Statsministeren indkalder til forhandlinger om mere genåbning

ÅBNING: Nye smittetal får Mette Frederiksen til at indkalde partierne til forhandlinger om at udvide fase to af genåbningen. Det kan give håb for kulturlivet, og partier presser på for blandt andet at åbne grænser og lade gymnasieelever komme tilbage.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Der er fortsat kontrol over smitten med corona i Danmark, viser en ny rapport fra Statens Serum Institut. Og det giver mulighed for, at visse dele af samfundet kan åbne tidligere end planlagt.

Det skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i et brev til de øvrige partiledere, som hun nu indkalder til forhandlinger. Det oplyser blandt andre DR og TV 2.

Konkret lægger Frederiksen op til at udvide den såkaldte fase to af genåbningen, som partierne blev enige om torsdag i sidste uge.

"Det er i sig selv glædeligt. Det kan for eksempel betyde, at en stor del af dansk kulturliv kan åbne tidligere end først planlagt," skriver Mette Frederiksen ifølge DR i brevet til partilederne.

Meldingen fra statsministeren kommer få timer før, alle partilederne står over for hinanden i en partilederdebat på tv. Dermed kommer hun en del af den kritik, hun kunne forvente at møde i debatten, i forkøbet.

Regeringen har især været kritiseret for at tøve med at åbne grænserne. Flere partier har kritiseret, at sundhedsmyndighederne lempede retningslinjerne for, hvor stor afstand folk bør have til hinanden, kort efter partierne blev enige med regeringen om en plan for genåbning. Og der har været kritik af, at dele af kulturlivet skal vente så længe med at åbne.

Forhandlinger onsdag
De nye forhandlinger skal finde sted onsdag, og frem til da vil Statens Serum Institut lave nye beregninger af, i hvilket omfang man kan fremskynde genåbningen.

En række partier presser på for, at blandt andet museer, zoologiske haver og gymnasiernes 1. og 2. g'ere kan vende tilbage.

Også grænsespørgsmålet må forventes at komme på bordet.

Læs også

Det nævner Nye Borgerliges Pernille Vermund også som en af sine hovedprioriteter:

Radikale nævner kulturlivet:

Dansk Erhverv er også hurtigt på banen med sine forslag:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00