Fremtidsforsker: Virtual reality gør det muligt at rejse i tiden

KOMMENTAR: Hvad nu, hvis virtual reality er starten på demokratiseringen af fysiske steder? Det vil have impact, der kan måle sig med, da Gutenberg-pressen revolutionerede samfundet og skabte begyndelsen på videnssamfundet og Oplysningstiden.

Hvad betyder det for uddannelse, når verdens dyreste laboratorier er landet hjemme i stuen hos dig, spørger Louise Opprud Jakobsen.
Hvad betyder det for uddannelse, når verdens dyreste laboratorier er landet hjemme i stuen hos dig, spørger Louise Opprud Jakobsen.Foto: Eugene Hoshiko/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Opprud Jakobsen
Foredragsholder, forfatter, ejer af New Ways of Working og del af tænketanken DareDisrupt

Da den tyske guldsmed Johann Gutenberg opfandt trykpressen i 1440’erne, vidste han nok ikke, at han ville revolutionere samfundet, starte Oplysningstiden, gøre det muligt for almindelige mennesker at forstå og tolke det skrevne ord og tage en uddannelse.

Eller for samfundet; at vi fik biblioteker, medier, journalistik og senere hen flydende digitale vidensstrømme overalt. På samme måde er det svært for os at se, hvad det, vi skaber lige nu, er starten på.

Hvad nu, hvis de forlængede virkeligheder (augmented reality, virtual reality og mixed reality) starter en helt ny lokationsrevolution?

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

På den ene side kan du med augmented reality gøre hele verden til dit klasselokale, når du holder telefonen hen over ting og får fortalt præcist, hvad det er – uanset om det er bjergtinderne i Italien, blade i skoven, bygninger i storbyer eller stjernetegnene på nattehimlen. Hvad betyder det for fremtidens måde at lære, navigere og orientere sig på?

Eller hvad betyder det, når mixed reality får digitale objekter til at smelte ind i vores fysiske verden, så “internettet kommer ud af internettet”, som visionen lyder hos startupvirksomheden Magic Leap, der sikrer, at du kan stå med en virtuel babyelefant i din hånd eller møde zombien fra dit videospil midt i stuen?

Hvad vil det betyde om 15 år at gå tilbage og genopleve sine sociale VR-begivenheder og møder?

Louise Opprud Jakobsen
Foredragsholder, forfatter og ejer af New Ways of Thinking

Og når det kommer til VR, kan vi så forestille os, at det er starten på en ny parallelvirkelighed?

Der er sket meget, siden jeg stod i kælderen hos Xerox Parc i Mountain View med et par klodsede briller til mange hundrede tusinde kroner sammen med et par handsker fulde af ledninger og prøvede en demo på “fremtidens måde at arbejde på”.

Her kunne man flytte de digitale objekter, man så i brillerne og på en digital skærm og bygge elementer med en kollega på en anden lokation.

I dag har danske Labster kopieret et million-dollar-lab fra prestigeuniversitetet Berkeley i VR, så du med et enkelt klik har adgang til et komplet kopiunivers i dine VR-briller.

Fungerer det? Ja! Faktisk dobbelt så godt som almindelig læring i et “rigtigt laboratorium”, viser den data, Labster kan trække fra deres undervisningsforløb.

Hvad betyder det for uddannelse, når verdens dyreste laboratorier er landet hjemme i stuen hos dig – og hele resten af verden – og ovenikøbet fjerner et væld af barrierer som geografisk lokation, karaktergennemsnit og skyhøje uddannelseshonorarer?

Ud over hvad Labster vil betyde for uddannelse, hvad betyder det så for dig, at vi nu har en teknologi, der åbner for, at du kan opleve og være et andet sted end der, hvor du er, med et enkelt klik?

Du kan tage med dykkere ned på havbunden og mærke, hvordan det føles, når en stime hammerhajer svømmer hen over hovedet på dig. Eller hvad med at gå en tur rundt på Mars, eller måske bare i Aleppo for at opleve, hvordan kuldegysningerne rejser sig på armene af dig, når du virkelig forstår, hvordan det føles at se ens hjemby totalt i ruiner, bombet sønder og sammen, uden et eneste uberørt hus i sigte?

Du kan også prøve dit nye job af og se, om du føler dig motiveret, og om det er spændende, mens arbejdsgiveren kan se dig agere i rigtige situationer. Coop har for eksempel lavet en pilot, hvor de inviterer jobsøgere ind i en “rigtig virtuel butik” både for at se, hvordan de klarer virkelige situationer og håndterer sure kunder, tomater, der er faldet på gulvet, og butikstyveri.

Mulighederne i den parallelle verden er som i den virkelige uendelige, og vi har først lige taget hul på den og set de tidligste eksempler.

Der er et væld af ting, man kan spørge sig selv om, når det kommer til VR og den impact, det utvivlsomt vil skabe for os.

Det seneste, jeg er rigtig optaget af, er at tænke på, hvad det mon kommer til at betyde for menneskets evne til at kunne rejse tilbage i tiden, når vores digitale ageren i virtuelle fysiske rum vil være optaget, lagret og søgbar?

Hvad vil det betyde om 15 år at gå tilbage og genopleve sine sociale VR-begivenheder og møder?

Eller hvad vil det betyde for nogle om 300 år, at de kan rejse tilbage og gense tankegangen anno 2019 i den digitale spæde opstart og grine højt ad vores primitive teknologiske stadie?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00