Om  
Rune Frederiksen
Bodil Due
Per Kristian Madsen

Mindeord: Samlingschef ved Glyptoteket Rune Frederiksen (52)

Samlingschef ved Ny Carlsberg Glyptotek Rune Frederiksen er død, kun 52 år gammel, og i den anledning skriver Bodil Due, fhv. formand for Det Danske Institut i Athen, og Per Kristian Madsen, fhv. museumsdirektør og museumsinspektør, mindeord.


Meddelelsen om Rune Frederiksens uventede og alt for tidlige død, kun 52 år gammel, er blevet modtaget med dyb sorg af hans mange venner og kolleger nationalt som internationalt. Rune nåede meget, men ville uden tvivl have nået meget, meget mere, hvis han havde fået mere tid.

Da undertegnede som formandskab for Det Danske Institut i Athen i 2010 ansatte ham som instituttets hidtil yngste direktør, var det med store forventninger, forventninger som til fulde blev indfriet.

Rune påtog sig på naturlig måde ledelsesrollen, samtidig med at han formåede at fortsætte sin forskning. I 2011 kom således såvel 'Greek City Walls of The archaic Period 900-480 B.C.' og 'The Cast Gallery of The Ashmolean Museum, Cataloque of Plaster casts of Greek and Roman Sculptures', den første en udbygning af hans ph.d.-afhandling udført ved Poliscenteret ved Københavns Universitet 2000-2003, det andet resultatet af hans tid som Sackler Fellow ved Ashmolean Museum i Oxford.

I de fem år, vi havde lejlighed til at følge Runes virke i Athen, formåede han at videreføre og udbygge instituttets placering i det internationale forskningsmiljø gennem afholdelse af seminarer og konferencer og udgivelse af flere bind i instituttets skriftsserie, Proceedings of the Danish Institute at Athens, samtidig med at han gennem afholdelse af uddannelsesudgravninger for unge arkæologistuderende spillede en vigtig rolle for dansk, klassisk arkæologi.

Det var en stor oplevelse for instituttets bestyrelse ved besøg på de dansk/græske udgravninger i Kalydon at opleve, hvordan Rune med sin entusiasme og energi formåede at inspirere de studerende. Et vigtigt resultat af udgravningerne kan studeres i monografien 'The Ancient Theater At Kalydon in Aitolia', som udgør bind 1 af en serie. Bogen udkom 24. august i år, så Rune nåede at se den helt færdig.

En vigtig del af instituttets formål er at støtte danske forskere og studerende under deres ophold i Athen. Også her leverede Rune en gedigen indsats med sin store imødekommenhed og sin internationale baggrund. 
Rune Frederiksen blev efter Athen ansat på Nationalmuseet med den opgave at lede forskningsprojektet Finding old Sikyon, med støtte af Carlsbergfondet.

Da han efter et års tid blev ansat på Ny Carlsberg Glyptotek, overtog hans hustru, Silke Müth-Frederiksen, ledelsen af projektet, som nu står foran sin planmæssige afslutning. På Glyptoteket var Rune midt i arbejdet med reorganisering af museets antiksamling og dens formidling.

Vi mindes Rune med stor taknemmelighed og i sorg og medfølelse med hans hustru og familie.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune Frederiksen

Fhv. samlingschef, Ny Carlsberg Glyptotek
klassisk arkæologi, ph.d.

Bodil Due

Dr.phil., formand for Studieskolen i København, fhv. dekan og lektor
cand.mag. i klassisk filologi (Aarhus Uni. 1967)

Per Kristian Madsen

Fhv. museumsdirektør, Nationalmuseet (2008-2017), forfatter, nu frivillig på Nationalmuseet
cand.mag. i middelalderarkæologi og kunsthistorie (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00