Debat

BL: Vi vil gerne debatten, Gjerskov

DEBAT: "Vi byder debatten velkommen. Kritik skal der være plads til i et demokratisk samfund. Men konkrete udtalelser, positive eller kritiske, skal kunne dokumenteres med fakta," skriver Vagn Lundsteen i et åbent brev til fødevareministeren.
Vagn Lundsteen, direktør, Bæredygtigt Landbrug, skriver åbent brev til fødevareminister Mette Gjerskov (S).
Vagn Lundsteen, direktør, Bæredygtigt Landbrug, skriver åbent brev til fødevareminister Mette Gjerskov (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Vagn Lundsteen
Direktør, Bæredygtigt Landbrug

Kære Mette Gjerskov

Mandag d. 5. november var du citeret for følgende på Altinget.dk:

"Jeg er rigtig glad for dommen, for det var meget overraskende, da jeg selv blev truet med en retssag, for noget jeg sagde i en politisk debat. Det er, som om der er gået sport i retssager for Bæredygtigt Landbrug."

Kære Mette Gjerskov. Vi vil gerne debatten med dig, med DN og med alle andre, der måtte mene noget om landbrug. Men vi har brug for, at de argumenter, der bruges, kan efterprøves og dokumenteres. Og når de ikke kan det, er vi nødt til at have dem korrigeret. Ad frivillighedens eller rettens vej.

Vagn Lundsteen
Direktør, Bæredygtigt Landbrug

I sammenhængen skriver journalisten, at du har kaldt det 'mærkelige metoder' fra vores side.

For det første undrer det mig, at du som minister overhovedet kommenterer på en dom i en sag mellem to interesseorganisationer. For det andet forstår jeg ikke, at du fandt det overraskende, at du skal stå til ansvar for de ting, du siger - også i politiske debatter.

Hvis vi skal begynde med retssagen, må jeg sige, at det bestemt ikke er en nydelse at skulle i retten eller stævne hverken andre eller staten. Når vi i Bæredygtigt Landbrug valgte at trække René la Cour Sell i retten, handlede det hverken om hans person eller om uvilje mod hans daværende arbejdsgiver. Det handler om, at de udtalelser, der efter vores opfattelse er lodret forkerte - og som han i øvrigt enten ikke vil eller kan dokumentere - er så skadelige for vores erhverv, at vi var nødt til at reagere.

Inden vi endte i retten, rettede vi henvendelse til la Cour Sell og bad ham gentagne gange dokumentere sine påstande eller ændre udtalelserne. Det ville han ikke. Og det ville Danmarks Naturfredningsforening heller ikke. Derfor så vi ikke anden udvej end at gå til retten.

Bæredygtigt Landbrug fastholder, at udtalelserne er skadelige for vores erhverv. Når direktøren for landets største miljø- og naturorganisation udtaler sig, har han mange tilhørere og stor indflydelse på opinionsdannelsen. Og når han siger noget, der er forkert, er vi nødt til at reagere, så vi ikke risikerer, at urigtighederne bliver opfattet som sande i befolkningen og blandt politikere, der for eksempel skal beslutte rammevilkår for landbrugsproduktion i Danmark.

Udtalelser skal dokumenteres med fakta
Det er beklageligt, hvis René la Cour Sell føler sig personligt forfulgt. Men det er mere beklageligt, at du som minister bærer ved til det bål, man forsøger at tænde ved at tale om truet ytringsfrihed og debat. Bæredygtigt Landbrug vil debatten. Og Bæredygtigt Landbrug opfordrer alle til at bruge deres grundlovssikrede ytringsfrihed i debatten. Også René la Cour Sell og du selv.

Men vi forventer, at man står på mål for det, man siger. Og hvis man kommer med udsagn, der ikke er sande og efterfølgende nægter at rette dem, selvom de er skadelige for erhvervets økonomi og omdømme, er vi nødt til at reagere. Hvad foreslår du, vi skal gøre, hvis vi ikke skal trække folk i retten?

Vi i Bæredygtigt Landbrug kan sagtens acceptere kritiske røster om landbruget, om produktionen og brugen af vores fælles ressourcer. Vi byder debatten velkommen. Kritik skal der være plads til i et demokratisk samfund. Men konkrete udtalelser, positive eller kritiske, skal kunne dokumenteres med fakta.

Kære Mette Gjerskov. Vi vil gerne debatten med dig, med DN og med alle andre, der måtte mene noget om landbrug. Men vi har brug for, at de argumenter, der bruges, kan efterprøves og dokumenteres. Og når de ikke kan det, er vi nødt til at have dem korrigeret. Ad frivillighedens eller rettens vej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Vagn Thygesen Lundsteen

Direktør, stifter, AgroPro Danmark, planteavlsrådgiver, stifter, passiv investor Farmbrella.dk. Stifter og medejer af AgroSupport, indkøbsselskab for landmænd. Stifter og medejer af Tempelgaarden Farms
agrarøkonom (Næsgaard Agerbrugsskole 1979)

0:000:00