Regeringen og Dansk Folkeparti vil afskaffe medielicensen
NY AFTALE: Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om at afskaffe licensen. Public service skal fremover i stedet finansieres over skattebetalingen. Derudover vil partierne også skære 20 procent i DR over en årrække.
Emma Qvirin Holst
JournalistPeter Pagh-Schlegel
JournalistSnart er licensbetalingen, som vi kender den, fortid.
Det er en pistol for panden på alle de partier, der mener, at der fortsat skal være et stærkt DR, der kan nå ud i alle hjørner
Jacob Mark
Medieordfører, SF
Regeringen og Dansk Folkeparti har nemlig fredag indgået en aftale, der afskaffer medielicensen.
"Jeg er rigtig glad for at kunne fortælle, at vi i dag har indgået en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti om at lave en afskaffelse af licensen, sådan at vi opkræver det, vi skal bruge på public service i Danmark, via den almindelige indkomstskat," siger finansminister Kristian Jensen (V).
Ligeledes lægger aftalepartierne op til at reducere midlerne til DR med 20 procent over de næste fem år. En del af de sparede kroner vil gå tilbage til danskerne i form af den afskaffede licens. Derudover vil nogle af midlerne blive lagt til side til en pulje til pensionister, som regeringen vil udmønte i forbindelse med finansloven for 2019, mens 75 millioner kroner vil blive til nye initiativer i de kommende medieforhandlinger.
Kulturminister Mette Bock (LA) betegner besparelsen på DR som en "fokusering" af medieinstitutionen.
"Jeg er meget tilfreds, at vi nu får fokuseret DR med 20 procent over de næste fem år. Det er massiv fokusering af DR, og det er den brændende platform, jeg tror, at der skal til, for at DR kan gentænke sig selv," siger Mette Bock.
Regeringen understreger, at Danmarks Radio stadig vil få over tre milliarder årligt på trods af besparelsen på 20 procent.
"Jeg er helt tryg ved, at Danmarks Radio fremadrettet vil være et flagskib i danske medier, men stadig væk sådan, at der er en balance og mere plads til, at også andre kan komme til i et mere differentieret mediemarked," siger Kristian Jensen.
Dansk Folkeparti har tidligere ikke lagt skjul på ambitionerne om at beskære kraftigt i DR. Gruppeformand Peter Skaarup er derfor også glad for den endelige aftale:
"Det er en sag, vi har arbejdet med i lang tid. Vi kom med et udspil i august 2016, hvor vi sagde, at vi gerne vil spare 25 procent på Danmarks Radio, og så vil vi gerne afskaffe licensen, og det er det, der nu kulminerer. Nu lykkes projektet," siger han og fortsætter:
"Det bliver så ikke 25, men 20 procent – altså en femtedel – men vi synes, at det er rimeligt, at Danmarks Radio, ligesom andre statslige institutioner, har gjort det, må effektiveres."
Mette Bock forventer at fremlægge et medieudspil snarest og tage hul på forhandlingerne om et nyt medieforlig.
Mette Bock: Det kan blive en smal aftale
Finansminister Kristian Jensen slår fast, at følgende aftale er en ”forudsætning” for de røde partier, som de skal acceptere, hvis de vil indgå i medieforhandlingerne.
Selvom der har været tradition for brede medieforlig, er kulturminister Mette Bock ikke afvisende over for, at det kan ende med en smal medieaftale.
”Jeg ønsker, at så mange partier som muligt er med. Men hvis det betyder, at vi ikke får rykket på de her dagsordener, så må vi lave en smal aftale,” siger Mette Bock til Altinget.
Partierne i rød blok er generelt enige med regeringen i en afskaffelse af licensen, men ærgerlige over nedskæringerne på 20 procent. Derudover lyder der en massiv kritik af hele processen og de ultimative krav.
”Det er en skam, at man ikke har haft reelle forhandlinger bredt i Folketinget, hvor man har forhandlet om medieforlig, DR og økonomi samlet. Regeringens forudsætninger op til medieforhandlingerne ser jeg som et tydeligt tegn til os andre på, at man er bedøvende ligeglad med et bredt forlig,” siger Rasmus Nordqvist (ALT), der kalder besparelserne for ”fuldstændig vanvittige”.
SF: En pistol for panden
SF’s medieordfører, Jacob Mark, kalder det ”kujon-agtigt”:
”Det er et brud på mange års politisk tradition, hvor man forsøger at blive enige om mediepolitikken ved et forhandlingsbord, og det er en pistol for panden på alle de partier, der mener, at der fortsat skal være et stærkt DR, der kan nå ud i alle hjørner,” siger han.
Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen udtalte i Borgen Late Night tidligere på ugen, at det ikke er befordrende for et bredt medieforlig, hvis regeringen kommer op med en take it or leave it-løsning og mindede om, at der ikke er lang tid til folketingsvalget, hvor der tegner sig et nyt flertal. Oppositionspartiet har dog endnu ikke udtalt, om de kunne finde på at rulle medieforliget tilbage, hvis de får regeringsmagten ved næste folketingsvalg.
Både SF og Alternativet kritiserer desuden den sociale skævhed i, at regeringen har valgt at finansiere DR via personfradraget:
"Vi havde gerne set, at man havde taget det på bundskatten, så alle betalte solidarisk. Men den del med at afskaffe DR-licensen er en gammel SF-sag og et skridt, vi bakker fuldt op om. Derfor ærgrer det mig også, at man man har koblet det med at slagte DR," siger Jacob Mark.
Holstein: Triumf for både LA og DF
Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er overrasket over, at det er lykkedes Liberal Alliance og Dansk Folkeparti at dreje forliget så langt i deres retning.
"Det er et resultat af en manøvre, hvor forhandlingerne om DR blev isoleret fra resten af medieforhandlingerne og landet som et smalt forlig mellem regeringen og DF. Havde Socialdemokratiet og Radikale været med her, var besparelsen blevet noget mindre," tilføjer han.
Selvom Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har samme mål om at skære i DR, så er partiernes motiver meget forskellige, vurderer Erik Holstein. For Liberal Alliance har det handlet om liberal ideologi, hvor man vil give private medier en større vægt over for den statsejede mastodont DR, mens det for Dansk Folkeparti mere har været et spørgsmål om kulturpolitik og værdipolitik.
”I DF har man længe været rasende over den slagside, der har været i nogle af DR's programmer. Det så man i debatten om serien 1864, som Dansk Folkeparti opfattede som ren propaganda. Helt galt gik det, da den tidligere DR-chef Ingolf Gabold sagde, at serien var ment som "et slag mod DF". Det var en virkelig dum udtalelse, der satte Danmarks Radio i en meget farlig situation,” siger Erik Holstein.
Regeringen understreger ved præsentationen af aftalen, at besparelserne på DR er et grundvilkår, der skal accepteres, hvis de øvrige partier vil sidde med til forhandlingerne. Og det vil blive en udfordring for Socialdemokratiet og Radikale:
"Nedskæringen er benhård, nærmest brutal. Det sætter S og R i et stort dilemma, at accept af den nedskæring er blevet adgangsbilletten til de videre medieforhandlinger,” siger Erik Holstein.