Kommentar af 
Asbjørn Keiding

Kulturen kan være med til at løse vores største problemer: Det skal politikerne huske efter valget

Kulturen bør indtage en hovedrolle efter et valg, hvor vi står overfor aktuelle kriser med krig, klima og mistrivsel. Selvom kulturen er det mindste politikområde, kan det være med til at løse nogle af samfundets største udfordringer, skriver Asbjørn Keiding.

Kunst og kultur er en væsentlig del af danskernes liv. Mit håb er, at kulturpolitikken kommer til at indtage den samme hovedrolle i politikernes arbejde efter valget – helst som en vigtig del af et kommende regeringsgrundlag, skriver Asbjørn Keiding.
Kunst og kultur er en væsentlig del af danskernes liv. Mit håb er, at kulturpolitikken kommer til at indtage den samme hovedrolle i politikernes arbejde efter valget – helst som en vigtig del af et kommende regeringsgrundlag, skriver Asbjørn Keiding.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Asbjørn Keiding
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Valgkampen er i gang, og selvom kulturen vanen tro ligger nederst på dagsordenen, bliver der stadig uddelt kulturpolitiske valgløfter.

Selvom Danmarksdemokraterne har truet med at skære kulturbudgetterne med 800 millioner kroner, og Nye Borgerlige vil nedlægge statens kunstfond, så er der flere partier, der har præsenteret nye kulturpolitiske programmer.

Moderaterne vil give 1 milliard kroner til kulturen. Radikale vil hæve kulturbudgetterne med 400 millioner kroner, mens Venstre vil investere 160 millioner kroner i kulturen.

Der er med andre ord en række midterpartier, der har lavet en analyse af, at der trods alt er stemmer i kulturpolitik. Det tror jeg, at de har ret i.

Samtidig viser en helt ny Kulturbarometer undersøgelse fra Applaus, at mere end hver fjerde dansker betragter kulturpolitik som afgørende for, hvor de sætter deres kryds til Folketingsvalget.

85 procent af danskerne benytter sig af et kulturtilbud hvert år, mens vi bruger 5,5 procent af vores privatindkomst på kunst og kultur, hvilket er det højeste i Europa

Asbjørn Keiding
Direktør, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner

Undersøgelsen viser også, at over halvdelen af danskerne ønsker at benytte sig af flere kulturtilbud, hvis disse var billigere eller gratis at besøge. Endelig ønsker mere end 40 procent af danskerne, at der skal være en større geografisk spredning på kunst- og kulturtilbud.

Ifølge Eurostat er vi danskere europamestre i kulturforbrug. 85 procent af danskerne benytter sig således af et kulturtilbud hvert år, mens vi bruger 5,5 procent af vores privatindkomst på kunst og kultur, hvilket er det højeste i Europa.

Kulturbarometerundersøgelsen viser desværre også, at 51 procent af danskerne har fået mindre eller meget mindre lyst til at opleve professionel kunst og kultur på grund af den økonomiske krise, som vi står midt i.

Kunst og kultur er med andre ord en væsentlig del af danskernes liv. Mit håb er, at kulturpolitikken kommer til at indtage den samme hovedrolle i politikernes arbejde efter et valg – helst som en vigtig del af et kommende regeringsgrundlag.

Selvom kunst og kultur er det mindste politikområde, kan det være med til at løse vores største problemer. Det gælder ikke mindst i en krisetid.

Flere af Europas statsledere har igennem tiden peget på kultur som et forsvar imod krig og terror

Asbjørn Keiding
Direktør, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner

For det første er der med Ruslands invasion af Ukraine udbrudt krig i Europa. Det er derfor værd at minde om, at flere af Europas statsledere igennem tiden har peget på kultur som et forsvar imod krig og terror.

Winston Churchill forstod under 2. Verdenskrig, at kultur er afgørende for en national identitet, ligesom Volodymyr Zelenskyj i dag ved, at Ukraines kulturskatte skal beskyttes, når Ukraine skal genopbygges som nation efter en krig.

