Kulturaktører målretter kampagner til valgkampen

KAMPAGNER: Dansk Kunstnerråd forsøger med helsidesannoncer, analysearbejde og vælgermøde at få kulturpolitikken højere på dagsordenen op til kommende folketingsvalg. Men de risikerer at spilde kræfterne, advarer ekspert.

På Kulturmødet Mors i august var kulturpolitik højt på dagsordenen. Sådan bliver det næppe frem mod det kommende folketingsvalg, mener Søren Mikael Rasmussen.
På Kulturmødet Mors i august var kulturpolitik højt på dagsordenen. Sådan bliver det næppe frem mod det kommende folketingsvalg, mener Søren Mikael Rasmussen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

”Tag fat i dine politikere, og fortæl dem, hvad kunsten betyder for dig. Vær med til at sætte kunst og kultur på dagsordenen til det kommende folketingsvalg sammen med os!”

Sådan lyder budskabet i en helsidesannonce, der blev indrykket i fire landsdækkende dagblade 17. december – præcis et halvt år, før der senest skal udskrives folketingsvalg.

Annoncens afsender Dansk Kunstnerråd, der er paraplyorganisation for 24 kulturorganisationer, har desuden været med til at finansiere en kulturanalyse hos Tænketanken Mandag Morgen, der undersøger danskernes opbakning til og syn på kulturinstitutioner, dansk tv-drama og film og museernes rolle i det danske samfund.

Analysen forventes færdig i marts måned lige op til valget, hvorefter Dansk Kunstnerråd har lejet Arbejdermuseet 12. marts til det, de selv kalder et vælgermøde, hvor kulturpolitik igen skal være på dagsordenen.

Når der lægges op til, at valget skal handle om sundhed, pension, indvandring og klima, så skal du virkelig gøre dig anstrengelser for at få debatten til også at handle om vores kultur i samfundet.

Søren Mikael Rasmussen
Rådgiver og partner, Rasmussen & Marker

”Vi arbejder hele tiden på at lobbye og gøre opmærksom på området. Det er det, vi er sat i verden for. Men det er noget nyt, at vi går sammen om en kampagne, der målrettet peger mod forårets folketingsvalg,” siger Jørgen Thorup, der er formand for Dansk Kunstnerråd.

En positiv provokation
Overskriften på helsidesannoncen er ”Tak til Danmarks kulturforbrugere!”, og at man netop har valgt at fokusere positivt på forbrugerne, er ikke tilfældigt, pointerer han.

”Vi vil gerne gøre politikerne opmærksomme på, at der faktisk er mange kulturforbrugere i landet. Det, at danskere køber designerstole eller går i teatret, betyder, at vi har et publikum og dermed også en indtjening,” siger Jørgen Thorup og beskriver det som en indirekte provokation.

”Vi provokerer jo politikerne ved at gøre dem opmærksomme på, hvor meget de kreative erhverv omsætter for, takket være de offentlige midler til området. For det stiller jo spørgsmålet, hvorfor politikerne så ikke kan se det som en god investering,” siger han.

Den store kæphest for mange af kulturinstitutionerne er det udskældte omprioriteringsbidrag, der har beskåret de statslige bevillinger med to procent siden 2016.

De Konservative ønsker som eneste parti i blå blok at skrotte omprioriteringsbidraget hurtigst muligt. Samme ønske har alle partier i rød blok på nær Socialdemokratiet, der dog vil have omprioriteringsbidraget ned på 0,5 procent fra 2022, hvor midlerne skal føres tilbage til området.*

Alt dette lægger ifølge Jørgen Thorup op til, at der i forbindelse med en eventuelt ny regeringsdannelse kan diskuteres kulturpolitik for en gangs skyld.

Rådgiver: Risiko for spildte kræfter
Søren Mikael Rasmussen, der er partner i rådgivningsfirmaet Rasmussen & Marker, forstår ønsket om, at der bliver diskuteret mere kultur op til valget. Men det er dog noget nær en umulig opgave, mener han.

”Når der lægges op til, at valget skal handle om sundhed, pension, indvandring og klima, så skal du virkelig gøre dig anstrengelser for at få debatten til også at handle om vores kultur i samfundet. Det er et tough game at få en plads i det selskab,” siger Søren Mikael Rasmussen, der mener, at ressourcerne kunne være brugt mere effektivt, hvis de var målrettet for eksempel kommunalvalget i 2017.

”Vi ser jo, at tyngden af kulturpolitik flytter sig fra Christiansborg til de lokale rådhuse. Og så er det i samspillet mellem kulturinstitutioner, kommuner og ikke mindst fonde, at meget af den konkrete kulturpolitik bliver udformet,” siger han.

Mindre økonomisnak, mere værdipolitik
Christiansborg bevilger godt nok cirka syv milliarder kroner på finansloven til området – et beløb, der siden 2016 er blevet beskåret med to procent årligt som følge af omprioriteringsbidraget.

Men selvom besparelserne har været – og er – en kæphest for kulturaktørerne, skal der mere end økonomisnak til at få Christiansborg-politikernes interesse.

”Bevillingsmæssigt er det fuldstændigt uinteressant for politikere at satse på, da det handler om relativt små beløb. Det kan være interessant værdimæssigt, på samme måde som integrationspolitikken kan. Men der er ikke andre partier end Dansk Folkeparti, der markerer sig værdipolitisk på kulturområdet. Derfor udebliver den værdipolitiske debat på området,” siger han og fortsætter:

”Jeg havde egentlig forventet, at et parti som Alternativet ville fylde mere på den kulturpolitiske værdidebat. Men det er ikke lykkedes for dem at markere sig synderligt i den debat,” siger Søren Mikael Rasmussen.

Thorup: Vi bliver nødt til at prøve
Jørgen Thorup erkender, at det bliver svært, men mener ikke, at det er grund nok til at lade være.

"Vi synes, det er vigtigt at gøre nu. Vi kunne også bare gå ned i vores kælder og lave vores kunst, men vi bliver nødt til at prøve det, og jeg tror faktisk på, at politikerne tager det alvorligt, når de tvinges til at forholde sig til det," siger han.

I peger i jeres annonce på, at det går godt for kulturen og den kreative branche, som allerede omsætter for 234 milliarder om året. Taler det ikke netop for, at staten ikke behøver at bevilge penge til området?

"Nej, det kan man ikke sige. Lukas Graham har også gået på en musikskole, der har fået offentlig støtte. Så succeserne skyldes jo netop de offentlige investeringer," siger Jørgen Thorup.

Læs også

Tilføjelse 1. februar kl. 10:15: Tidligere skrev Altinget, at alle partier i rød blok på nær Socialdemokratiet vil afskaffe besparelserne på kultur. Vi har nu for en god ordens skyld tilføjet, at Socialdemokratiet "vil have omprioriteringsbidraget ned på 0,5 procent fra 2022, hvor midlerne skal føres tilbage til området."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Thorup

Musiker, sanger, formand, Spil Dansk, næstformand, Danske Populærautorer
realeksamen

0:000:00