) nedsætte et råd, der kan afdække og diskutere, hvordan kunst og kultur kan bidrage til at løse tidens store kriser, herunder klimakrisen, naturkrisen, velfærdskrisen og trivselskrisen.”

Men kan kunst og kultur virkelig bidrage til at løse kriser? Og hvis ja, hvordan? Hvad skal der til, før det kan lykkes?

Altinget Kultur tager hul på diskussionen i vores spalter i de kommende uger, hvor politikere og aktører fra kulturlivet får lov til at give deres bud på et svar.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

 Vi tilbringer mere tid foran en skærm – og får så brug for at samles fysisk med andre mennesker. Vi ser på fremtiden med bekymring – og får så desto mere brug for at fylde livet med noget, som inspirerer os og giver os håb. Vi mødes af algoritmer, som giver os mere af det vi kender i forvejen – og får brug for at dyrke nysgerrigheden og modet.

Kunsten kan alligevel vise sig nyttig. Eller måske endda nødvendig. Som et svar på nogle af de kriser og forandringer, som præger vor tid.

Men kunsten skal ikke instrumentaliseres. Hvis vi begynder at argumentere for, at kunstens primære værdi er, at den er god for turismen, hjælper på børns evner i matematik eller kan kurere angst, er vi på vildspor. Det kan være fristende på den måde at forsøge at legitimere kunsten – og de ressourcer samfundet bruger på den. Men det er et argument, som har sit udspring i mindreværd.

Vi er ikke alene med vores angst, håb, kærlighed og smerte

Kunsten har værdi i sig selv. Kunsten er i sig selv en måde at rumme, tolke og beskrive de aspekter i vores tilværelse, som unddrager sig at blive målt – men som kan være det, der virkelig tæller, når vi gør livets store regnebræt op engang.

Når vi opfører de store klassikere, er det som en slags tidsmaskiner, der forbinder os med menneskelig erfaring fra tusindvis af år. 

Kasper Holten
Teaterchef, Det Kongelige Teater

Selve det at introducere nogle af de værdier, som kunsten kan lære os om – fantasi, empati, følelser, nysgerrighed, mod, samarbejde, umage – kan således være med til at give perspektiv på tilværelsen, modvirke ensomhed og mistrivsel.

Når vi opfører de store klassikere, er det som en slags tidsmaskiner, der forbinder os med menneskelig erfaring fra tusindvis af år. Vi er ikke alene med vores angst, vores håb, vores kærlighed, vores smerte.

Og når vi stresser igennem vores liv i hamsterhjulet og kan blive ramt af afmagt eller meningstab, så er det forbindelsen til disse erkendelser og følelser, som for alvor kan gengive os følelsen af mening og samhørighed.

Læs også

Det lyder alt sammen meget højtravende, men er super konkret. Det er sågar en oplevelse, de fleste af os nok kender på egen krop.

Kulturel trepartsforhandling

Hvis kunsten for alvor skal bidrage til at løse tidens store kriser, så er det ikke fordi den skal være nyttig, men fordi den skal lære os at turde bruge tid på dét, som tilsyneladende er unyttigt. Hvis vi træner vores fantasi, empati og samhørighed, bliver vi bedre rustet til at leve liv fyldt med mening og at tage ansvar.

Derfor, kære kulturminister: Vi behøver ikke tænke længe over det i et råd først. Lad os få indkaldt til en stor, ambitiøs kulturel trepartsforhandling, hvor Kultur,- Kommune,- og Uddannelsesdanmark mødes og taler om, hvordan vi for alvor kan sætte turbo på at alle børn, som vokser op i vores land skal tilbydes aktivt at beskæftige sig med kunst.

Lad os sikre, at alle børn i Danmark i deres skoletid bombarderes med projekter, hvor de gennem kunst aktivt arbejder med at skabe og fortolke, at lytte og søge.

Kasper Holten
Teaterchef, Det Kongelige Teater

At alle børn som vokser op i Danmark skal udstyres med den vigtigste rygsæk vi udstyre dem med – fyldt med indsigt, selvværd og mening. At de skal have chancen for gennem beskæftigelse med kunst at opleve værdien af, at vi er forskellige, i en tid hvor alt ellers synes at handle om at passe ind i kasser.

Få dine ministerkolleger med på ambitionen og lad os sikre, at alle børn i Danmark i deres skoletid bombarderes med projekter, hvor de gennem kunst aktivt arbejder med at skabe og fortolke, at lytte og søge.

Hvad enten kunsten senere kommer til at fylde i deres liv eller ej, så er den mentale udrustning et uvurderligt rygstød for en generation, der ellers vokser op i skyggen af kommende katastrofer og en verden, hvor det at rejse ud er ved at blive odiøst. Lad os lære dem, at den allerstørste dannelsesrejse sker inden i os.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Kasper Holten

Teaterchef, Det Kgl. Teater, instruktør
studier i litteraturvidenskab og teatervidenskab (Københavns Uni. 1994)

0:000:00