På samme måde stod det klart for den italienske premierminister, Matteo Renzi, da han i 2015 udtalte, at ”terrorisme skal bekæmpes med kultur”, ligesom Jean Monnet, der regnes som en af EU’s fædre, har udtalt, at hvis han skulle skabe EU forfra, så skulle kulturen være selve fundamentet.

Kultur er fundamentet for en nation, hvilket et flertal af danskerne er enige i. Undersøgelsen ”Mellem ballet og biografer” fra 2019 viser således, at syv ud af ti danskere mener, at kulturoplevelser binder os sammen som nation.

Læs også

I en tid med krig i Europa, bør politikerne derfor ikke blot prioritere forsvarsbudgetterne, men også kulturbudgetterne.

Her kan de lade sig inspirere af den italienske premierminister, Matteo Renzi, der i 2015 også udtalte, at for hver eneste euro, der investeres i sikkerhed, skal der også investeres en euro i kultur. Herhjemme har Alternativets Franciska Rosenkilde argumenteret for det samme synspunkt.

For det andet befinder vi os i en klimakrise, der blev meget tydelig i sommers, hvor ældgamle ”Hungersteine” med advarslen, ”Hvis du ser mig, græd,” dukkede op i Elben, der var en af Europas mange udtørrede floder.

Den tidligere radikale kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen har argumenteret for, at kultur kan bidrage til den grønne omstilling, da kunst- og kulturoplevelser i nærområderne kan erstatte CO2 belastningerne.

Kulturlivets største klimaaftryk er i dag transport af publikum, og de danske orkestre og ensembler arbejder allerede sammen med Bæredygtig Scenekunst for at finde løsninger på, hvordan vi kan gøre det nemmere for publikum at transportere sig på mere bæredygtige måder.

Derudover er det værd at bemærke, at et samlet dansk kulturliv – med 60 millioner årlige besøgende – er i dialog med mange mennesker og dermed har mulighed for at påvirke en stor del af befolkningens tilgang til den grønne omstilling.

Endelig er landets kulturinstitutioner i gang med en grøn omstilling af bygninger og produktioner, hvor de danske orkestre, sammen med alle nordiske kollegaer, for nylig har underskrevet en hensigtserklæring om at arbejde mere bæredygtigt.

For det tredje befinder vi os i en mistrivselskrise, hvor næsten halvdelen af vores unge mistrives i en eller anden grad. Radikale præsenterede i sidste uge et kulturpolitisk program, hvor kulturen gøres til en del af løsningen på mistrivselskrisen. Og det giver god mening, og det har vi allerede flere gode eksempler på.

Svært syge børn får det bedre af at møde levende musik i en hverdag fuld af undersøgelser, behandlinger og rutiner på et hospital

Asbjørn Keiding
Direktør, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner

I 2016 vedtog et bredt flertal i Folketinget en forsøgsordning ”Kultur på recept”, hvor man ordinerede kultur på recept til danskere, der led af let til moderat stress, angst eller depression.

I 2020 konkluderede en stor evaluering, at otte ud af ti borgere havde opnået bedre trivsel. Kulturlivet har således allerede vist, at kunst og kultur kan gøre en afgørende forskel i forhold til mistrivsel.

MusikBeriget er et andet eksempel på, hvordan musikken skaber et frirum for blandt andet hospitalsindlagte familier.

Projektet viser, at svært syge børn får det bedre af at møde levende musik i en hverdag fuld af undersøgelser, behandlinger og rutiner på et hospital. Musikken er her en meget tydelig ventil for de mange følelser, der ellers ikke er plads til i hverdagen som indlagt.

Der er derfor mange grunde til at tænke kultur ind i andre politikområder. I kommunerne har man siden strukturreformen i 2007 i stigende grad gjort netop dette.

Ifølge KL’s undersøgelse ”Virker det?” fra 2017 svarer ni ud af ti kommuner således, at de i dag bruger kultur som løftestang til at løse udfordringer, der traditionelt ligger under andre ressortområder.

Mit håb er, at politikerne på Slotsholmen på samme måde vil tænke kulturen ind som en del af løsningen på samfundets store udfordringer efter et valg.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asbjørn Keiding

Direktør, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
Pianist (DKDM) og Master i ledelse

0:000:00